Aanplant – deel 1 (pt. I,II, III & IV)

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien.

Update juli 2021
Nog net op de valreep om bij het eerste deel van de aanplant te behoren heb ik daglelies gekregen en aangeplant. Mooi, leuk en erg lekker! Zie het artikel Daglelie – Hemerocallis spp.

Update 29 januari 2021 (pt. III):
Vandaag bij kwekerij Baggelhof geweest. Wat een fantastische kweker van fruitbomen. De eigenaren Lubbert en zijn vrouw zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en luisteren heel goed naar waar ik naar op zoek was. Lubbert nam echt de tijd voor mij en heeft mij heel veel geleerd over onderstammen en de vorm van fruitbomen: spil, halfstam en hoogstam. Zo heb je ook bomen die tussen halfstam en hoogstam invallen. Belangrijk voor mij is hoe groot de bomen ongeveer worden omdat ik in mijn ontwerp uitga van een bepaald formaat. Er spelen nog zoveel factoren mee: de soort zelf, wel of niet snoeien, de grond en meer. Samen hebben we heel veel gesproken over de soort appel en peer ik graag wilde en waarvoor ik het ga gebruiken, hoe sterk hij groeit en wanneer hij bloeit en te oogsten is. Ook kwam de bewaartijd als factor langs. Er is zoveel waar je rekening mee kan houden. Dat hoeft natuurlijk niet, maar is wel erg leuk en kan handig zijn voor bepaalde situaties waar je op aan wil sturen. Op die manier heb ik daar de volgende gewassen gekocht:

En omdat ik toch meer wilde aanplanten heb ik ook drie kruisbessen en twee frambozen gekocht:

Update 13 december 2020 (pt. II):
Gisteren bij Arborealis het tweede gedeelte van de aanplant voor dit seizoen gekocht en zelf opgehaald. Het is een mooie route naar Wilhelminaoord. Bij Directplant nog drie extra gewassen besteld die ik niet bij Arborealis kon krijgen. Deze kan ik 18 december afhalen bij kwekerij Diana in Nieuw-Amsterdam. Ik mis nu alleen nog de fruitbomen en de soort zelf van herfstolijfwilg Elaeagnus umbellata. Tijdens het uitmeten en bestellen bij Arborealis kwam ik erachter dat als de Zilverbes – Elaeagnus x ebbingei qua verhouding in Haag Achter aanwezig moet zijn er één herftsolijfwilg extra moest afvallen. In dit geval heb ik gekozen voor de laatste aansluitend aan de zilverbes en dat is de cultivar Briliant Rose.

Tijdens het planten vandaag kwam  ik erachter dat ik niet goed uit kwam met Haag Achter waardoor ik nog één plant heb moeten laten afvallen. Er ontbraken in totaal nog twee herfstolijfwilgen die niet geleverd kunnen worden van de soort zelf, waardoor er nu nog maar één ontbreekt.

Omdat ik mij echt niet kan beheersen om te wachten met de struiklaag heb ik twee honingbessen gekocht. Voor de fun! Twee verschillende cultivars zodat ze elkaar kunnen kruisbestuiven. Er is volop keus qua cultivars, maar de meeste favoriete waren al uitverkocht.

De batch van deze levering:

Arborealis:

 • 1 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Garnet
 • 2 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Ruby
 • 1 x Hartbladige Els – Alnus cordata (wortelgoed)
 • 2 x Gele kornoelje – Cornus mas (wortelgoed)
 • 2 x Zilverbes – Elaeagnus x ebbingei | The Hague
 • 1 x Honingbes – Lonicera caurulea | Blue Velvet 
 • 1 x Honingbes – Lonicera caurulea | Duet

Directplant:

 • 2 x Zilverbes – Elaeagnus x ebbingei
 • 1 x Nieuw-Zeelandse vlas – Phormium tenax

Update 16 november 2020:
Tijdens het aanplanten van de Haag Achter bleek dat 1,5 meter plantafstand voor de herfstolijfwilgen toch een te grote afstand lijkt te zijn. Volgens Martin Crawford behoren deze struiken tot de categorie grote struiken en voor een windhaag adviseert hij de struiken op 1 tot 1,5 meter afstand van elkaar te plaatsen. In plaats van 1,5 meter heb ik ze op 1 meter gezet. Daarvoor ga ik binnenkort de volgende gewassen bijkopen om de haag compleet te maken:

 • 1 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Garnet
 • 2 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Ruby
 • 1 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Brilliant Rose

Origineel bericht 11 november 2020 (pt. I): 

Vorige week zijn de planten bezorgd. Complimenten voor de kweker dat zij zoveel planten op één kleine pallet krijgen. Toen de vrachtwagenchauffeur de pallet neer had gezet liep ik mee om de volgende op te halen, maar die kwam er niet. Dit komt natuurlijk ook omdat ik geen ervaring heb met het laten leveren van gewassen.

