Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Ruby

De herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata wordt over geschreven in bericht Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Red Cascade. In dit bericht wordt de cultivar Ruby bijgehouden. In Haag Achter heb ik vier stuks van Ruby staan. Rechts van deze drie staat de cultivar Garnet en links staat de cultivar Brilliant Rose.

De omschrijvingen van cultivar Ruby is summier bij de mij bekende kwekers. De echte verschillen tussen de cultivars worden vooral zichtbaar als er vruchten komen. Volgens kwekerij de Zoete Wei in België is Ruby nieuw in de collectie. Het lijkt mij leuk om deze te ontdekken. Geduld hebben dus!

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

28 februari 2024
Vorig jaar geen vergelijkingsfoto kunnen maken met het jaar daarvoor, maar ook de Ruby groeit flink door. Qua in blad komen dit voorjaar staat de selectie Red Cascade voorop, daarna Brilliant Rose gevolgd door deze Ruby. Dit jaar zijn veel gewassen ruim drie weken vroeger in ontwikkeling dan ik de laatste jaren heb gezien. De maand februari ging dan ook de boeken in als de warmste maand gemeten sinds 1901.

24 september 2023
Ik weet niet zeker meer of deze foto’s van selectie Garnet zijn of van Ruby. Neig ik eerder naar de laatste. Alle herfstolijfwilgen hebben opvallend minder vruchten dan vorig jaar. Maar wat er hangt is weer heerlijk! Helemaal als je een heel handje tegelijk naar binnen werkt.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil. Deze gewassen hebben duidelijk geen last van de enorme droogte van dit jaar, want ze groeien behoorlijk goed door!

De bessen zijn echt heel lekker. Ik smul er heerlijk van. Volgend jaar kan ik er nog veel meer verwachten. Het is zo een rijk gewas!

Overzichtfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half december 2020 en 8 september 2021, bijna 9 maanden en drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Je moet heel goed kijken waar de emmer ter referentie staat in de nieuwste foto.

Overzichtsfoto’s in tijd van alle vier de planten

30 augustus 2021
Ook hier heb ik al enkele weken niet meer zo goed gekeken, maar ineens zag ik deze vrolijke rode kleurtjes bungelen. Om deze foto’s te maken moest ik een dikke kruisspin trotseren. Twee van de vier Ruby struiken laten deze vruchten zien en dat klopt ook wel want deze twee waren eerder geplant uit een andere batch en groter van formaat. De vruchtjes zijn erg klein. Eentje heb ik er geplukt om te proberen. Ik weet dat je lang moet wachten om ze te proeven en dat bleek nu zeker het geval te zijn want het was ont-zet-tend wrang! Dat zo een klein vruchtje dat kan bewerkstelligen!

Update 16 september 2021
Veel besjes zijn al verdwenen van de struik. Welke er nu nog hangen zijn diep donkerrood, komen heel makkelijk los en zijn zacht als je voorzichtig in knijpt. Bij het proeven heb je direct hele stroeve tanden wat niet aangenaam is. Het besje is heel sappig, en rond het pitje echt heel erg lekker, zelfs zoetig. Jammer van dat stroeve, maar misschien ben ik nog steeds te vroeg?

26 juli 2021
Gezien de vele bloemen zijn er maar weinig vruchten gevormd. Ik dacht eerst zelfs helemaal niets toen de bloemetjes eraf vielen want ik zag ook de steeltjes niet meer. Toch zijn er dus enkele gevormd. Van deze selectie zijn de ‘sambaballetjes’ erg donker. Leuk om te zien! Het is wel nog even wachten want de vruchten zijn rijp rond omstreeks september/oktober.

23 mei 2021
Zowel de grotere als de kleinere planten van de cultivar Ruby zitten echt helemaal onder de bloemen. Opvallend meer dan de andere cultivars die ik heb staan op Red Cascade na want die zit ook bomvol met bloemen.

19 december 2020
Als je goed kijkt zie je links van de emmer twee stuks Ruby staan en rechts van de emmer de andere twee. De rechter twee zijn al een week of 2-3 geleden aangeplant. Omdat Haag Achter aangepast is (lees Aanplant – deel 1) zijn de linker twee op 13 december geplant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.