Framboos – Rubus idaeus | Fallgold

Je hebt herfstframbozen en zomerframbozen. De tweede geven vruchten op hout wat het jaar daarvoor is aangemaakt, net zoals bij de Japanse wijnbes. Herfstframbozen geven vrucht op hout wat in dat jaar aangemaakt is. Frambozen zijn echt een genot! Snoepjes uit de natuur. Al enkele jaren heb ik een herfstframboos staan waarvan ik geen idee heb welke soort het is. Ik kreeg ooit een stekje van mijn moeder. Intussen heb ik het boek van Crawford gelezen en die waarschuwt er voor om op te passen met stekjes aannemen omdat je niet weet welke soort je koopt en voor je het weet zet je een niet hele lekkere en wie weet enorme woekeraar in je voedselbos. Toen ik op 29 januari 2021 bij een kwekerij op bezoek was voor de aanschaf van bomen vroeg ik of hij ook frambozen had. Meekijkend in het boek van Martin Crawford zei hij dat hij de cultivar Fallgold voor mij had. Ik kreeg er twee extra mee. In dit bericht hou ik de voortgang van de herfstframboos Fallgold bij. Ik ben benieuwd hoe groeikrachtig Fallgold is in de praktijk want er zit verschil in groeikracht tussen de soorten. Volgens Crawford is Fallgold ’tamelijk groeikrachtig’.

Crawford schrijft in zijn boek dat wanneer je frambozen op hun plek houdt ze al snel voor uitputting van de grond kunnen zorgen op die plaats voor bepaalde micronutriënten. Dan worden de frambozen ziek na zo een tien jaar. In een voedselbos kan je ze het beste laten wandelen door je bos. En dat ga ik dan ook doen. Dat lijkt mij ook best leuk. Omdat ik veel gewassen heb geselecteerd op hun maximale grootte hoef ik niet zoveel te snoeien als menige tuinder die geen idee heeft hoe groot iets wel niet kan worden. Maar snoeien vind ik wel heel leuk en rustgevend om te doen. Als ik hiermee bepaalde frambozen moet wegsnoeien doe ik dat graag. Maar wie weet wandelen ze prima hun eigen gangetje en hoef ik niets weg te snoeien. We gaan het zien.

Een leuk weetje van Crawford over frambozen is dat hij schrijft dat veel mensen frambozen opbinden. Maar als je ze laat buigen en overhangen op andere planten bijvoorbeeld dan worden de vruchten beter verborgen voor vogels. Toevallig heb ik sinds 2020 die andere herfstframbozen niet meer opgebonden en bogen de takken op een fijne natuurlijke manier wat een best prettig gezicht gaf. Veel natuurlijker en mooie bogen. Daaronder zaten dan die heerlijke snoepjes verborgen. Echt plezierig om met je handen door de bladeren te gaan om de vruchten te zoeken. Ook een goede manier om van mijn spinnenfobie af te komen. Alhoewel, die nog steeds niet weg is helaas. Zodra ik een spin tegenkom durf ik een paar uur of een paar dagen niet meer te oogsten…

Frambozen zijn overigens zeer schaduw tolerant. Het schijnt dat twee uur zon op een dag al voldoende is. De stengels worden zo een twee meter hoog.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

8 juli 2022
Ik ben erachter gekomen dat als je net iets langer wacht tot de frambozen er bijna afvallen dat de smaak ook voller wordt. Ze kleuren dan ook van gelig naar dieper oranje. Echt heel erg lekker! Het zuurtje mis je dan niet eens.

4 maart 2022
Verrek zeg, vorig jaar heb ik helemaal geen foto’s laten zien van de vruchten. Het waren er ook niet heel veel, maar wat er kwam was best lekker. Wel wat wennen dat ze erg zoet smaken, het frisse zuurtje van een rode framboos ontbreekt volledig.

Naar vandaag: normaal snoeien mensen de framboos tot bijna aan de grond. Dat heb ik niet gedaan met de paar stengels die ik heb staan. Ik ben benieuwd hoe de groei eruit gaat zien als je niet snoeit. Waarschijnlijk erg rommelig. Maar snoeien kan altijd nog. Intussen loop het frisse groene blad netjes uit.

10 juni 2021
De eerste bloem gespot!

18 april 2021
Jammie, de nieuwe stekken slaan aan. Dat wordt frambozen eten dit jaar! Een week of twee geleden heb ik de stekken ingekort.

24 januari 2021
Begin februari 2021 heb ik drie Fallgold frambozen geplant. Deze schijnen zeer winterhard te zijn en op de stengels zitten al wat groenige knoppen.

Deze foto is niet spectaculair en is meer als positionering bedoeld. Zodra er groei en bloei komt, en natuurlijk vruchten, zal ik daarover berichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.