Het was gelukkig geen hele grote puzzel wat welke planten waren. Veel was heel netjes gelabeld door kwekerij Arborealis. De planten die niet gelabeld waren kon ik goed van zien bij welke die hoorden. Direct in het begin met uitpakken kwam ik al snel twee planten tegen die geen label hadden en dat was precies een van de vele Elaeagnus umbellata’s waarvan ik ook nog eens verschillende gecultiveerde versies besteld had, maar ook meerdere Elaeagnus multiflora’s. De paniek nam mij kort over tot ik al snel zag hoe het systeem op de pallet in elkaar stak.

Deze aanplant ronde betreft een deel van de hagen en de kruinlaag. De hagen hebben namen gekregen, eigenlijk hele simpele: Haag Links en Haag Achter. Voor de Haag Achter staan nog 18 strekkende meters coniferen die weg gehaald moeten worden en ruimte moeten maken voor multifunctionelere gewassen. Die coniferen zijn een kleine 10 meter hoog schat ik in en zijn als meerstammige struiken enorm de hoogte in gegroeid. In totaal gaat het dan om tientallen bomen. Wat een werk om dat weg te halen. De stammen en dikkere takken gebruik ik voor een takkenril aan de achterkant van het verblijf van de geiten om ze te beschermen tegen de kou nu de coniferen weg zijn. Met het weghalen van de coniferen is in één klap de windkering weg aan de noordoost kant van het perceel. En wat een kou voel je dan! Het zal vast jaren duren eer de windkering terug is door de nieuwe Haag Achter. Maar ja, ze kunnen niet samen naast elkaar, de coniferen én de Haag Achter. De wortels moeten nog weg van de coniferen. Hoe dat moet  weet ik nog niet. Dat drukt wel de pret van de eerste ronde met aanplanten. Ik wilde eerst de coniferen weg hebben en dan pas bestellen, maar ik zag meerdere gewassen al uitverkocht zijn die eerder wel beschikbaar waren. Ik ben natuurlijk niet de enige die in november begint met planten. Takken van 6-7 centimeter gaan met naalden en al de hakselaar in en verspreid ik over de grond van waar het voedselbos komt. Dit zal vast te zuur zijn, maar er zit nu bijna geen biomassa in de grond omdat het eerst een paardrijbak was. Op het moment van schrijven is ongeveer 1/3 van de confieren weggehaald. Binnenkort zal ik hieronder een foto van de takkenril plaatsen.

De gewassen die in deze ronde aanplanten vallen zijn:

Haag Links

 • 3 x langstelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora | Sweet Scarlet
 • 3 x langstelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora
 • 4 x Erwtenstruik – Caragana arborescens
 • 3 x Laurier – Laurus nobilis
 • 3 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Red Cascade

De Nieuw-zeelandse vlas ­- Phormium tenax en Groene elzen – Alnus viridis komen bij een volgende aanplant ronde want die kon ik niet bestellen bij Arborealis.

Haag Achter

 • 2 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Garnet
 • 2 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Ruby
 • 2 x Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Brilliant Rose

De gewone Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata en Zilverbes – Elaeagnus x ebbingei komen bij een volgende aanplant ronde omdat die niet te bestellen waren bij Arborealis.

Kruinlaag

 • 1 x Meidoorn – Crataegus schraderiana
 • 1 x Moerbei – Morus nigra
 • 1 x Mispel – Mespilus germanica | Westerveld
 • 1 x Persimoen – Diospyros | Sayo (ik wilde Nikita’s Gift, maar die was uitverkocht)
 • 1 x Hazelaar – Corylus spp | Kentish Cob
 • 1 x Gele kornoelje – Cornus mas | Jolico
 • 4 x Gele kornoelje – Cornus mas (als kruisbestuiver voor Jolico. De Cornus mas is ook meer een haagje voor afscheiding tussen de buren en de bijenkasten)
 • 1 x Chinese mahonie – Toona sinensis
 • 1 x Sneeuwklokjesboom – Halesia carolina
 • 1 x Szechuan peper –Zanthoxylum simulans
 • 1 x Augurkenstruik –Decaisnea fargesii

Het voornemen is om per gewas een lifetime post in dit blog aan te maken die bijgewerkt wordt wanneer er een update is voor dat ene gewas. Op die manier is het gewas zelf te volgen. Het valt mij altijd op dat er zoveel te zien is in een voedselbos en ik het erg leuk vind wanneer een gewas foto’s heeft van opvolgende jaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.