Vijg – Ficus carica | Ronde de Bordeaux

Eindelijk (januari 2022) heb ik de vijg die ik graag wilde hebben: Ronde de Bordeaux. Voor de koude gebieden schijnt dit dé perfecte vijg te zijn omdat hij ontzettend lekker van smaak is en redelijk tegen de koude kan en goed produceert.

Voor de meeste vijgen is ons gebied te koud. Veel mensen plaatsen ze dan ook als een waaiervorm tegen een warme muur op het zuiden. Maar zo een vijg wilde ik niet. Mijn ouders hebben een vijg die vrij staat, enorm groot is gegroeid en het heel goed doet. De ene vijg groeit sneller en groter dan een andere. Alleen vind ik die vijgen bij mijn ouders niet spectaculair qua smaak. Na heel lang zoeken ontdekte ik dat de cultivar Ronde de Bordeaux een uitstekende smaak heeft. De vruchten worden beschreven als een zwarte donkere kastanje kleur, een stevige schil en een aardbeismaak. Donkere vijgen vind ik een stuk mooier om te zien dan groene. Qua vruchten en smaak meer in dit artikel wanneer mijn vijg die gaat produceren.

Martin Crawford schrijft dat vijgen zo een 3-6 meter hoog en 2-4 meter breed worden. Ook schrijft hij dat als ze vrijstaand groeien en de wortels niet begrensd worden door een band of een pot de vijg vaak wilderig groeit en weinig vruchten produceert. Dat zal dan cultivar afhankelijk zijn want bij mijn ouders geeft de vrije vijgenboom enorm veel vruchten elk jaar. Mijn vijg ga ik ook gewoon zijn gang laten gaan.

Een vijg moet volop in de zon staan en heeft geen schaduwtolerantie. Winterhard zone -18 tot -23 graden afhankelijk van de cultivar.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

10 maart 2022
Bij de aanplant was deze eindknop ook al wat groen. Het lijkt erop dat hij nu toch iets aan het schuiven is wat een goed teken is. Het was erg moeilijk om de knop scherp op de foto te krijgen met een telefoon, wat dan ook niet gelukt is. Wat wel erg mooi is zijn de structuren en kleuren onder knop op de plek waar er gesnoeid is en waar het blad eraf is gevallen.

28 januari 2022
Bij Vreeken’s Zaden heb ik deze vijg kunnen kopen en vandaag geplant, direct na ontvangst. In een zeiknatte pot via pakketpost ontvangen en het pakket zat vol met van die schuimpjeschips om de plant te beschermen. Niet echt zoals ik het wil, maar van alle planten is dit de enige die ik zo heb laten komen. Ik wist niet dat het op die manier verpakt zou worden.

Op de overzichtsfoto staat de vijg geflankeerd door krokussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.