Mispel – Mespilus germanica | Westerveld

Toen ik voor het eerst over de mispel las was ik direct geboeid. Voordat ik mijn eigen ervaringen had opgedaan was ik wel van mening dat de de omschrijvingen van anderen soms wat geromantiseerd waren, met name die van de smaak. Uiteraard kon ik eerst ergens de mispel proeven, maar ik wachtte tot mijn eigen voedselbos deze mij kon geven wat binnen het eerste jaar na aanplant al het geval was! Martin Crawford omschrijft de smaak tussen dadels en gebakken appels. Wat is er leuker dan die ontdekking in je eigen tuin mee te maken! Het mooie van de mispel is dat de vruchten in het najaar en de winter aan de boom hangen terwijl het blad al gevallen is.

De bloei van de mispel is laat genoeg in mei om de vorst te ontlopen. Na de eerste nachtvorst kan je ze plukken. Als je ze dan bewaart op een koele plek zijn ze na zo een twee weken rijp. Ik kan niet wachten om dat mee te maken! Volgens Martin zit er qua smaak niet echt een verschil tussen de cultivars. Wel de grootte van de vrucht en de boomvorm verschilt. Ik heb gekozen voor cultivar Westerveld met middelgrote vruchten. Oorspronkelijk ging ik voor de Bredase Reus, maar ineens zag ik bij Arborealis dat ze een Westerveld te koop hadden staan toen ik de andere aanplant aan het bestellen was. De keuze was snel gemaakt. Want bij verschillende goede kwekers je planten halen is een uitdaging.

De mispel kan goed tegen schaduw en produceert dan nog steeds vruchten. Alhoewel met meer zon de productie wel groter zal zijn. In mijn ontwerp hou ik rekening met een grootte van 4-5 meter hoog en breed. Helaas weet ik niet wat de onderstam is van deze mispel. Wellicht dat ik dat nog eens navraag bij Arborealis.

Smaakbeleving:
Het uiterlijk van de mispel nodigt mij nog niet uit om hem uit te zuigen en de pitten uit te spugen. Wellicht na meer ervaring dat ik dat uitzuigen wel ga doen want de vrucht is zo ontzettend lekker! Bij het opensnijden komt een geur van appelmoes je tegemoet. De vrucht moet zo zacht zijn dat het er ook uitziet als appelmoes. Wanneer je te lang wacht nadat de vrucht zo zacht is kan hij te zuur worden. Maar op het goede moment smaakt de vrucht daadwerkelijk naar appeltaart en kaneel. De smaak van dadel ergens in het smaakpallet kan ik ook wel inkomen. Zo bizar om dat te proeven! Een appeltaartboom in je tuin. Heerlijk!

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

26 februari 2024
Overzichtsfoto’s waarvan de linker 20 februari 2023 is en rechts vandaag. Ietsje langer dan een jaar verschil. De mispel groeit langzaam, maar hij wordt steeds voller. Dit jaar probeer ik ervoor te zorgen dat de mispel minder last heeft van opkomende wilgen en berken.

Overzichtsfoto’s in tijd

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Het lijkt dat er dit jaar niet echt groei zichtbaar is.

Overzichtsfoto’s in tijd

20 februari 2023
Overzichtsfoto’s waarvan de linker 7 februari 2022 is en rechts vandaag. Iets langer dan een jaar verschil en het boompje is weer iets gegroeid, op weg naar zijn eigen karakter.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Met de foto van nu is iets rekening gehouden met toekomstige groei. Het boompje is voller geworden. Hij groeit scheef door de harde wind die hij veel vangt.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 mei 2022
De tijd heeft het gewonnen van mij. De bloei is maar kort van de mispel en zoals je op de foto kunt zien al op zijn retour. Volgens mij begon deze bloei een kleine week geleden. Vorig jaar had ik wel het moment van de eerste bloei gevangen en dat was op 29 mei 2021 wat ik toen ook mooi vast heb kunnen leggen in dit artikel.

3 april 2022
Ik wil even kort aandacht aan deze prachtige knoppen geven. De eerste bladeren gaan open, maar daarin zit dan een knop die nog volledig gesloten is door andere bladeren. Die ziet er zo mooi uit! Uit het midden komt als het goed is de bloem tevoorschijn over een paar weken.

