Japanse bottelroos – Rosa rugosa | Rubra

Persoonlijk ben ik wat verdeeld over dit gewas. Veel herinneringen als kind heb ik aan dit gewas. De blaadjes gebruikten wij om ze te laten ‘ploppen’ in je hand, de bottels waren toen al interessant en helaas heb ik behoorlijk wat associaties met dikke kruisspinnen waar ik zo ontzettend veel angst voor heb. Mijn vrouw kan zich echter goed herinneren dat je lekker kan snoepen van het dunne randje vruchtvlees. Graag wilde ik grote bottels en grote roze bloemen voor dit gewas en zo kwam ik bij Arborealis uit op de cultivar Rubra. Wel heeft Arborealis de opmerking erbij gezet dat ze van zaad gekweekt zijn en er kleurvariatie kan zijn binnen één partij. Ik ben erg benieuwd!

Sommige mensen zijn bang dat dit gewas invasief is, maar dat is eerder het geval met de rimpelroos dacht ik gelezen te hebben. De Japanse bottelroos woekert ook, maar langzaam. En wanneer je eenmaal het opschot weghaalt van wat je niet wilt komt er niet direct een nieuwe bottelroos op die plek opduiken. Hij is dus goed in toom te houden, mocht er al sprake zijn van het in toom houden van het voedselbos dat ik aanplant. Veel heeft geen onderhoud nodig omdat de gewassen daarop geselecteerd zijn en op hun plek naar hun maximale groei mogen groeien.

De grootte van deze struik is uiteindelijk zo een 1,5 – 2 meter. Dit gewas is enorm winterhard en verdraagt temperaturen van -40 tot -46 graden! Heel erg schaduwtolerant is de Japanse bottelroos niet. Hij heeft toch wel zo een 4-5 uur volle zon per dag nodig. De bloei bestrijkt een lange periode van de late lente tot in de vroege herfst. De bottels zijn dan ook te oogsten van de zomer tot ver in de herfst. Wat je allemaal met de bottels kan doen beschrijf ik later wanneer ik ze zelf kan oogsten. De bloemen zijn overigens ook eetbaar en verrijken bijvoorbeeld een salade.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

6 februari 2023
Een paar maanden geleden zat de Japanse bottelroos verstopt onder een wilg en andere planten en nu is hij duidelijk zichtbaar bij het langslopen.

De foto is helaas niet echt gelukt, maar het geeft een duidelijk beeld wat de status is. Zie de foto’s hieronder in het artikel om mooie details van het blad te zien.

4 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil.
Wat is hier veel gebeurd in één jaar! De Sekka wilg is enorm uitgebreid dit jaar. Daarnaast is er ontzettend veel gras en wilde planten om dit struikje heen gegroeid. Dit moet ik begin volgend jaar wel even corrigeren, want de Japanse bottelroos verdraagt niet zoveel schaduw. Als je goed kijkt zie je aan de rechterkant van de emmer, net iets erboven de blaadjes die bij de Japanse bottelroos horen.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 maart 2022
Voor velen een bekende plant, maar als je goed kijkt naar de vettig uitziende bladeren die zich zo ontzettend mooi ontvouwen én de donkere kleur groen ben ik nu al blij met deze struik.

14 februari 2022
Iets betere foto’s dan vier dagen geleden. En toch ook weer enkele stapjes verder. Wat gaat dat hard in een paar dagen.

10 februari 2022
De eerste blaadjes ontvouwen zich alweer dit jaar.

26 november 2021
Wat een mooie kleur zeg die knoppen!

15 oktober 2021
Direct na aankoop heb ik deze kunnen aanplanten. Let it grow!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.