Langstelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora | Sweet Scarlet

Als één van de kleinste plantjes qua formaat die geleverd zijn heb ik de cultivar Sweet Scarlet van Elaeagnus multiflora geplant. Ze staan naast de soort zelf en markeren het begin van Haag Links. Aan deze kant en vooral het begin van de haag verwacht ik meer schaduw te krijgen. Vandaar dat ik daar voor de langstelige olijfwilg gekozen heb. Wat ook meespeelde is dat ik al meerdere herfstolijfwilgen in de Haag Achter heb gekozen en meer variatie wil. De langstelige olijfwilg is meer schaduwtolerant en schijnt de kleinere versie van de herfstolijfwilg te zijn. Volgens Martin Crawford wordt deze 2-3 meter hoog en breed. Deze cultivar is zelfbestuivend, maar staat naast de soort zelf omdat die niet zelfbestuivend is.

Sweet Scarlet is hoogproductief met grote, zoetere vruchten dan de normale versie.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

23 juni 2023
Een heerlijk vruchtje deze bes! Het schilletje was vorige week nog niet goed genoeg en daar kreeg je stroeve tanden van.
Nu merk je nog een klein beetje stroefheid, maar de bes is overheerlijk! Erg zoet en sappig. De pit is net te groot om door te bijten. Je krijgt er geen vieze smaak van zoals bij een druivenpitje of een aalbespitje. Nee, hij is net te groot om prettig op te kauwen zoals dat met herfstolijfwilg wel kan. Net zoals de zilverbes eet ik deze pit niet op. De pit lijkt ook exact op die van de zilverbes.

29 april 2023
Dit blijft een fantastisch mooie periode! Geniet!

14 april 2023
De bloemetjes gaan bijna open. De buren van de soort zelf zijn wel net opengegaan en lopen ietsje voor.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 1 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog en ik heb door omstandigheden weinig water kunnen geven. Daarbij is de grond hier niet heel erg goed. Duidelijk is te zien dat dit gewas daar allemaal heel goed tegen kan want het groeit goed door.

Overzichtsfoto’s in tijd

25 juni 2022
Niet de beste foto, maar dit zijn de laatste bessen die ik kon oogsten. Ze zijn heel leuk om te voelen want ze veren een beetje in als je er zachtjes in knijpt. Eergisteren hingen er nog flink wat rode bessen aan, maar nu is alles weg op deze twee na. En wat zijn ze lekker! De schil blijft nog lichtjes wrang, maar als je hem uitzuigt is het zo een lekkere vrucht! En soms is dan alsnog het schilletje wel goed te eten. Daar blijft nog heerlijk zacht en zoet vruchtvlees aan zitten. De pit is net iets te groot om aangenaam de hele bes te eten zoals je dat met de herfstolijfwilg wel makkelijk kan doen.

14 juni 2022
Wat een mooie vruchten ontstaan er zeg! Het lijken wel kersen. Een prachtig gezicht!

22 mei 2022
De vorming van de eerste bessen is al zichtbaar. Een mooi en vrolijk gezicht en leuk om verschillende beestjes te zien op deze gewassen.

30 maart 2022
Vandaag of gisteren zijn de eerste paar bloemetjes open gegaan. Mooi hoor. Als er meer gaan bloeien komt er een heerlijke geur af wanneer je in de nabijheid van Sweet Scarlet bent.

26 maart 2022
Wie goed kijkt kan de heel subtiel liggende op raketjes lijkende bloemetjes al zien zitten. Ze zijn goed gecamoufleerd. Vorig jaar had ik geen bloemen en de struikjes waren toe echt nog heel klein. Een erg leuke ontwikkeling!

14 februari 2022
Nog steeds heeft Sweet Scarlet grotendeels zijn groene bladeren. Erg bijzonder. Ertussenin komen de prachtige knoppen tevoorschijn waarvan sommigen al wat uitlopen. Vorig jaar was dit pas eind maart.

22 december 2021
Wat een verschil qua bladval met deze selectie Sweet Scarlet vergeleken met de soort zelf die ernaast staat! De soort zelf is al zijn blad al kwijt en de Sweet Scarlet lijkt wel wintergroen. Ik weet dat hij dat niet is. Misschien komt het door de beschutting van de takkenril, maar ook dan had de meest rechtse Sweet Scarlet niet zo sterk afgestoken van zijn buurman van de soort zelf.

Van alle andere olijfwilgen heeft alleen de herfstolijfwilg Red Cascade nog de helft van zijn blad. De rest is inmiddels helemaal kaal, met een groen voetenbedje van de afgevallen bladeren.

26 november 2021
Zijn grote broer van de soort zelf is het blad al wat geliger geworden. Sweet Scarlet voelt zich nog fijn in haar groene klederdracht. De andere olijfwilgen zijn ook nog allemaal groen. Toch handig om te weten dat de meeste bladverliezende gewassen hun blad al hebben laten vallen, maar de olijfwilgen nog mooi in het groen hun bescherming bieden tegen de gure winden.

1 oktober 2021
Nogmaals een overzichtsfoto, maar deze keer net nadat de mulchlaag opnieuw is aangebracht. Op die manier zijn de gewassen beter te zien nu zij nog wat kleiner zijn. Leuk voor de vergelijkingen in de toekomst!


