Appel – Malus domestica | Notarisappel

Het had wat voeten in aarde om de juiste appel te kiezen. Op het moment dat ik na lang zoeken eindelijk de appel gevonden had die ik wilde hebben had de kweker die niet. Of hij had hem wel, maar niet op de juiste onderstam. Of de kweker vertelde mij dat hij andere ervaringen had dan ik gelezen had. Hoe dan ook. Voor de appelboom waarmee we appeltaarten willen bakken is het de Notarisappel geworden. Dit is een oud Nederlands ras. Op internet leest men dat deze vanaf de jaren 60 steeds minder bekend is geworden. Ook lees ik dat deze appel geschikt is voor zowel handappel, moes als desert. Een veelzijdige appel. Ik heb hem niet geproefd, maar de smaak beschrijvingen zijn heel goed van deze appel. Op een gegeven moment kon ik kiezen tussen deze appel en de Rode Boskoop (die ik eerst had geselecteerd), maar de Notarisappel had zo een mooie oranje/bruine bast dat ik daardoor overstag ging.

Als onderstam staat deze op M106 en is door de kweker als halfstam gesnoeid. Ooit zal ik een keer een blog schrijven over onderstammen en de vormen van fruitbomen: spil, laagstam, halfstam en hoogstam. De Notarisappel valt tussen een halfstam en hoogstam in. Mijn boom is nu al zeker drie meter hoog en de stam ongeveer 130 cm hoog. Een halfstam is normaal rond de 100 cm en een hoogstam 180. Voor de Notarisappel ben ik wel blij met deze 130 cm gezien Wikipedia zegt dat deze boom het beter doet op hoogstam. Omdat de commerciële teelt naar laagstam is overgestapt verdween deze appel van de markt. Leuk om een appelboom met verhaal te hebben. Voor wie het artikel op Wikipedia niet leest: de Notarisappel is gekweekt door een notaris in 1890 die zich bezig hield met het ontdekken van nieuwe rassen door zaailingen op te kweken.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

20 februari 2023
Overzichtsfoto’s waarvan de linker 7 februari 2022 is en rechts vandaag. Iets langer dan een jaar verschil.

De boom wordt voller. Vruchtsporen worden gevormd. Erg mooi om de knoppen te zien.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 6 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Ik zit mij af te vragen wat ik heb gedaan met de nieuwste foto. Ben ik dichterbij gaan staan? De boom is gegroeid en staat beeldvullend op de foto. Dan zou je verwachten dat ik juist verder weg had moeten staan. Hoe dan ook. Er is groei geweest. Geen enkele bloesem is een appel of zelfs maar het begin van een appel geweest. De vruchtbeginsels vielen er allemaal snel af na de bloei.

Linksonderin, vlak boven de onderstam groeit een nieuwe stengel. Deze laat ik zitten want eigenlijk had ik prima tevreden geweest met een spil vorm in plaats van een door de kweker gesnoeide versie. Zo te zien is het geen stengel uit de onderstam, want dat zou zonde van de ent zijn.

Overzichtsfoto’s in tijd

1 mei 2022
De roze gloed is van de bloem verdwenen indien in volle bloei. Wat een hoop bloemen! De hommels vliegen er volop op. Heerlijk dat geluid. Hun tong blijft eruit steken wanneer ze van de ene naar de andere bloem vliegen. Er zitten nog steeds roze bloemknoppen in de boom waardoor je een verspreide bloei hebt. Dat is mooi!

23 april 2022
De eerste bloemen van de notarisappel zijn ook open gegaan. Een prachtig gezicht in combinatie met de dichte bloemknoppen! Door de harde wind vanuit het noorden was het moeilijk om goede foto’s te maken, maar zie hier het resultaat.

14 april 2022
De bloemknoppen beginnen uit te lopen. Dé eerste kennismaking met bloei van de Notarisappel.

26 maart 2022
Behoorlijke knoppen die al flink aan het schuiven zijn. Dit zijn bloemknoppen. Binnenkort meer hoe ze eruit zien. Als er vruchten aankomen zullen de takken doorbuigen en de boom een heel ander uiterlijk geven. Erg leuk vooruitzicht!

7 februari 2022
Overzichtsfoto’s waarvan link 31 januari 2021 en rechts 7 februari 2022. Een jaar verschil. Zoek de verschillen. Erg leuk om dit zo zichtbaar te maken als het blad eraf is.

Ook de omgeving is leuk om te vergelijken. Zo zijn er nu bijvoorbeeld meer stalkaarsen te zien.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 december 2021
Hoe klein deze prachtige knoest ook is, ik hoop dat hij zich heel mooi gaat ontwikkelen. Dit soort verwondingen op een boom kunnen er zo gaaf uitzien.

Op de tweede foto is te zien hoe mooi de de bast kleurt in de winter. Veel roder dan in de zomer. Echt heel mooi!

6 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 31 januari 2021 en 6 september 2021, 7,5 maanden en ruim twee seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 juli 2021
Prachtige bloemknoppen in de maak voor bloemen volgend voorjaar. De boom doet het overigens erg goed! Normale groei en maar een klein takje die last heeft gehad van een schimmel en zich hersteld heeft. Weliswaar kaal, maar vol met nieuwe knoppen. Ik ben benieuwd hoe de boom hiermee omgaat. Normaal als je snoeit krijg je een boom in een boom. Nu betreft het natuurlijke snoei door ‘ziektes’. Ik ga hiervan leren!

18 april 2021
Ik dacht toch echt dat deze appel het niet meer zou doen. Wat ben ik blij dat de uitlopende knoppen laten zien dat het goed gaat komen. Een pak van mijn hart!

31 januari 2021
Gisteren geplant onder niet al te beste omstandigheden. de plantgaten die ik vorige week had gegraven was één dikke blubberzooi waardoor de boom drijft in de blubber. Zelfs het leeggraven en nieuwe grond erin deed de natte omgeving erin sijpelen waardoor het weer drijfnat is. Er is ook zo enorm veel regen gevallen. De greppels om mijn perceel staan vol met water terwijl die bij flinke buien normaal niet eens een laag water laten zien.

Omdat de boom als wortelgoed bij de kweker is gekocht wilde ik hem zo snel mogelijk de grond in door de aankomende nachtvorsten. Vannacht was het -6 graden. Na deze foto heb ik bij alle geplante bomen een dikke mulchlaag van houtsnippers aangebracht.

Op de tweede foto is de mooie bast te zien. Het komt niet helemaal over omdat je deze boom eigenlijk naast een andere boom moet zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.