Chinese mahonie – Toona sinensis

Dit gewas kom je veel tegen in artikelen die gaan over voedselbossen omdat het erg grappig klinkt waarvoor hij gebruikt wordt. Hij wordt namelijk de uiensoepboom genoemd omdat de bladeren en jonge stengels naar uiensoep smaken. Een ander artikel sprak erover dat deze boom de gewone ui zou kunnen vervangen. Nu zijn er natuurlijk diverse uien met hun eigen smaak waardoor dat niet waar gemaakt kan worden lijkt mij. Martin Crawford omschrijft de jonge bladeren met een ui/knoflook-achtige smaak. Helaas ben ik zelf niet zo goed om smaken te omschrijven. Maar zoals met zoveel gewassen kan je ze op het verkeerde moment of verkeerde manier eten waardoor je denkt dat het helemaal niet lekker is. Zo had ik dat ook met de Chinese mahonie. Ik had een ouder blad geproefd en die smaak is enorm intens dat je de hele dag een extreme uienwalm proeft. Niet fijn. En het was ook niet erg lekker. Maar als je het jonge nog rode blad eet is het echt een hele fijne en bijzondere smaak. Het lijkt wel op iets zoutigs en ui en inderdaad het effect wat een goede uiensoep ook heeft. Echt heerlijk eigenlijk. In Nederland wordt het jonge blad vooral gebruikt van mei tot oktober. Wanneer je de jonge loten plukt voordat de bladeren zich ontvouwen om te gebruiken snoei je de boom op een natuurlijke wijze en zal hij struikachtig blijven. In China worden de jonge loten geplukt in het voorjaar tijdens de Grain Rain periode, Guyu in het Chinees. Op mijn YouTube kanaal heb ik een playlist samengesteld over het oogsten en bereiden van Toona sinensis. Dit valt altijd op 20 of 21 april. De boom kan 15 meter hoog worden en 10 meter breed. In mijn ontwerp wil ik hem niet hoger dan vier meter laten groeien. Als hij groter wordt kan hij prima geknot worden omdat de boom daar goed tegen schijnt te kunnen zonder bij te moeten voeden.

In een ander artikel las ik zelfs dat je van het hout van de boom een goede kippenbouillon kan trekken. Ook heb ik gelezen dat je een goede olie kan maken van dit snoeihout. Of het bestaande olie aansterkt en of die olie dan weer gebruikt wordt om bestaande kippenbouillon te verrijken is mij geheel onduidelijk. De woorden klinken allemaal spectaculair, maar ik heb helaas geen geschreven teksten ontdekt hoe je dit allemaal daadwerkelijk doet.

Bij mij staat de Toona sinensis in het geitenverblijf. Er is dus een hek om de boom nodig om hem te beschermen want de geiten zouden hem zo opeten. Het is overigens nog een heel klein boompje bij het planten (2020)! In een excel sheet heb ik diverse belangrijke gegevens van de gewassen genoteerd om een overzicht te hebben qua ontwerp en keuzes, maar ook voor wanneer ik kan aanplanten. Het gros is te planten van november tot maart of eind maart. Voor maar drie gewassen in mijn ontwerp is het advies van Martin Crawford om deze in de winter te planten (januari tot maart) en dat geldt ook voor de Chinese mahonie. Ik heb daar in mijn enthousiasme helemaal niet op gelet, maar zoals je in de updates hieronder zal zien is het helemaal goed gekomen.

Opvallend is dat deze boom geen enkele schaduwtolerantie schijnt te hebben.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Normaal staat bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie, maar in dit geval is het kippengaas van één meter hoog de referentie.

29 april 2023
Erg interessant wat hier gebeurd. Vorig jaar was dit moment begin april, wellicht zelfs eind maart. Door de vorst ging het nieuwe groen toen stuk en heb ik de Grain Rain periode van 20 of 21 april (in China) niet mee kunnen maken. Maar dit jaar dus ook niet, want hij begint nu pas met uitlopen! Ik hou het nauwlettend in de gaten en hoop de eerste uitlopers te kunnen oogsten.

Erg apart dat er gewoon een maand, ik denk zelfs ruim een maand, verschil zit met vorig jaar qua uitloop. En wat een mooie details zijn er te zien!

29 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 28 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar verschil. Wat een groei ondanks de enorme droogte dit jaar. Dit gewas kan heel goed tegen droogte en is zo ontzettend groeikrachtig! Dat is goed nieuws, want van dit gewas wil ik heel graag bouillon van de takken maken en juist dit gewas was ik al van plan om te snoeien, waar hij goed tegen kan.

