Dit gewas voor de kruinlaag staat net zoals de augurkenstruik aan de ingang van het eerste gedeelte van het voedselbos waarvoor ik het ontwerp gemaakt heb. Daar heb ik voor gekozen omdat de vruchten een bijzondere verschijning zijn en de bloemen heel decoratief staan. Een leuk begin als je het voedselbos inloopt.
Smaak: De vruchten hebben een knapperige komkommer-/erwt-achtige smaak. Vooral de bite is lekker en onverwacht.
Grootte: De boom wordt 3-4 meter hoog en breed en is een langzame groeier.
Bloei: Dit gewas bloeit in de midlente met een overdaad aan prachtige witte bloemen.
Vruchten: In het eerste jaar van mijn voedselbos, 2021, begon de periode dat de vruchten rijp zijn om te eten half juli. Ze zijn dan zo een drie weken eetrijp. De vruchten blijven uiteindelijk tot in de winter hangen wanneer de boom al zijn bladeren heeft laten vallen. Dit heeft dan ook een mooie sierwaarde.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.
8 oktober 2024
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 23 oktober 2023 (links) en vandaag (rechts), bijna een jaar verschil. Er is dit jaar echt veel groei bijgekomen. Het was een nat jaar, weinig droge periodes en deze struik staat er nu bijna vier jaar. Ik ben erg benieuwd wat volgend jaar laat zien.
23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil.
Vanaf nu neem ik de foto’s door het lelijke gaas heen zodat ik de grond niet hoef te verstoren voor een mooiere foto.
22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 6 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.
Het is al een langzame groeier, maar de afgelopen droogte heeft er niet bij geholpen om de groei te stimuleren. Je ziet dat hij ietsje voller is geworden, maar daar blijft het dan ook bij.
30 april 2022
Als ik het goed heb verschenen de eerste groenige bloemen zeker een week geleden al. Ik wist het van vorig jaar al, maar in het begin zie je de bloemen niet als je niet goed kijkt. Ze lijken op bladeren die zich uitvouwen en ineens worden ze na een paar dagen wit en transformeert de struik naar steeds witter wordende prachtige bloemen.
De bloei van nu is ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar.
6 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 11 december 2020 en 6 september 2021, 9 maanden en drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten, maar het is beter om te zien wanneer het gewas in blad is.
13 juli 2021
De vruchten zijn niet veel meer gegroeid, maar wel wat dikker geworden. Op 30 juni had ik er eentje geproefd en alleen de kern was te doen en had iets van een komkommersmaak. De rest van de vrucht was erg onaangenaam en beloonde mij met uren een vieze smaak in mijn mond. Vermoedelijk te vroeg geplukt, want van Martijn de voedselboss hoorde dat hij de vruchten ook rauw eet en de pit uitspuugde. Die van mij had helemaal geen pit! Vier dagen geleden weer een vrucht geproefd. Mijn vrouw vond hem erg lekker. Vooral de bite die het heeft. Die van mij smaakte ook een stuk beter dan de laatste keer, maar weer had ik weer een wrange nasmaak zij het stukken minder en korter. Beide hadden we een pit. Wellicht moeten we nog wat langer wachten. Aangezien we niet zo heel veel vruchten hebben is het experimenteren dit eerste jaar een uitdaging.
23 juni 2021
De sneeuwklokjes bloemen zijn getransformeerd in deze bijzondere vorm vruchten. Ik ben benieuwd hoe groot ze worden. Overigens zijn rechts drie takken ten slachtoffer gevallen aan een losgebroken geit een week of drie geleden. De struik is nu gehalveerd. Natuurlijke snoei zeggen we dan?
10 mei 2021
En in één dag zijn enkele groenige bloemetjes wit geworden en vol in bloei Prachtig om te zien!
6 mei 2021
Wat een verrassing dat er bloemen zichtbaar zijn geworden! Ik dacht dat er alleen maar bladeren zouden komen. Prachtig als dit een grote boom/struik wordt in de toekomst. De bloemen worden nog veel mooier. Later meer daarover!
26 maart 2021
De rode knoppen periode van januari is voorbij. Heel langzaam schuiven de knoppen de laatste twee weken naar een lichtere variant. Niet heel spectaculair vergeleken met andere gewassen, maar schijn bedriegt want ik verwacht heel veel van de sneeuwklokjesboom qua schoonheid.
8 januari 2021
De knoppenperiode vind ik altijd erg mooi. De bescherming die het tere bloemetje of blaadje heeft door de barre winter heen boeit mij. En het ziet er nog mooi uit ook. De sneeuwklokjesboom heb ik geen ervaring mee, maar deze knopjes doen mij erg denken aan de knoppen van kersen die zo heerlijk vettig slo-mo openbarsten!
Aangezien dit gewas een overdaad aan bloemen schijnt te geven vermoed ik dat dit voorjaar al heel mooi gaat worden.
11 december 2020
Het heeft bijna een maand geduurd eer ik deze kon planten na aankoop. De palen zijn de stammen van de coniferen die eerst weggezaagd zijn. Omdat de deur van het geitenverblijf pal naast de sneeuwklokjesboom staat heb ik voor driekwart de ruimte om de plant heen afgezet met gaas. Niet de mooiste oplossing, maar voorlopig wel de meest effectieve. Die geiten zijn zo snel met alles om zich heen op te eten als ze even uit het verblijf mogen. Als ze er nu langs lopen kunnen ze niet in één oogwenk het plantje halveren. Wel in drie oogwenken, dus het blijft opletten als ze even los mogen.