De overzichtsfoto’s laten het verschil zien tussen half november 2020 en 1 oktober 2021, bijna 11 maanden en bijna vier seizoenen verder. Het gaat om de drie planten links van de emmer.

Overzichtsfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half november 2020 en 8 september 2021, bijna 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Het mooiste is als ik echt per jaar een vergelijking kan maken. Als komende half november het blad er nog aan zit zal ik die zeker uploaden.

Deze cultivar is enorm gegroeid! Links van de emmer staan de drie Sweet Scarlet cultivars.

Overzichtsfoto’s in tijd

23 mei 2021
Ze groeien goed zeg! Inmiddels al ruim 10 centimeter groei. Deze plantjes waren erg klein bij aanschaf dus ik ben daar wel blij mee.

24 maart 2021
Het zag er zo goed uit met de laatste update van 8 januari. op de soort zelf. Deze langstelige olijfwilg zou vroeg uitlopen in februari en het eerste blad was al te zien. Toen kregen we sneeuw van bijna een meter hoog. IJskoude harde wind en -15 graden nachtvorst. Daarna enkele dagen +15 graden en heerlijk warm weer, gevolgd door een kouder maart dan we gewend waren van de laatste jaren. Eerlijk gezegd een normale maart als je naar de langjarige gemiddelden kijkt bij KNMI. Hoe dan ook, de langstelige olijfwilgen zagen er doods uit. Niets meer groen en geen knoppen die lieten zien dat ze positief naar de wereld keken. De andere olijfwilgen liepen wel al uit. Gaat dit wel goed? Ja dus. Eindelijk is er beweging in dit plantje.

Het is wel zo dat van de drie Sweet Scarlets deze op de foto het meest ver uitgelopen is. De rest en de soort zelf beginnen net wat beweging te krijgen maar is nog niet echt iets groens te zien.

18 november 2020
Je moet goed kijken maar hier staan drie Sweet Scarlets links van de emmer. De mulchlaag moet nog komen.

6 gedachten over “Langstelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora | Sweet Scarlet”

  1. Hoi Voedselboswachter!
    Leuk je site te lezen, waar zijn jullie gevestigd met de Kleine Bij? Ik kwam hier terecht omdat jij de enige Nederlandstalige vondst bent als je Elaeagnus multiflora Sweet Scarlet googlet! Ik ben er naarstig naar op zoek en vraag me dus af waar jullie ze hebben kunnen aanschaffen?
    Groetjes en bedankt alvast, Maarten Hutten (tel: 06-30475511) uit Tilburg

    1. Dag Maarten, dank voor het compliment. Bijzonder om te lezen dat Sweet Scarlet niet zomaar meer in Nederland te krijgen is. Wat ben ik toch een bofkont dat ik ze wel heb! In 2020 heb ik ze gekocht bij de fantastische kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord, maar ik zie dat zij het niet meer in hun assortiment hebben helaas. Zelf ga ik komende herfst mijn eerste stekken nemen om ze te vermeerderen want ze groeien erg goed, maar daar help ik jou nu niet mee. Mijn voedselbos ligt in Roswinkel, een klein dorpje in Drenthe.

      1. Hoi Bastiaan,
        Bedankt voor je antwoord! Mooi dat jij ‘m hebt groeien, die bijzondere plant. Op de facebookpagina “Voedselbossen” heb ik mijn vraag ook uitgezet naar deze Sweet Scarlet (sprookjesachtige naam ook he?) en er was nog iemand anders in geinteresseerd. Ik heb daar verslag gedaan van mijn communicatie met jou ook. Ken je deze facebook-groep? Veel gedeelde kennis en liefhebbers daar!
        Mocht je me op de hoogte willen houden van het stek-succes, je weet nu in ieder geval dat je wat bijzonders in huis hebt en dat je al een aantal potentiele kopers in de wacht hebt staan voor eventueel geslaagde vermeerdering.
        Veel groeten, en geniet van de langzaam aankomende lente in de komende tijd.
        Maarten Hutten

        1. Hi Maarten,
          Bijzonder is Sweet Scarlet zeker. Op dit moment zit hij nog steeds flink in blad, terwijl alle andere olijfwilgen allang hun blad kwijt zijn. Ik ben zo benieuwd of dit aan de cultivar ligt of aan de plek waar ik ze aangeplant heb (of een combi, of iets anders en daar weer een combi van haha). Op facebook ben ik niet actief. Zonder account kan ik er helaas niet in kijken. Maar fijn dat jullie je kennis en enthousiasme kunnen delen op die manier. Ik zal je zeker op de hoogte houden van het stekken. Heel veel plezier ook de komende tijd met alle ontdekkingen en succes met je ontwikkeling omtrent voedselbossen!
          Bastiaan
          NB: herfstolijfwilg Red Cascade is ook een bijzondere struik. Heb je die post gezien? https://bij.bvo-it.nl/herfstolijfwilg-elaeagnus-umbellata-red-cascade/

  2. Dag Bastiaan,
    Wat is het adres van je voedselbos. Ik zou er graag eens kijken. Ik woon in Nieuw-Buinen

    Groetjes Els

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.