Palmkool – Nero di Toscane

In 2020 heb ik voor het eerst één palmkool gezaaid. Om de haverklap zaten er enorm veel groene goed gecamoufleerde rupsen op die de jonge blaadjes zeer snel opvraten! In het begin deed ik aan plaagbestrijding door de rupsen weg te pakken. Later dat jaar las ik meer over natuurlijk tuinieren en liet de rupsen hun gang gaan. De rupsen trekken op den duur hun vijand aan hoop ik. En ik had maar één palmkool staan waardoor het al snel duidelijk werd wie dit gevecht zou winnen. Dit jaar geen palmkool op het menu. Wel heb ik een keer een rauw blaadje gegeten en deze had echt een scherpe smaak! Ik moet mij nog een keer meer verdiepen hoe ik deze kool kan eten. Dit jaar heb ik in ieder geval gezien dat de plant heel sterk is. Hij is volledig kaal gegeten in de nazomer waardoor er alleen een stengel en de nerf van het compleet kaal gevreten blad over is. Toch is hij niet dood gegaan en heeft nieuw blad aangezet, zie de foto’s van januari 2020. Wat ik wel mooi vond om te zien waren de eitjes onderaan het blad van de kool en hoe snel de rupsen eten en groeien. Toch een stukje genieten ondanks dat ik het niet heb kunnen oogsten. Wat ik ook bijzonder vind is het blad met de enorme bobbelige structuur. Echt prachtig om te zien.

Palmkool schijnt niet al te strenge winters te overleven. Als er nachtvorst overheen is gegaan zegt men dat de bladeren zachter en zoeter worden. Dat ga ik binnenkort eens testen!

 • Familie: kruisbloem
 • Hoogte: tot 80 cm
 • Zaaitijd: april – half juli en september tot half oktober
 • Zaaidiepte: 0,5 cm
 • Kiemtijd: tussen 7 en 23°C in 5 tot 12 dagen
 • Tijd tot oogst: vanaf 6 weken
 • Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien

14 januari 2021
Dit is alsnog aangegroeid na volledig kaalgevreten te zijn in de zomer.

3 gedachten over “Palmkool – Nero di Toscane”

 1. Volgens mij is palmkool ook lekker op pizza… Als een soort groene crunch, gehad in Italië… Tip voor als het overgrote gedeelte opgegeten is….

  1. Wat een goede tip Jerry! Zojuist ben ik wat gaan zoeken op internet over recepten met palmkool. Mij lijkt palmkoolchips ook leuk en makkelijk. Ik kom diverse bereidingen tegen dus dat wordt experimenteren!

   1. Als je toch palmkoolblaadjes gaat frituren, (dat is trouwens ongeveer hoe het er ook op de pizza uitziet, als krokant gefrituurde palmkoolblaadjes) pak dan meteen ook wat salieblaadjes mee. Die zijn heel lekker als ze krokant zijn gefrituurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.