Overzichtfoto’s in tijd

20 juli 2022
Vandaag een hele fijne ontdekking gedaan. Ik las dat in Nederland het jonge blad geplukt wordt van mei tot oktober om te gebruiken als smaakversterker, of door het in gerechten te gebruiken. Vandaag plukte ik dus een nieuw rood jong blaadje en de smaak was ontzettend goed! Ik kan smaken heel slecht omschrijven, maar het was zoutig, het effect van uiensoep maar dan op een aangename manier dat je een soort goede walm in je mond krijgt. Klinkt niet zo heel lekker, maar ik heb geen idee hoe ik het moet omschrijven. Inderdaad een ui smaak, maar wel een type ui die ik niet ken. ’s Avonds heb ik een paar blaadjes in de kippensoep mee laten koken en die bijzondere smaak was terug te proeven in de soep. Erg fijn. De blaadjes heb ik erin laten zitten en je had helemaal geen versterkte smaak als je het blad opat tijdens het soep eten. Echt een hele fijne ontdekking want ik was al bang dat dat ene moment dat ze het in China oogsten in Nederland niet zal lukken.

En wat een groeikracht! De boom is nu al 1 meter 90! Ruim een meter gegroeid in 10 maanden en hij groeit nog wel even door dit seizoen.

11 april 2022
Wat ontzettend jammer dat ik vorige week geen foto heb genomen van de ‘hanenpoot’ die sierlijk op het topje van de stengel tevoorschijn was gekomen. Hij was zelfs bijna rijp om te plukken als ik die filmpjes uit Azië zo had bekeken. Maar de afgelopen twee weken waren guur en koud en veel wind. Zelfs een paar nachten met enkele graden vorst. En zie hier het verschrompelde topje. Jammer hoor. Ik was zo benieuwd naar dit ene hanenpootje… Weer een jaar wachten! En interessant om dit mee te maken. Hét moment om dit gewas te oogsten is dus niet altijd haalbaar. Dat had ik niet verwacht. Niet alleen bloemen zijn dus kwetsbaar met vorst!

28 september 2021
Wat een ongelooflijke groeikracht heeft de Chinese mahonie! Als zeer klein plantje aangeplant. Daarna gehalveerd door de geiten en dan zo een comeback maken! Indrukwekkend.

Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind november 2020 en 28 september 2021, 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is,

Overzichtsfoto’s in tijd

26 juli 2021
Werkelijk ongelooflijk. In een kleine twee maanden is het kleine overblijvende stokje zo een 50 cm gegroeid! Twee weken geleden hebben mijn vrouw en ik een blaadje geproefd en wat was dat ranzig! Na onderzoek blijkt dat alleen in het voorjaar, wanneer de bladeren zich uitvouwen en nog gekruld zijn de smaak helemaal goed en bijzonder is. Maar schijnbaar wel een smaak die je óf heel lekker vindt of heel vies. Dat doet mij denken aan de zwarte bes.
Het boompje was ook zo klein dat ik nog helemaal niet had kunnen oogsten. Volgend jaar april moet dit wel kunnen. Stay tuned!

3 juni 2021
Ongelooflijk dit gewas. Niet kapot te krijgen! Ondanks dat de geiten deze nieuwe kleine aanplant half opgegeten hadden is hij toch nog uitgelopen. Wel erg laat. Dit twijgje was twee weken geleden nog een minuscuul puntje aan het stammetje.

Het hele kleine knopje die ik op 31 januari zag heeft het niet gehaald.

31 januari 2021
Voordat ik schrikdraad om het kippengaas had gespannen hebben de geiten eind december dit kapot gemaakt en een flinke hap genomen van dit al magere stukje Chinese mahonie. Het zal mij benieuwen of hij gewoon uitloopt. Het is een goed te snoeien gewas dus ik heb er een positief gevoel over.

(update 18 april 2021: Er is een klein knopje tevoorschijn gekomen op ongeveer 1/3 hoogte. Op de foto krijg ik het helaas niet)

22 november 2020
Niet al te beste foto’s, maar het plantje is ook nog zo klein! Als je goed kijkt zie je door het gaas heen een takje met een paar groene takjes en één takje waar de blaadjes bruin zijn geworden. De mulchlaag is al aangebracht.

Wanneer hij gaat uitlopen zal ik gedetailleerdere foto’s toevoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.