Honingbes – Lonicera caurulea | Duet

De honingbes wordt beschreven in bericht Honingbes – Lonicera caurulea | Blue Velvet. In dit bericht de voortgang van de cultivar Duet.

Smaak: Duet geeft iets grotere bessen dan Blue Velvet, maar heeft qua smaak minder dat zuurtje die duidelijk aanwezig is bij Blue Velvet. Duet is dus een iets zoetere vrucht. Erg lekker!

Oogsten: Zodra de bessen blauw worden moet je ze niet plukken want dan zijn ze enorm zuur en echt niet te pruimen. Ik las ergens dat je ze zo een 10 dagen moet laten hangen eer ze lekkerder worden. Voor het oogsten wordt geadviseerd een kleedje onder de struik te leggen en de struik te schudden zodat je de gevallen vruchten kan oprapen. De vruchten die blijven hangen zouden dan nog niet lekker zijn. Bij mij vielen er inderdaad enkele vruchten zo een 1,5 week nadat de eerste blauw werden. Maar daarna viel er niets meer ook al schudde ik de struik steeds heviger. Zo nu en dan plukte ik een vruchtje met het risico dat het echt niet te pruimen is. Na zo een twee weken waren ook de vruchten die niet vielen best lekker als je ze plukte. Zo een drie weken na de eerste verkleuringen naar blauw heb ik de struik leeggeplukt omdat ik bang was dat ze weg zouden rotten wat sommigen al deden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Er zit flink groei in en de stengels beginnen zich te verweven met de buurman cultivar Blue Velvet.

Het perspectief van de foto is vanaf nu anders om de foto vanuit het pad te kunnen nemen en de grond zo niet te verstoren.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 maart 2023
Zo ontzettend mooi om de honingbes te zien bloeien! Dit is echt één van mijn favoriete foto’s. Het straalt zoveel rust uit.

De bloei is alweer zeker een week gaande. Ruim een week eerder dan vorig jaar.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Het is een ontzettend droog jaar geweest, maar toch is er een flinke groei te zien. De struik groeit niet echt in de hoogte, maar wel in de breedte.

Overzichtfoto’s in tijd

22 mei 2022
Sommige bessen zijn een paar dagen geleden blauw gekleurd. Het duurt zo een 10 dagen eer de bessen goed zijn om te plukken want als je ze nu al plukt dan eet je ze nooit meer zo zuur zijn ze nu nog, Terwijl ze er al heel lekker uit zien! De bessen zijn niet makkelijk om te zien. Als je langsloopt zitten ze verscholen onder de bladeren. Je moet echt door de knieën om ze in het vizier te krijgen.

26 maart 2022
Sinds gisteren is ook honingbes Duet gaan bloeien. Het wordt een prachtige struik!

10 maart 2022
Prachtig hoe de bladeren ontrollen en de bloemknoppen zich ontwikkelen. Wat een ontwerp!

Vorig jaar was deze fase omstreeks eind maart. We lopen nu dus zo een twee weken voor ten opzichte van vorig jaar.

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind december 2020 en 8 september 2021, 8,5 maand en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is (sorry voor mijn schaduw, maar het kon even niet anders).

Het berkje op de achtergrond bij de nieuwe overzichtsfoto maakt het wel moeilijker om de contouren van de honingbes te zien. Ik laat her en der toch wat berkjes en wilgjes opkomen om de bodem voor te bereiden met hun wortels en schaduw te genereren en uiteraard het vallende blad te gebruiken om meer humus te krijgen. Veel beestjes gaan alsnog op deze jonge pioniersplanten zitten wat dus goed voor de diversiteit is.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 juni 2021
Vandaag heb ik de resterende honingbessen van de struik geplukt. Ze vielen er namelijk niet echt vanaf. Deze struik gaf minder vruchten dan Blue Velvet, maar beide zijn nog erg klein en jong.

2 april 2021
Zo mooi hoe die eindknoppen ontvouwen in bladeren met daartussen heel symmetrisch de bloemknoppen.

15 december 2020
Vandaag geplant. Omdat ik alleen de kruinlaag en hagen heb ontworpen en enigszins de paden op de maquette heb ingetekend was het een ietwat lastige keuze waar ik de honingbes wilde planten. Het leek mij leuk om ze niet bij de bestaande blauwe bosbessen en aalbessen neer te zetten. Ze hebben een plaatsje gekregen nét buiten de maximale kruinrand van de kaki. Dit is ook naast een T-splitsing van het toekomstige hoofdpad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.