Abrikoos – Prunus armeniaca | Flavourcot

Een abrikoos in de tuin, wat spannend! Volgens Martin Crawford kunnen deze door de komst van nieuwe rassen in ons klimaat tegenwoordig wel gehouden worden. Een late vorst is wel een gevaar die de oogst kapot maakt. Daarom is het advies om deze tegen een muur te laten groeien. En wat doe ik: gewoon los op het perceel. Ik durf dit wel aan. Er zullen vast jaren zijn dat het wel goed gaat. Ik ben dan ook niet commercieel ingesteld. Wat lukt dat lukt en daar ben ik dan blij mee. Lukt het niet dan heb ik tal van andere gewassen die wel lukken. Op den duur verwacht ik dat het voedselbos dichter wordt en de de abrikoos meer beschermd is.

Puur op advies van Martin Crawford heb ik voor de cultivar Flavourcot gekozen, of ook wel Flavorcot genoemd. Deze abrikoos is zelfbestuivend dus dat zit wel snor. Mij is niet bekend of de opbrengst en de kwaliteit beter is door kruisbestuiving. Het leuke is dat de kweker tussen de duizenden bomen die hij had staan nog maar één Flavourcot had staan. Ik had er niet meer op gerekend dat hij deze voor mij had staan eerlijk gezegd dus dat was erg fijn.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

29 september 2022
Slecht nieuws: de abrikoos is dood. Waarschijnlijk door mijn schuld. Het was een enorm droog jaar en door omstandigheden heb ik geen water kunnen geven in deze fragiele fase. Daarbij komt dat de abrikoos dus blijkbaar erg gevoelig is voor droogte. Of dit alleen in zijn jonge jaren is weet ik niet.

Op de foto zie je de bruine stam en takken rechts van de emmer. Voor de zekerheid laat ik hem nog staan voor het geval er in het voorjaar toch nog iets gaat gebeuren.

26 maart 2022
Dit jaar helaas geen bloemen en dus ook geen vruchten. Althans, ik kan die vettige rode knoppen niet vinden die bloemen moeten worden.

28 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind januari 2021 en 28 september 2021, 8 maanden en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

De nieuwste foto is vanuit een andere hoek genomen omdat andere begroeiing mij verhinderde dezelfde hoek te vinden.

Overzichtsfoto’s in tijd

6 mei 2021
Wat een weer de laatste weken. Kou, regen, hagel en hele harde wind. Intussen is het blad flink uitgelopen. De struik staat enorm op de wind. Hij houdt zich nog best goed moet ik zeggen, maar op deze manier kunnen er denk ik geen vruchten aan groeien. Ach, dan kan de struik eerst groot en sterk worden.

2 april 2021
Vandaag is het 8 graden en een vrij krachtige noordwestenwind van 5 beaufort. Mijn voedselbos kent nog geen beschutting en één van de bloesempjes lag dan ook op de grond. Op de vorige post betreft dit het linker bloemetje van de rechterfoto.

Maar het goede nieuws is dat de eerste bloesem zichtbaar is. Prachtig toch!

30 maart 2021
And that’s a YES! De rode knoppen zijn de bloesems. Leuk zeg! Alleen wel zeer fragile zo vroeg nog in het jaar. Ik denk dat wanneer het voedselbos meer beschutting geeft de abrikoos meer kans heeft. Of we moeten mazzel hebben met de nachtvorsten. Ik weet niet hoe gevoelig de bloesem is. Wel leerzaam zo allemaal.

26 maart 2021
Die vettige rode knop ontwikkelt zich anders dan de groenere knopjes. Zullen die rode de bloesems worden?

28 februari 2021
Er zit beweging in de knoppen. Een mooi vettige rode en heel mooi glinsterend in de zon knopje is er verschenen.

31 januari 2021
Gisteren aangeplant. Na het nemen van deze foto heb ik een dikke laag mulch van houtsnippers aangebracht op de spiegel van de struik. Op de andere foto’s zie je al knoppen, erg spannend wat dat gaat doen! En wat zien ze er mooi uit!
Ik had nog veel geel zand over en daar heb ik een bergje van gemaakt. Het is leuk om zoiets van niveau verschil in de tuin te hebben en het is goed voor insecten zoals sluipwespen en zandbijen. Op die manier heb ik toch een laag muurtje voor de abrikoos. Wie weet doet het wat. Met het zonnetje erop was het best aangenaam en merkte ik al verschil. De windrichting is natuurlijk ook bepalend. Door dit ‘muurtje’ is de wind uit het noord-oosten wat afgeschermd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.