26 maart 2022
De groene ontluikende knoppen van de mispel is prachtig om te zien. Zo mooi die verse, dikke knoppen! Het zijn er ook veel meer dan vorige jaar toen de mispel nog maar één tak was na het aanplanten.

28 februari 2022
Ook de mispel gedraagt zich anders dan vorig jaar. Toen begonnen de knoppen pas eind maart te schuiven en vandaag schuiven ze nu al. Alleen die grote knop aan het eind van de tak zoals eind maart vorig jaar zie ik nu niet op de mispel. Vorig jaar was erg koud en veel wind in februari. Daarnaast had ik hem ook eind 2020 aangeplant, dat zal ook wel zo zijn invloed hebben gehad.

7 februari 2022
Overzichtsfoto’s waarvan links14 januri 2021 en rechts 7 februari 2022. Bijna 13 maanden verschil. De nieuwste foto is slecht genomen. Het was koud met harde wind en ik heb niet goed opgelet qua perspectief. Er zijn een hoop zijtakjes gegroeid. Vorig jaar was het ook alleen nog maar 1 stengel.

29 december 2021
Oeh wat ontzettend leuk om dit mee te maken! Vandaag controleerde ik de mispel die buiten nog aan de tak hing. Na een paar zwiepers van het takje viel de vrucht op de grond. Deze was zo ontzettend zacht dat ik hem bijna niet kon pakken zonder hem kapot te knijpen.
Binnen heb ik de twee enige vruchten van dit jaar (heel jong boompje nog) opengesneden. Er kwam een geur van appelmoes vrij. Links op de foto is de vrucht die ik op 2 december had opgeraapt en binnen had opgeslagen om te fermenteren, wat helaas niet gelukt is. Later las ik dat je de vrucht beter met de kroonblaadjes naar beneden moet leggen. Ik denk dat de ruimte waar ik ze bewaarde ook niet koel genoeg was, of de vrucht was toch niet goed omdat de boom hem al had losgelaten. Hoe dan ook de mispel van 2 december was niet goed om te eten, maar de mispel van vandaag wel en die was OVERHEERLIJK!

Die goede mispel was zo zacht dat bij het opensnijden de prut er al uit kwam spuiten. Het leek wel op een soort dikkere appelmoes hoe het eruit zag. De smaak was echt heel erg appeltaart en kaneel. Echt heel erg lekker en enorm de moeite waard. De vrucht nodigt qua uiterlijk aan de buitenkant niet uit om hem leeg te zuigen en de pitten daarna uit te spugen. Ik moet nog veel leren over de vrucht. Maar de smaak is echt formidabel!

7 december 2021
Vanmorgen struinde ik in een voorzichtig opgekomen winters landschap langs de mispel en zag prachtige zonnestralen van de ochtendzon op de laatste mispel met een hoedje van sneeuw schijnen. Door de zon kwamen de aardse kleuren intens op mijn netvlies en hing er een schitterende druppel water van gesmolten sneeuw te wachten om zich naar beneden te storten. Een perfect plaatje! Zo snel als ik kon op mijn veel te grote klompen haastte ik mij naar huis om een camera te halen. Bij elke stap groeide het beetje sneeuw onder de klompen die meerdere malen veranderden in stelten. Veel te laat kwam ik terug om het mooie moment te vangen op camera. Als dat überhaupt al kan, want wat onze ogen, hersenen en emoties voor elkaar krijgen is toch nooit te vangen.

2 december 2021
Vandaag zag ik dat de bovenste mispel niet meer in het struikje hing en op de grond lag. Gisteren waaide het dan ook flink met windkracht 6-7 volgens het knmi. En wie weet nog wel harder waar ik woon zo vol op het platte land.

De mispel heb ik opgeraapt en even opgezocht hoe het ook alweer zat wanneer hij nu rijp is. Er is wel lichte nachtvorst geweest, maar ik weet niet of die vorst ook was op de hoogte van de mispel. Er wordt geadviseerd de mispel enkele dagen op een koele plek te bewaren en in de gaten te houden. Binnen zeker twee weken zal hij wel eetbaar worden omdat hij gaat fermenteren. Ik wist niet zeker of ik hem nou wel of niet moet afspoelen omdat de fermentatie daarmee misschien bemoeilijkt wordt? Omdat hij op de grond lag heb ik hem toch lichtjes afgespoeld onder de kraan, redelijk drooggedept en in de gang gelegd waar het niet zo warm is. Ik ben benieuwd!

