Nieuw voor mij is dat als een wilg geknot is de stam die overblijft een stoof genoemd wordt. Als je jaarlijks knot en niet goed mulcht kan de competitie van het onkruid in het voorjaar de stoof doden, terwijl wilgen normaal makkelijke bomen zijn. Volgens mij moet je ze ook niet jaarlijks willen knotten. Wilgen worden gebruikt voor vlechtmateriaal. Alle wilgen zijn daarvoor geschikt, maar volgens Martin Crawford zijn de de belangrijkste hiervoor de S. purpurea (bittere wilg), S. triandra (amandelwilg) en de S. viminalis (katwilg). Martin geeft aan dat de cultivar Salix Bowles Hybrid geschikt is voor windkeringen. Ik lees dat hij deze combineert met herfstolijfwilgen, om de windkering steviger te maken, maar ik kan in Nederland nergens deze versie kopen. Als iemand een tip voor mij heeft dan hoor ik dat graag. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe compact deze dan wel groeit en hoe groot de wilg wordt.
Er zijn ontzettend veel soorten wilgen en daarop weer cultivars en inheemse kruisingen. Ik heb wel eens geprobeerd om ze te determineren, maar dat gaf mij geen 100% zekerheid of het klopte. Zo heb ik de wilgen die ik heb staan zelf van een naam voorzien: Honing Wilg, Vroege Wilg en Barok Wilg (inmiddels bekend: Salix udenis | Sekka. Dat vraagt om uitleg! Deze wilgen heb ik overigens niet meegenomen in mijn ontwerp. Ik zie wel hoe het uitpakt.
Honing Wilg
In dit bericht wordt de Honing Wilg bijgehouden.
Deze staat in het midden van de greppel en is minstens 15 jaar ouden is in het wild aan komen waaien, uiteraard als zaadje. In de kern is hij jaren geleden uit elkaar gescheurd en mijn pa en ik hebben hem toen ‘opgeknapt’. Eigenlijk deed ik er niets mee en wist ik er niets van tot ik imker werd. Toen bleken er in het voorjaar enorm veel groene katjes te bloeien. Een wilg is of een mannetje of een vrouwtje. De gele katjes zijn de mannetjes en de groene de vrouwtjes. En de vrouwtjes geven de nectar. De bijen zoemen volop in die boom! De wilg is de eerste echte dracht voor honingbijen in het voorjaar waarvan een imker eventueel honing kan oogsten. Dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren, want de bijen komen net de winter uit en willen aansterken en aangroeien. Die honing is ontzettend lekker! Niet elke imker oogst wilgenhoning en niet iedereen is bekend met deze smaak. Zelf ben ik niet zo goed in het omschrijven van smaken, maar hij is lang en complex. Sommige honingen zijn heel kenmerkend qua smaak, maar de wilgenhoning heeft meerdere smaken achter elkaar. Echt een reisje in je mond. Van deze wilg knippen we regelmatig grote takken om aan de geiten te geven. Die trekken de bast er vanaf en smullen daarvan. Ze worden bijna gek als je aan komt zetten met enkele takken. Nu moet ik zeggen dat als je de bast ervanaf peutert het er best smakelijk uit ziet op de een of andere manier.
Vroege Wilg
Klik hier om het bericht te lezen waarin de Vroege Wilg wordt bijgehouden.
Deze wilg heb ik begin 2018 van de imker gekregen die mij het imkeren heeft geleerd. Het is een wilg die als een van de eersten van het jaar bloeit. Om de drie jaar wordt deze na de bloei teruggesnoeid. Ik weet niet of het zo hoort, maar sinds ik deze wilg heb, nu het derde jaar, bloeit hij al in december. Het voordeel van deze wilg is dat hij slank omhoog groeit. Daardoor kan hij makkelijk op de grens van het perceel gezet worden zonder dat de buren er last van hebben.
Salix udensis | Sekka
Klik hier om het bericht te lezen waarin de Sekka wilg wordt bijgehouden.
Dit is een hele bijzondere wilg omdat hij hele bijzondere takken maakt. De meeste takken krullen in barok stijl en verdikken ook nog eens terwijl ze plat blijven. De bladeren zijn slank en lang en de katjes zitten met hele kolonies op een tak. Hoe breder en platter de tak is én dan ook nog eens met die bijzondere krullen is oogstreleden om naar te kijken. Nu moet ik zeggen dat hij bij mij nog niet zo mooi heeft gekruld, maar ik heb de boom gezien waar hij van gestekt is waardoor ik goede moed hou!
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.
23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil.
22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.
