Kruisbes – Ribes uva-crispa | Hinnonmäki

Wat ik begrepen heb is dat je kruisbessen hebt met groene, gele of rode bessen. Nieuw voor mij is dat in de cultivar keuze je de kleur kan kiezen. Heel officieel zit de kleur als suffix in de naam van de cultivar verwerkt, maar dat vind ik wat suf voor dit blog. Zo heb je voor de cultivar Hinnonmäki de Hinnonmäki Röd, Hinnonmäki Grün en Hinnmäki Gul. Kruisbessen heb ik nog niet veel ervaring mee (2021). Ooit heb ik wat groene geplukt van een struik bij mijn moeder, maar dat was geen fijne ervaring. Wie weet was de soort niet zo heel lekker en wellicht heb ik ze op het verkeerde moment geplukt. Een groene plukken lijkt mij ook uitdagender dan een gele of rode om te weten wanneer een vrucht rijp is. Dat zoek ik dan wel uit als het zover is. Bij iemand anders heb ik drie jaar geleden groene kruisbessen geproefd en die waren echt heel lekker! Volgens Martin Crawford zijn de rode van Hinnonmäki als ‘zeer smakelijk’ geclassificeerd en de gele als ‘smakelijke’. De groene noemt hij niet. Wel noemt hij andere cultivars waar ik echt heel nieuwsgierig naar ben, maar ik begin met deze en de cultivar Captivator.

De kruisbes heb je soorten met stekels en soorten zonder stekels. Mij maakt het (nog) niet uit of er stekels aan zitten. Ik wil best moeite moeten doen om een smakelijk hapje te verzamelen. Deze cultivar heeft wel stekels. Een kruisbes is behoorlijk schaduwtolerant, maar wel ietsje minder als de aalbes die heel erg tolerant is. De kruisbes zou het nog moeten doen met zo een twee uur zon op een dag, terwijl de aalbes het met indirect licht ook nog wel doet. De struiken schijnen zo een 1-1,5 meter hoog en breed te worden. Op dit moment, begin 2021, heb ik van Hinnonmäki alleen een rode en groene variant geplant. De kweker had geen gele meer.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

8 juli 2022
De enige bes dit jaar aan het struikje van de rode variant. Die zal ik waarschijnlijk niet kunnen oogsten. Hij voelt nog hard aan waardoor ik hem nog lekker laat hangen. Wel een prachtige diepe kleur zeg deze kruisbes!

De groene variant heeft dit jaar helemaal geen vruchten. Vorig jaar waren de struiken kaal gevreten door rupsen rond deze tijd, dat is nu (nog) niet het geval.

1 mei 2022
Overzichtsfoto’s waarvan links 24 februari 2021 is en rechts van 1 mei 2022, bijna een jaar en drie maanden verschil. Ik heb het moment van de overzichtsfoto met een jaar verschil naar begin mei verplaatst omdat de kruisbessen dan in blad staan en ze beter te zien zijn.

Overzichtsfoto’s in tijd

14 april 2022
De groene variant heeft een hoop bloemknoppen en bloeit zelfs al. De rode variant heeft inmiddels ook enkele knoppen, maar die bloeit nog niet. Vorig jaar was de bloei in de laatste week van april.

Wellicht bloeit de groene variant al omdat deze vorig jaar plat was gelopen? Op de foto lijken de takjes overeind te staan, maar ze liggen plat op de grond. Sterk spul!

13 juli 2021
De twee kruisbessen struikjes hebben een wat treurig verloop. De rode variant is behoorlijk kaal gevreten door rupsen. De vruchten waren nu nog sneller zichtbaar voor diertjes en die hebben ze dan ook opgesmuld. Een paar keer heb ik ze ook geprobeerd, maar ze waren echt heel hard en knapperig terwijl de smaak wel redelijk was. Mijn gevoel vertelde mij dat het nog te vroeg was om ze te eten. De paar die er nog hangen zijn echt een stuk donkerder geworden, maar nog steeds hard en zuur. Wel iets minder dan twee weken geleden. Ik las ooit ergens dat wanneer ze zachter worden de bessen geplukt kunnen worden.
Daarbij komt nog eens dat onze Border Collie een nieuw pad heeft gevonden dwars door deze twee kruisbessen heen. De groene variant is nu dan ook plat gegaan. De meeste takken zijn gebroken en hangen op half 7. Nu maar afwachten hoe dit allemaal weer goed komt. De natuur is veerkrachtig!

27 juni 2021
De rode variant is bijna helemaal kaal gegeten door rupsen. Tijdens het maken van de foto gingen de rupsen ongestoord door met het verorberen van de groene blaadjes van deze kruisbes. Ik heb ze maar gelaten. Hopelijk komen er vanzelf natuurlijke vijanden en ontstaat er een evenwichtige situatie. Dan moet ik niet nu al willen grijpen.
De rode variant laat nu echt de verkleuring naar rood zien. Ik dacht dit ook te zien op 24 mei, maar dat had ik verkeerd.
De groene versie heeft grotere kruisbessen. Ze voelen nog erg hard aan en ik heb nog geen idee wanneer ik ze kan oogsten.

24 mei 2021
Dat lijkt er al meer op. Er zit zelfs al een lichte verkleuring in de kruisbes. Ze zijn wel nog klein. Ik weet niet of dat door de grootte van de struik komt, of het soort of ik moet gewoon nog meer geduld hebben.
Het gaat hier om de rode variant.

11 mei 2021
Leuk om het begin van de ontwikkeling van de vrucht te zien. Het bloemetjes zit er nog aan.
Het gaat hier om de rode variant.

25 april 2021
De rode versie staat hier op de foto met meer bloemetjes dan de groene versie. Van de groene versie zien de bloemen er overigens hetzelfde uit. Maar wat ontzettend gezellig deze bloemetjes. Zo mooi dat als ze dicht zijn ze een rood rond randje hebben en als ze openvouwen er enorm schattig uitzien! Ze zien er onopvallend uit, maar ze hangen soms op zo een bijzondere manier dat het leuk is om er langer naar te kijken.

23 maart 2021
Na best drie koude weken zit er beweging in de knoppen. Dit is de groene Hinnonmäki. Rechtsonderin ontvouwt zich al een groter stuk blad. Deze groene versie is verder dan de rode die ernaast staat en verder dan de Captivator.

24 februari 2021
Nog niet heel veel te zien op dit moment. Begin februari 2021 aangeplant.

Vooraan de rode variant, achteraan de groene. Wat opvalt is dat de stekels los lijken te komen. Ik weet niet of dit normaal is, net zoals een slang vervelt? Of komt het door het vervoer van de kweker en het aanplanten? Ik had ze thuis een week ingekuild voordat ze de grond in konden. Bij de kweker stonden ze ook ingekuild. Volgend jaar weet ik of er dan weer stekels gaan ‘vervellen’ of niet.

2 gedachten over “Kruisbes – Ribes uva-crispa | Hinnonmäki”

  1. Visit Website

    I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.