Amerikaanse vlier – Sambucus canadensis | Maxima

Een vlier is bij veel mensen bekend. Maar je hebt veel verschillende soorten. De Sambucus canadensis is bijzonderder dan de gewone vlier. De gewone vlier bloeit zo een vier weken van half mei tot half juni, maar de Amerikaanse vlier bloeit van juli tot november! Dit gewas heb ik om alleen de bloemschermen te oogsten en daar is deze soort heel erg goed voor in te zetten. De bloemschermen worden wel 20 cm groot volgens Martin Crawford en kan je bijvoorbeeld heerlijke drankjes van maken. Veel mensen zijn hier enthousiast over en volgens mij gaan die ervaringen over de gewone vlier en niet de Amerikaanse. Arborealis omschrijft dat de cultivar Maxima schermen van 60 cm krijgt! Ook zeggen ze dat de bloemen op 1 jarige takken verschijnen en de vlier makkelijk terug te snoeien is. Omdat deze plant autosteriel is heb ik er maar één geplant zodat hij bloemen aan kan blijven maken en er geen vruchten ontstaan. Zo ver de theorie, want ik weet niet wat er in de omgeving staat en of deze te bestuiven is door bijvoorbeeld de gewone vlier. Dat ga ik ontdekken. Ook wil ik zo min mogelijk snoeien, maar wat snoeiwerk wil ik wel houden om aan organisch materiaal te komen om te kunnen mulchen.

Interessant gegeven is dat de stengels 4-6 jaar oud worden en dan afsterven. De Amerikaanse vlier is een langzame woekeraar. Ik ben benieuwd hoe deze gaat groeien en eventueel wandelen in mijn voedselbos. Ten opzichte van de gewone vlier die wel 4-6 meter hoog en breed kan worden wordt de Amerikaanse vlier maar 2,5-3 meter hoog en breed.

Winterhard zone: -34 tot -40 graden. In een erg koude winter zal hij bovengronds afsterven en in het voorjaar opnieuw uitlopen.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog en ik heb dit jonge plantje door omstandigheden geen water kunnen geven. Daarbij is de grond hier niet heel erg goed. Duidelijk is te zien dat dit gewas daar allemaal niet zo goed tegen kan.

Overzichtsfoto’s in tijd

28 februari 2022
De knoppen beginnen te schuiven helemaal onderaan en zo een 10 centimeter naar boven. Fijn om een teken van leven te zien bij een nieuwe aanplant.

15 oktober 2021
Direct na aankoop heb ik deze kunnen planten. Van alles gewassen die ik tot nu heb gekocht bij Arborealis zag alles er altijd fantastisch goed uit, maar is deze de minst mooie. Echt een scharminkel. Eens zien hoe dit lelijke eendje zich gaat ontwikkelen.

6 gedachten over “Amerikaanse vlier – Sambucus canadensis | Maxima”

 1. Goedemorgen, na heel wat zoekwerk, kan ik maar niet aan een Amerikaanse vlier komen. Nu is mijn vraag of ik van u een paar (6 á 7 ) stokjes mag hebben / kopen van ± 40 cm lang (ik hoop dat er dan één of twee aanslaan). We zouden ze ook kunnen ruilen voor aardpeer of zwarte zonnebloempitten. Sorry, heb nog niet zoveel, omdat ik net aan het opstarten ben.

  Met vriendelijke groet,
  Boaz.

  1. Hallo Boaz,

   Graag zou ik je nu al willen helpen, maar ik heb deze vlier afgelopen winter pas aangeplant waardoor ik nog geen stekken kan maken omdat hij nog erg klein is. Mijn eerste stengels moeten nog groeien. Er wordt geadviseerd om deze vlier te vermeerderen van afgerijpt hout in de periode herfst tot de vroege lente, maar meestal ben je beter af wanneer je stekken maakt rond het einde van de herfst. Ik vermoed dat de kwekers die dit gewas verkopen hun stekken van afgelopen herfst rond september dit jaar kunnen verkopen. Ik heb nog geen ervaring hoe snel een stek van deze vlier geschikt is aan te planten. Het lijkt erop dat je nog even geduld moet hebben als je het echt via een stek van iemand wil doen omdat je net te laat bent in de tijd van het jaar.

   Leuk om te horen dat je aan het opstarten bent. Dat is een toffe periode! Ik ben die periode net aan het afronden en geniet van de groei van alles wat er nu staat. Maar de aanplant gaat nog door hoor, de kruidlaag en klimplanten moet ik nog volledig invullen.
   Succes!

 2. Dag Bastiaan, dank voor je reactie. Was uw site even kwijt, vandaar dat ik zo laat reageer. Zou u me kunnen vertellen waar ik wel een Amerikaanse vlier kan kopen? Ik zou deze graag dit najaar willen planten. Ja, de opbouw is een mooi fase. Er is zoveel keuze, maar ons tuintje is zeer klein, (± 4 bij 8 mt) en we proberen er een zo’n hoog mogelijk rendement van te halen, zonder teveel in de mooie natuur in te willen grijpen. Hele uitdaging!
  De voortuin moet er ook maar aan geloven … ongeveer net zo groot (of klein, maar het klinkt positiever als je glas half vol is, toch?!). Zelfvoorzienend zal niet helemaal lukken, maar alles helpt een beetje. Hoop dat het u goed gaat met de kruidlaag en meer. Mvg. Boaz

 3. Goedemorgen Bastiaan, ik blijf even contact houden met u (als u het niet erg vind). We hebben de voortuin ook wat omgegooid. Een klimophaag, (waarvan de bladeren als wasmiddel kunnen dienen)en als het wat minder koud is – het sneeuwt hier nu behoorlijk in Friesland- dan gaat de rankspinazie de tuin in. De lente laat nog even op zich wachten … maar de winter heeft ook zijn charme. Las laatst een stuk over “fenolochisch” tuinieren, in een boek; The shaker herb and garden book”. Heel interessant, en had nog nooit van fenolochisch tuinieren gehoord. Wil hiermee wat meer gaan doen. Hoop dat de vlier bij u goed pakt, en als u nog steeds tzt een stekje met ons wilt ruilen/verkopen, dan horen we dat graag.
  Mvg. Boaz

 4. Dat vind ik zeker niet erg Boaz. Het is leuk om met dit soort onderwerpen van elkaar te leren en waar ik kan helpen doe ik dat graag. Fenologie ben ik twee jaar geleden mee in aanraking gekomen. Enorm interessant en erg praktisch. Het is ook veel leuker om te zaaien als gevolg van wat je om je heen ziet gebeuren dan dat je dit volgens een kalender doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.