Hemelsleutel – Sedum spp

In de jaren dat ik woon op het perceel waar inmiddels het voedselbos groeit staan al jaren verschillende hemelsleutels. Ook van mijn dochter heb ik ooit een hemelsleutel gekregen toen ik begon met imkeren. Wat ik niet wist is dat deze plant eetbaar is. Daar ben ik pas in 2020 achter gekomen. Het is een vetplant en het blad kan je in bijvoorbeeld salades doen. De smaak is mild. In 2020 heb ik een blad afgebroken en geproefd. Echt bijzonder! En dat stond al jaren in mijn tuin. Ik heb weinig tot geen ervaring met proeven van planten die niet in de supermarkt liggen. Het was echt een aangename verrassing. Het blad proeft heel sappig en dat schijnt te komen doordat het een vetplant is. Je moet er geen maaltijd van eten, maar ik kan mij goed voorstellen dat je dit blad met gemak door een salade mengt en op die manier een explosie aan smaken krijgt. Vooral de frisheid en het sappige viel mij op.

Van de hemelsleutel heb je twee, of drie soorten: hemelseutel – Sedum telephium, roze hemelsleutel – Sedum spectabile en de bastaardhemelsleutel door kruisingen. Welke ik heb weet ik nog niet, maar dat zal ik te zijner tijd determineren als dat lukt. Volgens Martin Crawford wordt S. telephium 60 cm hoog en 30 cm breed en S. spectabile 45 cm hoog en breed. De bloemen wordt heel erg druk bezocht door bijen. In de winter laat ik de stelen met opgedroogde bloemschermen altijd staan. Dat ziet er mooi uit in de winter en is goed voor de biodiversiteit, In het voorjaar zie je de nieuwe stelen heel mooi opkomen tussen de oude stelen door.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

2 maart 2021
Dit is de hemelsleutel op het stuk waar het voedselbos aangeplant is. Deze hemelsleutels staan er een jaar of drie en vóór 2020 hadden ze geen bodembedekking en staan ze op zeer schrale grond. Vaak hadden ze water te kort en stonden ze in de brandende hitte. Daardoor waren ze altijd wat geliger in plaats van mooi fris groen. Toch hebben ze het overleefd. Eind 2020 hebben ze iets van mulch gekregen, maar nog steeds te weinig. Ik ben erg benieuwd hoe het in 2021 gaat.

Groene roosjes!

20 januari 2021
Wat ontzettend gezellig, vrolijk en mooi vormgegeven hoe de nieuwe stengels tussen de oude doorkomen. Dit is de hemelsleutel die naast het woonhuis tegen de schutting staat. Deze is echt heel groot, maar dat zie je al aan de hoeveelheid groene roosjes. Ook is hier te zien hoe deze plant zich langzaam uitbreidt aan de verder gelegen roosjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.