Chinese kastanje – Xanthoceras sorbifolium

De chinese kastanje is een erg mooie struik. De bladeren zijn zo mooi om te zien en de bloemen en vruchtdozen zijn zo prachtig! Wanneer het zover is zal ik daar foto’s van maken en delen in dit artikel. Bij de aankoop was het al herfst en ondanks dat het een klein plantje is steken de mooie gele herfstkleuren af tegen de rest in het voedselbos. De struik wordt zo een 2-3 meter hoog en breed en groeit niet snel. De bloei is rond mei en vatbaar voor nachtvorst. Deze struik moet dus goed beschermd worden tegen de wind uit het oosten in het voorjaar. Hij heeft veel zon nodig, maar kan ook wel iets tegen schaduw. Vier tot vijf uur volle zon op een dag volstaat.

Winterhard zone: -29 tot -34 graden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

6 december 2022
Vandaag een nieuwe Chinese kastanje gekocht. Deze keer een grotere versie dan de vorige. Ik ben benieuwd hoe het komend voorjaar gaat.

17 november 2022
Ontzettend jammer dat de Chinese kastanje dit jaar dood is gegaan. Hij is niet uitgelopen na de winter. Het is mij onduidelijk waar het door gekomen is. Veel omstandigheden waren niet gunstig. Het was een van de droogste jaren sinds er gemeten wordt in Nederland. Helaas heb ik weinig tot geen water kunnen geven. Daarnaast was er ook teveel schaduw omdat ik dichtbij teveel berkjes en wilgjes op heb laten komen en staat er dichtbij de Chinese kastanje een grotere berk die waarschijnlijk veel water wegzuigt. Ik weet het niet. of zou het levermosje een indicator geweest zijn? Arborealis verkoopt ze wel weer zag ik. Ik ga een nieuwe bestellen.

17 oktober 2021
Twee dagen na aankoop kunnen aanplanten. Er zat een heel mooi bijzonder mosje in het potje. Bij het aanplanten is deze verloren gegaan, maar ik wilde deze toch vastleggen!

De bladeren zijn al verkleurd naar geel. Erg mooi om te zien door de fijne bladvorm. Dat wordt een genot wanneer deze struik groter is in de verre toekomst.

5 gedachten over “Chinese kastanje – Xanthoceras sorbifolium”

  1. Hm, dat mosje had ik ook in mijn moestuin. Het is levermos. Volgens sommigen groeit het daar, waar niks anders wil groeien. Soms is het een indicatie van Roundup gebruik.

    1. Ha wat leuk dat je die tip geeft, dank! Ik zal eens wat opzoeken over levermossen. Roundup zal het in dit geval (hopelijk) niet zijn, want dan zou de Chinese kastanje het loodje leggen lijkt mij.

  2. Harry Kisters

    We zouden graag een of twee planten van Chinese kastanje – Xanthoceras sorbifolium kopen maar niet werken met zaad.
    Waar is dit soort plant te koop?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.