Kruisbes – Ribes uva-crispa | Captivator

De beschrijving van de soort kruisbes beschrijf ik in het bericht van de cultivar Hinnonmäki. In dit bericht wordt de voortgang van de cultivar Captivator bijgehouden. Begin 2021 heb ik alleen de rode variant. Wanneer de groene en de gele ook aangeplant worden zal ik dat ook bijhouden in deze post. Leuk om te vergelijken. Van Captivator wist ik niets toen ik hem kocht. Ik wil meerdere kruisbessen aanplanten en de kweker had deze ingekuild liggen. Deze variant is erom bekend dat hij geen stekels heeft. Dat wordt makkelijk bessen plukken.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

16 juli 2022
Vandaag een kruisbes geplukt en geproefd. De smaak was goed, alhoewel ik de vrucht leeg heb gezogen. Het velletje was nog net te zuur. Waarschijnlijk moet ik ze nog wat langer laten hangen. De inhoud was wat kruimelig, maar wel vol van smaak en een beetje sappig. Ik ken kruisbessen niet zo goed, dus ik weet niet of dit zo hoort of ik meer geduld moet hebben. Het is ook een erg droge periode wat vast ook zijn invloed heeft op de vruchten.

8 juli 2022
Enigszins verscholen tussen het gras en de wilde plant haagwinde – Convolvulus sepium zijn de bessen waar te nemen. Haagwinde heeft erg mooie bloemen, maar is niet heel handig als ze overal doorheen groeien en andere planten verstikken. Of ze echt verstikken weet ik niet.

1 mei 2022
Overzichtsfoto’s waarvan links 24 februari 2021 is en rechts 1 mei 2022. Bijna een jaar en drie maanden geleden. Het moment van de overzichtsfoto’s met een jaar ertussen heb ik verplaatst naar begin mei zodat de kruisbes in blad is en dus beter zichtbaar op de foto.

Overzichtsfoto’s in tijd

14 april 2022
De Captivator kruisbes is ook in bloei gekomen. Vorig jaar was dit moment op 1 mei. Wellicht door de late aanplant zo een verschil met nu? De tijd zal het mij leren.

26 juli 2021
Bijna alles van de struik is het blad van weggevreten. Het ziet er armoedig uit. Ondanks mijn duidelijke schrijven dat dit een rode variant was ik dat in mijn vorige post van 13 juli helemaal vergeten. Ze waren toen nog veel te licht om te proeven. Nu zijn ze al iets gekleurder en beginnen ze wat zachter te worden als je erin knijpt. De smaak is tot nu toe niet zo lekker als die van Hinnonmäki. De textuur is ook wat kruimeliger en het velletje is nog wat zuur. Geduld is nog nodig als de vogels de bessen met rust laten.

Update 2 augustus over de smaak: de meeste bessen zijn nu donker gekleurd en zachter geworden, maar de smaak is niet veranderd. De textuur is nog steeds erg korrelig en de schil is niet lekker om te eten in vergelijk met de cultivar Hinnonmäki.

13 juli 2021
De kruisbessen zijn nog erg hard en daardoor nog niet plukrijp. Sommige takken zijn enkele weken geleden kaalgevreten door rupsen. Het blad komt daar voorzichtig weer terug.
Het overige blad ziet er niet zo gaaf en groen meer uit als begin mei.

1 mei 2021
Ruim twee weken na de eerste bloemetjes van kruisbes Hinnonmäki begint ook de cultivar Captivator bloemetjes te ontwikkelen. Opvallend is dat zij langere steeltjes heeft dan Hinnonmäki. Erg fijn om te zien dat deze ook bloeit. Een paar dagen geleden zag ik de eerste ontwikkelingen van de bloei al ontstaan. Deze struik is de grootste struik van kruisbessen die ik nu heb staan en ik zette er vraagtekens bij waarom die kleinere allang bloemetjes heeft en deze niet. Fijn om wat spreiding te hebben qua bloei. Dan kan je lekker lang plukken!

24 februari 2021
Begin februari 2021 de rode variant aangeplant. Op zich nog niet heel veel te zien. Er zitten wel enorm veel knoppen op de takken. Zodra daar beweging in gaat komen zal ik daar foto’s van maken. De struik is best groot al ten opzichte van andere bessenstruiken die ik heb gekocht. En er zitten inderdaad geen stekels aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.