Augurkenstruik – Decaisnea fargesii

De augurkenstruik – Decaisnea fargesii. Deze heb ik als 2e blikvanger bij de ingang staan van het eerste vlak voedselbos. Alhoewel ik nog verstoken ben van enige ervaring met deze struik is de omschrijving erg interessant. Deze schijnt in siertuinen voor te komen vanwege de helderblauwe peulen. Hij schijnt 4-6 meter hoog te worden en 2-4 meter breed. Een smalle hoge struik. De pulp van de peulen is eetbaar en moet een verfijnde, meloenachtige smaak hebben. Bijna alles wat ik heb geplant heeft geen bijzondere bodemeisen. Ik ben erg benieuwd naar de toekomst zodat ik ook wat kan schrijven over de smaak. Vruchtdracht begint na 3-4 jaar. ik zou niet weten hoe oud de struik nu is. Ik heb hem bij Arborealis gekocht.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

7 april 2024
Voor het eerst bloemen, en wat zijn die nu al in gesloten stand mooi!

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil.

Deze struik heeft het erg moeilijk. Weer zijn de stengels van vorig jaar dood gegaan. Wat er nu is gegroeid is minimaal en heeft waarschijnlijk last van het gras eromheen. Dat is mijn schuld. Waarschijnlijk is er ook te weinig zon door de wilg die een flinke schaduw geeft. Die moet ik deze winter echt gaan knotten als het al niet te laat is.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 6 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Overzichtsfoto’s in tijd

12 mei 2022
Wat een groei laat deze augurkenstruik weer zien. Supergaaf om te zien!

11 april 2022
De afgelopen twee weken waren een stuk kouder dan daarvoor met zelfs enkele graden nachtvorst. De prachtige uitlopers hebben het niet gered en zie hier het resultaat. Gelukkig zitten eronder alsnog knoppen die uit zullen lopen. Toen ik hem kocht was ook het bovenste stukje van de stengel afgestorven. Wie weet hoort dat wel bij de augurkenstruik in ons klimaat? De tijd zal het mij leren.

6 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 18 november 2020 en 6 september 2021, bijna 10 maanden en drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten, maar het is beter om te zien wanneer het gewas in blad is.

Overzichtsfoto’s in tijd

13 juli 2021
Wat een groei heeft deze struik laten zien! En wat een mooi blad en mooie vormen. Ik ben echt heel blij met dit gewas. Ik ben erg benieuwd naar de bloei en de vruchten. Maar ook de herfst gaat fantastisch worden denk ik.

11 mei 2021
Het hoogste takje is de uitgroei grotendeels kapot gegaan. Ik denk door de nachtvorst en harde winden. Het lage takje die later begon met ontwikkelen doet het wel goed zoals op de foto’s te zien. Mooie vorm dit blad!

21 april 2021
Dit struikje heeft twee takjes. Nu bij het uitlopen van het tweede takje is te zien dat alleen de bovenste twee knoppen uitlopen en de derde knop en lager nog gesloten blijft. Leuk om te weten!

Op de linkerfoto is de tak te zien die al eerder uitliep, maar nog steeds vanaf de derde knop gesloten is. Het tweede takje heb ik vandaag pas ontdekt dat deze ook aan het uitlopen is.

3 april 2021
Alsof deze schurk… euh augurkenstruik mij een paar dagen geleden hoorde mopperen. De eerste knop is begonnen met schuiven.

26 maart 2021
Er gebeurt nog niet heel veel met de augurkenstruik. De knoppen zijn wel iets van de stengel af gaan staan. Eerder lagen deze nog strakker ertegenaan. Helemaal bovenaan is een stukje afgestorven.

18 november 2020
De augurkenstruik is een week geleden geplant. De omgeving is nog een rommel. De Makkelijke Moestuin erachter verdwijnt nog en op de achtergrond de werkzaamheden van het verwijderen van de haag van coniferen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.