Peer – Pyrus communis | Charneux

Heel eerlijk heb ik niet zoveel verstand van peren. Ik ben gek op de Conference die in de winkel ligt, maar ik koop die bijna nooit. Het lijkt mij fantastisch om deze uit je eigen tuin te kunnen plukken. Omdat ik maar ruimte heb voor één perenboom was de keuze erg moeilijk. Voor een langere tijd wilde ik voor een Nashiperenboom gaan, maar soms keerde ik terug qua keuze om toch voor een gewone peer te gaan. En dan heb je ook nog stoofperen. Lastig lastig. Mijn tuin is te klein voor wat ik wil. Na lang zoeken kwam ik eindelijk bij een goede biologische kweker uit die heel goed luistert en enorm veel kennis heeft. Hij adviseerde mij om de onderstam op zaailing te zetten omdat een peer op een zwakkere onderstam in Drenthe op zandgrond het slecht kan doen. Ik besloot om de keuze voor het ras af te laten hangen van mijn bezoek aan zijn kwekerij. Het grappige is dat hij mijn voorkeur Conference ‘saai’ vond omdat die al in de winkel liggen. Dat moest ik wel beamen. Hij verkocht hem wel, maar tenslotte liet hij meer peren zien en vertelde daarover meer qua eigenschappen. Helaas stonden sommige op een zwakkere onderstam. Tenslotte kwamen we uit bij de Charneux en een andere die ik niets eens meer herinner. Ik heb hem laten kiezen en de Charneux is het geworden.

Mijn boom staat dus op zaailing onderstam en is door de kweker als halfstam gesnoeid. In ben bang dat deze Charneux niet in mijn ontwerp past. Ik wilde een veel kleinere perenboom. Voordeel van de Charneux is dat hij langzaam groeit en mijn grond is volgens mij zo slecht dat het niet snel een grote boom zal worden. Als hij al niet dood gaat. Maar uiteindelijk zal dit een grote boom worden, ook al is het een halfstam. De onderstam is zaailing en de soort lees ik dat het een boom wordt met een brede kruin. Ik zie dit maar als risico’s nemen die mij dingen gaan leren. Als ik met alles binnen de lijntjes blijft van wat ik geleerd heb qua ontwerpen en de variabelen die ik niet in de hand heb ervoor zorgen dat alles minder groeit bij mij dan is het ook niet goed. Wat wel een feit is is dat dit een fantastisch mooie boom gaat worden!

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 6 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Op de foto wat moeilijker te zien, maar onderaan de stam zijn er heel wat extra stengels gegroeid. Zover ik kan zien komen deze niet uit de onderstam.

Overzichtsfoto’s in tijd

30 maart 2022
Niet de mooiste foto’s, maar wel heel goed nieuws dat deze peer een goed begin heeft dit seizoen na een miserabel en moeilijk jaar na aanplant. Wat ben ik blij met al die groene uitloop!

6 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind januari 2021 en 6 september 2021, 7,5 maand en ruim twee seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Duidelijk is dat de peer het ontzettend moeilijk heeft want hij is boven de grond niets gegroeid. Hopelijk krijgt hij zijn wortelgestel op orde en slaat volgend jaar aan.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 juli 2021
De peer heeft het heel erg moeilijk. Gelukkig heb ik de sterkste onderstam gekocht die er bestaat, want de zandgronden in Drenthe is niet geschikt voor perenbomen. Die van mij moet duidelijk zijn wortelgestel nog laten groeien. Hopelijk komt het goed!

18 april 2021
Helemaal onder de groene bladknoppen zit deze peer. En dat is fijn want hij heeft de erbarmelijke omstandigheden tijdens het planten en daarna dus weten te overleven. Bleef spannend of het wel gelukt was!

31 januari 2021
Gisteren aangeplant. Wat een mooie boom is dit al! Zeker al drie meter hoog schat ik zo. Alleen op de snoeisporen zie ik de correcties die de boom heeft gemaakt en als ik heel eerlijk ben vind ik dat niet mooi in harmonie met de rest van de boom. Men zegt ook wel als je eenmaal begint met snoeien dan moet je blijven snoeien. Maar ja, ik heb gekozen voor half stam omdat ik een echte stam wil en niet een struik vorm met dikke takken. Ooit wil ik toch echt gaan experimenteren met zelf enten en dan de boom als spil laten groeien en kijken hoe mooi de natuur hem boetseert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.