Fuchsia – Fuchsia magellanica var. molinae X Fuchsia regia | Bernisser Hardy

Wat zijn de bloemen van een fuchsia fascinerend mooi! Tot mijn verbazing las ik in het boek van Marin Crawford dat een fuchsia vruchten kan krijgen en dat deze eetbaar én erg lekker zijn. De bessen ter grootte van een kers schijnen naar pruimen te smaken met een peperige nasmaak. Als ik ooit kan oogsten dan zal ik daarover schrijven in dit artikel. Er is ontzettend veel gekruist met fuchsia’s waardoor niet iedere fuchsia bestoven kan worden en dus ook geen bessen kan vormen. Daarnaast komt dit gewas uit Zuid-Amerika en daar wordt de fuchsia bestoven door kolibries en die hebben wij hier niet. Hommels kunnen sommige fuchsia’s wel bestuiven, maar Martin Crawford geeft aan dat dit zeldzaam is. Natuurlijk is dit allemaal afhankelijk van de kruising en selectie.

Toen ik mijn bestelling bij Arborealis op haalde en afgerekend had gingen ze over een paar minuten een half uur met lunchpauze. Helaas had ik geen tijd om te wachten en hebben mijn vrouw en ik in no-time een paar plantjes erbij gepakt die ons leuk leken om elders in de tuin te planten. We wilden graag nog wat extra’s en wat leuks voor erbij. Iets vrolijks. Ik wist nog iets vaags te herinneren over het verhaal van de fuchsia van Martin Crawford. Arborealis had er meerdere staan en ik heb de cultivar Bernisser Hardy gepakt omdat daar een bordje bij stond dat de bessen eetbaar zijn.

Het ligt eraan welke fuchsia je hebt, maar de Bernisser Hardy schijnt zo een 50 cm hoog te worden en daar meer dan tien jaar over te doen. Ik kan er niet zo heel veel over vinden, maar volgens een website is de Bernisser Hardy een kruising tussen F. magellanica var. molinae en F. regia. De fuchsia beschreven door Martin Crawford is de F. magellanica, maar hij schrijft ook eerst iets over de Fuchsia spp in het algemeen. Het is mij wat onduidelijk of de winterhardheid die hij beschrijft over Fuchsia spp gaat of over F. magellanica. Hoe dan ook geeft hij aan dat een fuchsia bovengrond winterhard is van -5 tot -10 graden en in in de grond hij tegen meer vorst kan, maar de wortels wel beschermd moeten worden door een mulchlaag. Ik denk dat ik die van mij met extra stro ga beschermen. Arborealis geeft op hun site het advies de fuchsia vanaf maart te planten omdat de fuchsia gevoelig is voor de natte wintermaanden. Bij mij staat de Bernisser Hardy niet in het stuk waar alle voedselbosplanten staan, maar in een tuintje naast de picknicktafel, zo een 30 meter verderop. Mijn wens is om ooit het gehele perceel om te zetten naar een voedselbos waardoor het geen probleem is waar de fuchsia nu staat. Overigens is de fuchsia een wintergroen gewas en zelfbestuivend.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 23 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog. Meerdere keren dacht ik dat deze fuchsia het niet overleefd had, maar laat in het jaar kwamen er toch twee stengeltjes met iele bloemetjes tevoorschijn.

Overzichtsfoto’s in tijd

23 oktober 2021
Eindelijk vandaag kunnen aanplanten. In pot gekocht op 14 oktober 2021. Wat een prachtige bloemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.