26 november 2021
Erg mooi om de mispels te zien wanneer al het blad eraf is gevallen. Nu heb ik nog maar twee vruchten, maar later wanneer het een echte boom wordt zal dat er ontzettend mooi uit gaan zien in de herfst. In de zon gloeien de mispels zo mooi op qua kleur!

Het lijkt nu wel een poppetje! “Kijk daar!”, zegt hij dan enthousiast.

1 november 2021
Nog even geduld voordat ze gegeten kunnen worden. De vruchten houden zich nog goed. Op één van de twee zijn twee plekjes ontstaan, maar dat mag. Ze kleuren heel mooi wanneer de zon erop schijnt.

18 september 2021
Er zijn twee vruchten overgebeleven en ze zien er verbluffend goed uit! Ik ben zo benieuwd hoe ze gaan smaken eind dit jaar. En of het wel gaat lukken om ze te proeven natuurlijk.

8 september 2021

Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half januari 2021 en 8 september 2021, een kleine 8 maanden en ruim twee seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Gezien andere begroeiing moest ik de laatste overzichtsfoto vanuit een andere hoek nemen. Het opschot van een wilg ontneemt wat zicht, maar duidelijk is wel dat de mispel een goede groeier is.

Overzichtsfoto’s in tijd

5 juli 2021
Mooi hè? Er zit één dikkere mispel tussen. De rest is een stuk kleiner tot heel ielig. De hele iele worden afgestoten door de plant zelf. Of ze zijn niet goed bestoven en worden daardoor afgestoten? Is dit de vruchtdunning die fruitbomen zelf doen en veroorzaakt wordt door bepaalde beestjes die de jonge vruchten aantasten? Wat overigens prima is, want dan hoef ik niet de vruchtdunning uit te voeren.

23 juni 2021
Zo lijkt het al meer op een mispel. Nog een half jaar wachten eer deze gegeten kunnen worden.

10 juni 2021
De bloei van de mispel is niet spectaculair en behoorlijk kort. De mispels zijn in aanmaak!

29 mei 2021
Vandaag zijn de bloemen volop opengegaan!

24 mei 2021
Vanaf vandaag openen enkele knoppen zich en laten een glimp van de bloem zien! Gisteren waren de knoppen nog gesloten.

1 mei 2021
Geheel onverwacht zag ik gisteren ineens deze knoppen in de mispel. Bijna elke tak heeft ze aan het einde van de tak en op sommige takken zitten er meer dan één. Elke dag bekijk ik de mispel en deze zag ik niet aankomen. Bij het planten leek het nog zo op een enkele tak en blijkbaar zijn er geen zichtbare bloemknoppen zoals op appelbomen. Echt ontzettend enthousiast omdat ik had gedacht jaren te moeten wachten op mijn eerste mispels. Nu maar afwachten dat ze goed ontwikkelen. Spannend dus!

Het blad is trouwens ook erg mooi om te zien. Het voelt erg zacht aan en het is leuk om al die diverse structuren, vormen en nerven in de tuin te hebben.

2 april 2021
De mispel gaat ook hard zeg. Wat een heerlijke knoppen van vettige bladeren om te zien. De bamboestok die erbij zat bij levering heb ik weggehaald, die zat te strak tegen de stam aan.

24 maart 2021
Maart was koud dit jaar. Alhoewel, misschien was het de laatste jaren wel aan de warme kant als ik naar de langjarige gemiddelden kijk van het KNMI. In ieder geval zit er de laatste dagen beweging in de knoppen van de mispel. Helemaal aan de top zit deze grote knop. Mooie rijm.

14 januari 2021
Er valt nog niet veel te zien, behalve de beginpositie. Deze mispel is half november 2020 geplant. Zodra de tijd rijp is plaats ik mooie foto’s van knoppen, bloemen, blad en vruchten.

1 gedachte over “Mispel – Mespilus germanica | Westerveld”

  1. De beschrijving klinkt heerlijk, en ook de prut ziet er lekker uit. Dat terwijl de vrucht er niet meteen uitnodigend uitziet. Nu nog wachten tot er honderden vruchten aan zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.