Zwarte bes – Ribes nigrum | Kosmicknaja

Een zwarte bes heeft een ontzettend uitgesproken smaak. Of je bent er weg van, of je wil er ver vandaan blijven. Ik viel in die laatste categorie nadat ik ooit één besje geproefd had. De bijsmaak vond ik zo vies! Vorig jaar echter kwam ik erachter dat wanneer je niet één bes, maar een handje bessen in je mond propt de smaak al heel anders is en best goed viel. Niet lang daarna kreeg ik een emmertje mes zwarte bessen van de struiken van mijn moeder (cultivar onbekend) en die hebben we ingekookt en met honing gezoet waardoor er een ontzettend lekkere cassis ontstond! En dan bedoel ik lekker in de overtreffende trap. Wat een verassing! Sowieso een eye opener voor mij dat de cassis smaak uit gekookte zwarte bessen komt. Heel anders dan dat je ze rauw consumeert.

De cultivars die ik wilde kopen waren niet beschikbaar bij Arborealis. Wel hadden zij de Kosmicknaja. Er is eigenlijk niets over bekend bij hun en op internet over deze cultivar. Leuk om te proberen! Ik heb er twee gekocht eind 2021. Er zijn behoorlijk veel verschillende cultivars. Die verschillen qua grootte vrucht, de smaak, wanneer ze bloeien en vrucht krijgen, hoe groeikrachtig ze zijn, resistenties tegen bepaalde ziektes en vast nog veel meer.

Een zwarte bes is zelfbestuivend en kan volop in de zon. Qua schaduwtolerantie verdraagt hij lichte schaduw. Zo een 4-5 uur zon per dag is voldoende. Een zwarte bes is dus minder schaduw tolerant dan andere van zijn familie zoals de worcesterbes, aalbes, jostabes en kruisbes. Maar al die bessen, dus ook de zwarte bes, worden in de schaduw hogere en smallere struiken waardoor je dan weer minder hoeft te bukken bij het plukken.

De zwarte bes wordt zo een 2 meter hoog en 1 meter breed. Winterhard zone is -23 tot -29 graden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 24 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog en ik heb dit jonge plantje door omstandigheden geen water kunnen geven.

Overzichtsfoto’s in tijd

18 juni 2022
Deze zwarte bessen zijn overheerlijk lekker! Ja, ze hebben de wat extreme en specifieke smaak die bij een zwarte bes hoort, maar deze vond ik lekkerder dan de zwarte bes die ik bij iemand anders heb geproefd.

19 april 2022
Wonderschoon! De bloemetjes en de bloemknopjes zien er als twee druppels water uit als die van de kruisbes. Het blad overigens ook. Duidelijk een ribes spp. Maar de aalbes die ook een ribes is ziet er qua blad wel hetzelfde uit, maar qua bloem weer niet. Erg leuk om te zien.

12 april 2022
Wat een verborgen schoonheid hoe deze prille bloemetjes verborgen zitten. Absoluut de moeite waard om even bij stil te staan en te genieten van wat je ziet.

24 oktober 2021
Vandaag twee stuks aangeplant. Het zijn nog kleine takjes als stammetje. Linksachter de emmer de ene en rechts de andere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.