Perzik – Prunus persica | Saturn

Dit is een platte perzik en geheel zelfbestuivend. Hij schijnt goed winterhard te zijn. De platte perzik is zoeter dan de gewone perzik, maar kan minder lang bewaard worden. Het is een droom om een perzikboom in de tuin in Nederland te hebben. Het zal mij benieuwen hoe goed dit gaat. De boom heeft wel volop zon nodig voor een goede en lekkere vruchtdracht. Een perzik heeft de reputatie het moeilijk te doen in ons klimaat omdat hij vatbaar is voor de krulziekte. Deze Saturn cultivar is daar tot een bepaalde mate resistent tegen maar zeker niet gevrijwaard. Een belangrijke opmerking is dat ik de bron hiervan niet meer kan vinden en daarbij opgeteld mijn eigen ervaringen dat mijn perzik flink last van de de krulziekte heeft heb ik misschien wel spijt dat ik deze selectie heb gekocht. De boom staat nu nog teveel op de wind en de regen. De wind is gunstig om de vochtige omstandigheden te beperken, maar een lage temperatuur en vocht is ideaal voor de schimmel van de krulziekte om zich te ontwikkelen. Wind blaast de perzik wel droog, maar verlaagt ook weer de temperatuur. Er is kans dat ik deze perzik te vroeg in het stadium van de ontwikkeling van mijn voedselbos heb geplant.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

2 maart 2024
Ondanks de vele tegenslagen door de krulziekte heeft de perzik het nog niet opgegeven. Vermoedelijk door de nog nooit eerder zo warme maand februari zijn de bloemknoppen al behoorlijk vroeg wat geopend.

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Zoals te zien heeft de boom weer een jaar overleefd na een flinke aantasting van de krulziekte.

De bamboe is overigens flink gegroeid!

Overzichtsfoto’s in tijd

1 mei 2023
Tsja, het liefste laat ik de prachtige bloesem, de mooie bladeren of de supergave kleine vruchtjes al zien. Maar helaas, voor de tweede keer op rij slaat de krulziekte flink toe. Vorig jaar is een groot deel van de perzik afgestorven omdat de impact van de krulziekte te heftig was. Ook nu ziet het er niet best uit. Ik ga geen middelen gebruiken qua bestrijding. Wel heb ik vandaag alle aangetaste (lees: bijna alle bladeren) eraf gehaald en in de kliko gegooid. Ook heb ik alle kleine vruchtzettingen verwijderd om de perzik een kans te geven door de schimmel heen te groeien. Spannend hoe dit afloopt! Ik hou het nieuwe blad goed in de gaten. Boven de 21 graden stopt de infectie van de schimmel.

1 april 2023
Vanaf gisteren zijn de eerste bloemen tevoorschijn gekomen. Vorig jaar was dit moment op 22 maart. Alhoewel de perzik vorig jaar een enorme klap heeft gekregen door ziekte en een hoop takken verloren zijn gegaan is hij nog niet helemaal verloren gegaan. Ik ben erg benieuwd of het dit jaar goed zal gaan.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen links 26 juli 2021 en rechts vandaag. Dat is één jaar en twee maanden verschil. Helaas was ik te laat om precies een jaar verschil te laten zien. De perzik is ontzettend ziek geweest en had al zijn blad en vruchten verloren. De foto van nu is nieuw blad.

Overzichtsfoto’s in tijd

12 mei 2022
Oei, dat ziet er niet goed uit. Is dit de befaamde krulziekte? Erg jammer dit, maar we gaan zien hoe dit gaat aflopen. Als je inzoomt op de foto zie je echt van die rode bulten op de bladeren. Ziet er heftig uit!

30 april 2022
Inmiddels uitgebloeid, maar wat wat een voorrecht om het begin te mogen zien van een zo heerlijke vrucht als de perzik. En wat mooi ook! De vorm zit er al helemaal in. Ik ben zo benieuwd of het lukt om een goede vrucht dit jaar te kunnen oogsten. Het water staat mij op dit moment letterlijk in de mond!

24 maart 2022
En nog wat foto’s, twee dagen verder. De perzikboom staat nu voller in bloei. Van verre afstand valt de roze vlek duidelijk op. Wat een aanwinst! Vandaag heb ik ook geroken aan een bloem en dat was écht ontzettend lekker. Wat een heerlijke geur!

22 maart 2022
Vandaag is het eerste bloemetjes opengegaan. Wat enorm mooi zeg! Gisteren was dit bloemetje voor de helft open. Vandaag zijn ook een paar andere bloemen volledig opengegaan. Echt heel mooi.

16 maart 2022
De spanning neemt toe. Hoe mooi, en wanneer, staat alles in volle bloei?

12 maart 2022
Wauw! Al die dikke knoppen zijn dus bloemknoppen. En wat een mooie kleur nu al! Het is erg vroeg nog in de tijd van het jaar. Het zal mij benieuwen of er echt vruchten aan gaan komen want nachtvorsten gaan zeker nog komen. Maar wat een plaatje is het nu al! Dat wordt ieder jaar feest als al die mooie bloemen te zien zijn. En wat veel ook!

28 februari 2022
Oi oi oi wat leuk! Het lijkt erop dat deze perzik BOMVOL met bloemknoppen zit! vorig jaar kreeg hij pas op 29 mei zijn eerste groene knopje van bladeren. Ik had hem toen ook pas eind januari aangeplant onder barre omstandigheden en daarna een enorme koude periode.

Nu fonkelen deze knoppen al weken in de zon, zo mooi! Ik ben zo benieuwd hoe het eruit gaat zien. Hopelijk gaat het niet te hard, want het is nog maar eind februari. Nachtvorst kan de bloemen kapot maken.

15 november 2021
De knopjes zijn verrassend opvallend in deze tijd van het jaar. Ze fonkelen in het licht! Het lijkt wel voorjaar zo zacht en fluffy dat de knoppen eruit zien. Of dit zo hoort weet ik nog niet omdat ik deze perzik pas eind januari van dit jaar heb aangeplant.

26 juli 2021
Een wat ruw begin volgens mij, maar ondanks dat ziet het blad er erg mooi uit. De dode takjes onderaan vallen er vanzelf af. Aan de voet heb ik een Russiche smeerwortel Bocking 14 geplant. Hopelijk slaat die volgend jaar aan zodat ik het blad kan afsnijden en als mulch aan de perzik kan geven. En sowieso is het goed voor de grond dat die Bocking 14 daar dan staat.

29 mei 2021
Wat was dat lang wachten zeg om dit eerste teken van leven na aanplant te zien: groene knopjes! Je wordt er heel onzeker van als de rest eromheen allang vol in blad, bloem en zelfs vruchten zit. Tussentijds had ik wel tweemaal een stukje bast van een takje gekrabd en daar zag ik een mooie frisgroene kleur. Het kon niet anders dat de perzik gewoon nog leefde. Maar toch sloeg de twijfel snel toe bij mij.

31 januari 2021
Gisteren aangeplant. Het is al een flinke struik. Na het nemen van deze foto heb ik een dikke mulchlaag van houtsnippers op de spiegel van de boom gelegd.

2 gedachten over “Perzik – Prunus persica | Saturn”

  1. Vraagje de boom ie ik gekocht heb gister heeft ook van de rode bolletjes op het blad, moet ik deze retour brengen dan of komt het goed?

  2. Ik vraag mij af of een boom retour gebracht kan worden. Er spelen ook zoveel factoren mee: selectie, locatie, omgeving, weertype dit jaar, afspraken met de kweker etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.