Appel – Malus domestica | Benoni

De Benoni wilde ik graag hebben door wat ik gelezen had over deze appel. Dit is een echte handappel en niet geschikt om te verwerken. De precieze smaak omschrijving ga ik pas plaatsen wanneer ik hem zelf geproefd heb. De kweker waarschuwde mij wel dat deze appel niet lang bewaard kan worden. De bewaar-criteria heeft dan ook niet gespeeld bij mijn selectie welke appelbomen ik wilde. Misschien dat ik daar later spijt van krijg, maar dat zien we dan wel weer. Dit ras schijnt gekweekt te zijn rond 1832 in Massachusetts.

De Benoni is een vroege appel die vanaf augustus al te plukken is. Mijn boom staat op M106 onderstam en is door de kweker als halfstam gesnoeid. Bij een halfstam is de stam normaal zo een 100 cm in lengte. Dat klopt ongeveer wel bij die van mij. Ik heb hem in het stuk gezet waar de geiten vertoeven. Deze boom moet ik dus echt heel goed beschermen tegen deze beesten. Je kent de uitdrukking de kat op het spek binden. Die verander ik bij deze naar ‘de geit aan de appelboom binden’.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Normaal staat bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie, maar in dit geval is het kippengaas van één meter hoog de referentie.

29 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 28 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar verschil. Er komt al meer body in!

Overzichtfoto’s in tijd

25 augustus 2022
Een prachtige appel en heerlijk om te eten. Er zit een fris zuurtje doorheen. Als je te vroeg oogst is het schilletje wat bitter en niet fijn om doorheen te kauwen. Maar met geduld is het een overheerlijke appel op het juiste moment geplukt.
Dit jaar was ontzettend droog en ik heb geen water gegeven. De appel staat ook niet in al te beste grond, waardoor ik best tevreden ben op dit resultaat.

Op de foto’s heb ik de appels even opgepoetst met mijn shirt. Wat een glans!

20 juli 2022
De appels zijn wat gegroeid en nog vrolijker geworden met die mooie rode kleuren! De takken beginnen al wat door te buigen waarvan de onderste flink doorbuigt. Ik ben benieuwd of het takje het gewicht van de appels aan kan.

Het zal vast niet lang meer duren eer de geiten ontdekken dat de takken met appels over het schrikdraad buigen. De boom zal de hoogte in moeten gaan om breed appels te kunnen dragen die niet opgegeten worden. Leuk om mee te maken wat er allemaal gaat gebeuren

1 juli 2022
Wat een vrolijke appeltjes al!

27 mei 2022
Appels in aanmaak. Zelfs al met een rode blos erop! Ik ben benieuwd of ik er eentje kan oogsten wanneer het zover is.

De Notarisappel heeft nog geen kleine appeltjes en heeft zelfs bijna alle vruchtbeginsels laten vallen.

20 april 2022
De eerste bloesem is open gegaan. Wat een mooi gezicht die roze knoppen en de witte bloemen en alle tonen die daar tussenin zitten. De boom zit overigens bomvol, van boven naar beneden, met bloemknoppen die op het punt staan open te barsten.

1 oktober 2021
Een verdwaalde bloesem in deze tijd van het jaar…

28 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind januari 2021 en 28 september 2021, 8 maanden en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is,

Overzichtsfoto’s in tijd

15 mei 2021
De knoppen van deze bloesem begonnen behoorlijk rood van kleur, maar de bloesem is wit geworden met een licht roze tintje.

Update 28 september 2021: de bloesems zijn niet tot appels uitgegroeid. Op zich prima, zodat deze jonge boom het eerste jaar door kan gaan met wortelen, groei en verder sterk worden.

6 mei 2021
Geheel onverwacht zijn er bloesems zichtbaar geworden! Opvallend is de rode kleur van de knoppen. Normaal herken ik wel de bloemknoppen op een appelboom. Bij deze had ik ze niet gespot. Ik ben benieuwd of dat hoort bij de soort of dat het komt door de jonge leeftijd van het boompje. Al met al erg leuk!

18 april 2021
Wat ben ik blij om te zien dat de boom de erbarmelijke omstandigheden tijdens en na het planten heeft overleefd en mij trakteert op een teken van leven door groen uitlopende knoppen te laten zien.

31 januari 2021
Gisteren geplant, eergisteren aangekocht. Vannacht heeft het 6 graden gevroren zoals te zien aan het ijs op de grond. Het heeft zo ontzettend veel geregend dat er een flinke plas water stond op de plek waar deze boom moest komen. Daarom heb ik eerst een dijkje van zand neergelegd om te voorkomen dat al het oppervlaktewater in het plantgat stroomt. Zo een dijkje moest ik ook maken voor waar de palen de grond ingingen voor het kippengaas. Normaal is het juist heel droog op dit hele stuk van het perceel. Vorige week heb ik nog een meting met de grondboor gedaan en het grondwater zit dieper dan één meter, verder kwam mijn boor niet. Tijdens het graven van het gat werd de grond al droger. Er is dus een issue met het opnemen van hevige regenval. Het voedselbos zou dit in de verre toekomst (10+ jaar?) moeten kunnen absorberen en heeft op die manier direct een watervoorraad voor drogere tijden..

De boom valt wat weg op de foto. Ik heb ervoor gekozen om de eerste paar jaren de bomen toch te ondersteunen met een paal tegen de wind. Gewoon naaldbomen hout dat weggerot is over een jaar of 4-6. Datzelfde geld voor de stammen waar het kippengaas op geniet is. Ach, de tijd zal mij leren hoe lang het gaat duren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.