Duizendblad kan als eetbare wilde plant zowel medicinaal worden gebruikt als om gerechten op smaak te brengen. Alleen de bladeren en de bloemen worden gebruikt. De plant bereikt een hoogte van 15 tot 50 cm en breidt zich ondergronds uit via wortelstokken, wat zorgt voor vegetatieve verspreiding. Het is een meerjarige soort.
Duizendblad bevat thujon, een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Hoewel duizendblad bekendstaat om zijn medicinale eigenschappen (bloedstelpende werking, onstekingsremmende werking bij maag- en darmproblemen) en gebruikt wordt als kruidenmiddel, moet je het met mate consumeren. Het is onverstandig om grote hoeveelheden duizendblad te nuttigen, zeker op regelmatige basis. Het is belangrijk om de plant in beperkte hoeveelheden te gebruiken en altijd voorzichtig te zijn met het langdurig consumeren van planten die thujon bevatten. In het ‘Rapport 320011002/2009‘ van het RIVM staat duizendblad niet opgenomen als verboden kruid, maar wordt thujon wel behandeld wat interessant is om te lezen (dat geldt eigenlijk voor het hele rapport). Vuistregel is om planten met thujon met mate te consumeren en bij zwangerschap vermijden.
In mijn voedselbos heb ik helemaal achteraan een paar vierkante meter met duizendblad. Daar heb ik niets voor hoeven te doen; het is vanzelf daar gekomen. Aan de andere kant, zo’n 100 meter verderop, staat er ook een klein strookje duizendblad op gemeentegrond langs mijn hek, waar het hondje van de buurman dagelijks zijn behoefte doet.
Bladeren: In het begin, rond maart-april, zijn de onderste bladeren mals en goed te gebruiken. Onder de bloemknoppen blijven de zachte bladeren tot in september geschikt voor consumptie. Ik gebruik ze soms op een boterham met kaas, maar als kruid zijn ze natuurlijk zeer veelzijdig in gerechten, salades, kruidenboter, sterke drank enzovoort. De smaak van het blad is wat bitter en kruidig.
Bloemen: De bloemen zijn van ongeveer juni tot oktober te gebruiken als smaakmaker in dranken, zoals thee en sterke drank. In salades of als beleg vormen ze een smaakvolle decoratie. De bloemen hebben een scherpe, kruidige, nootmuskaatachtige smaak.
Zaden: Aan het eind van de zomer en begin van de herfst zijn de bloemen zaadjes geworden. De smaak van het zaad is ook scherp en kruidig en als peper te gebruiken.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.
7 juni 2024
De eerste bloemknoppen hebben zich gevormd.