Zoete kers – Prunus avium

Op mijn perceel, in de hoek waar de eerste aanplant en ontwerp van het voedselbos plaats vindt, staat een grote kers die al heel wat jaartjes oud is. Toen ik er kwam wonen was het al een grote boom en ik woon er al ruim 12 jaar (geschreven in 2021). Het is wel lastig om te determineren welke kers het nu is. Omdat het bladsteeltje twee bladklieren heeft denk ik dat het om de P. avium gaat, de zoete kers. Volgens Flora van Nederland is de zoete en de zure kers makkelijk uit elkaar te houden, maar ik kom een tegenstrijdigheid tegen wat de beharing van het blad betreft. Mijn blad is echt kaal en absoluut niet behaard. Nu las ik in het proefschrift van Izaäk Rietsema uit 1928 (wauw) dat het eenjarige hout sterk op de P. cerasus lijkt. Wanneer ik in dat proefschrift de beschrijving lees van de bladschijf van de zure kers – P. cerasus dan komt dat meer overeen met het blad zoals ik die heb. Echter klopt het verhaal van de bladklieren dan weer niet. Alhoewel het niet volledig wordt uitgesloten dat er geen bladklieren op de P. cerasus mag zitten. Doorslaggevend wordt denk ik wanneer het blad ‘volwassen’ is en dat ik dan de bladsteel bekijk. Overigens lees ik dat de vroegere onderzoekers het ook niet altijd met elkaar eens waren qua rassen indeling en determinatie. Wie zegt dat ik niet een of andere kruising heb die niet beschreven staat of waar ik niet op kom door determinatie? Er zijn ontzettend veel cultivars op de markt. De oplettende lezer mag mij graag leren hoe ik er nu achter kan komen welke ik heb staan.

Waar het hier echt om gaat is dat de zoete kers een echte boom wordt van 10 meter hoog en 6 meter breed, en de zure kers – P. cerasus meer een struikvorm van 3-5 meter hoog en breed schijnt te worden. Er zijn zwakkere onderstammen te koop zoals cultivar Gisele waardoor de zoete kers zo een 2,5-3 meter hoog en 2 meter breed wordt, wat weer handiger is met plukken.

Mijn kers staat volop in de middagschaduw van de berken en populier ernaast. Op de overzichtsfoto’s zie je ook dat de bomen concureren met elkaar en daardoor zijn oorspronkelijke kroon kwijt is. Ook is ooit (voor mijn tijd) een tweede stam half afgestorven. Daardoor twijfel ik weer of het toch niet een struikvorm van origine was? Een zoete kers houdt van volop zon. Schaduwtolerantie is zo een 4-5 uur zon op een dag. De zure kers kan tegen meer schaduw van zo een 2 uur op een dag.

14 april 2023
Helaas ben ik vergeten wanneer de kers begonnen is met de bloei. Ik dacht mij te herinneren dat dit ergens begin april moest zijn. Het overzicht van de start van de bloei is als volgt:

  • 2023 – ong. 5 april
  • 2022 – 27 maart
  • 2021 – 16 april
  • 2018 – 13 april

20 april 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen nu (rechts) en 18 april 2021 (links). Een jaar verschil. Qua bloei is duidelijk een verschil te zien, ook met de berk erachter die nu veel verder in blad is.

Overzichtsfoto’s in tijd

11 april 2022
De laatste twee weken waren guur en koud. Nachtvorsten ook van minus 1 tot dacht ik -4 en -5 voor 1 of 2 dagen. Vandaag was het weer een stuk warmer en morgen wordt het zelfs 20+ voor een dag. Vorige week was de kers niet verder dan de update van afgelopen 28 maart. Vandaag waren er veel meer bloemen open en de bijen maakten een enorm lawaai zo massaal kwamen ze af op de bloesem! Een hoop knoppen zitten nog dicht, maar die zullen morgen of overmorgen wel open barsten. Zo zitten we toch weer op half april. Maar dit jaar kan je wel zeggen dat de bloei zeker twee weken eerder was dan de voorgaande metingen.

28 maart 2022
Gisteren zijn de eerste bloemetjes in bloei gekomen. Een prachtig gezicht! De rest staat op springen, maar zijn nog wel dicht. Zijn die paar bloemen de verkenners? In ieder geval is nu gebleken dat mijn idee dat de kers altijd in dezelfde week van het jaar bloeit niet waar is. Vorig jaar bloeide de kers op16 april en in 2018 was dit ook half april. Wel weet ik dat het maar een paar dagen gaat duren voordat de rest van de knoppen in volle bloei komen.

3 juni 2021
Vorig jaar hing de boom bomvol met kersen. Nu valt dat erg tegen. Her en der zijn kleine trosjes te vinden met enkele kersen. En dan vallen er nog best wat kersen uit de boom op dit moment.

18 april 2021
Zo een twee dagen geleden is deze kers in bloei gekomen. Dat is gelijk aan de dag met die van 2018. Van 2019 en 2020 heb ik geen foto’s kunnen vinden. De temperaturen liggen nog erg laag maar dat houdt de bloei van de kers dus niet tegen. Normaal vliegen de bijen hier volop maar dat is nu minimaal.

13-15 april 2018
Prachtig!

10 april 2018
De knoppen staan op springen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.