Ik denk toch echt dat deze wilg volgend jaar geknot gaat worden. Maar hij is zo mooi! Ontzettend moeilijk de keuze maken om de paar jaar te knotten.
16 maart 2022
De wilg is gestart met bloeien. Dit zijn de vrouwelijke bloemen, dus nectar voor de bijen en insecten! Hoger in de boom zitten de grotere katten, maar daar kon ik niet bij om een foto te maken. Er stond inmiddels een aardig windje waardoor het lastig was om scherpe foto’s te maken.
Als je inzoomt op een katje zie je van die donkere stukjes erin. Die vind ik zo mooi om te zien. Zo onopvallend, maar als je beter kijkt geeft dat een enorm mooi effect op het katje. De mannelijke katjes hebben dat ook. Het lijken wel een soort schubben. Ik heb geen idee hoe het heet en wat het is.
8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind januari 2021 en 8 september 2021, een kleine 8 maanden en ruim twee seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is. Alhoewel bomen van dit formaat ook goed te zien zijn zonder bladeren door het skelet van de boom.
Waarschijnlijk knot ik deze wilg elke drie jaar. Dat levert mij veel hout op om te versnipperen wat ik goed kan gebruiken in het voedselbos en de moestuin.
8 april 2021
Inmiddels hebben we weer een week enorm guur weer achter de rug. De afgelopen vier dagen zelfs volop sneeuw, hagel, regen, harde wind en lichte nachtvorst. De hagelbuien waren enorm! Gisteren bleef de laag hagel gewoon de hele dag liggen in de tuinen. Vandaag is het voor het eerst ‘warmer’ met 8 graden. Wel staat er een krachtige zuidwestelijke wind van 6 Beaufort waardoor het niet lekker aanvoelt buiten. De verwachtingen zijn ook niet al te best voor de komende dagen. Over vijf dagen wordt het pas 10 graden en de dagen daarna voorspelt men 11, 12, 14 en 14. Dat kan natuurlijk nog veranderen.
De Honing Wilg is alweer dagen geleden uitgebloeid. De katjes worden dan dikker en de eerste knoppen met bladeren ontvouwen zich. Ik vermoed dat ik deze dracht voor de honing heb gemist. Andere wilgen die later zijn zijn er ook nog, maar die heb ik niet in het vizier.
Dit is de eerste keer dat ik het meemaak als imker dat het voorjaar kouder is dan de afgelopen drie jaren. Ik imker nog maar vier jaar. Het goede nieuws is dat mijn volken enorm sterk uit de winter zijn gekomen en ik mij geen zorgen maak over de sterkte. Ze hadden ook nog genoeg voer terwijl imkers nu meestal moeten bijvoeren met suikerdeeg. Volgende week krijgen we ietsje beter weer dus dan durf ik bij één volk wel snel te gluren of er iets in de honingkamer zit. Ik ben erg benieuwd hoe de bijen eraan toe zijn en of er iets in de honingkamer zit.
Als je naar de Normale waarden temperatuur – langjarig gemiddelde 1991-2020 kijkt bij het KNMI dan zie je dat het nu tussen 4,5 en 13 graden kan zijn. Die 20 graden van de jaren hiervoor waren dus uitschieters!
31 maart 2021
In volle bloei met de vrouwelijke katjes, maar toch ook al op zijn retour merk ik. Vijf van de zes bijenkasten hebben een honingkamer gekregen dus ik ben benieuwd. De weersvoorspellingen zijn alleen niet al te best om de dracht van deze wilg binnen te halen. Volgende week meer hierover.
24 maart 2021
Yes! Deze vrouwelijke katjes zijn gaan bloeien en de honingbijen vinden hun weg er al naartoe. De weersomstandigheden staan mij helaas niet toe om deze nectar in een honingkamer op te vangen want het is nog te koud en te winderig om de honingkamer te plaatsen. Vuistregel is dat men pas een honingkamer plaatst wanneer de wilde kers bloeit, en dat is naar mijn ervaring zo een week of twee na de start van de bloei van deze wilg. De laatste drie jaren hadden we rond deze tijd 20 graden op een dag en een langere periode van betere weeromstandigheden waardoor ik wel de honingkamer eerder plaatste en de bijen krapper zette door de onderste broedkamer af te nemen. Maar ja, wat is beter qua weersomstandigheden? In dit geval bedoel ik voor de omstandigheden om deze honing te kunnen oogsten. Die is zo lekker! Een trucje is om de buitenste ramen van de broedkamer te vervangen voor een leeg raam zodat de bijen de wilgennectar daar opslaan. Dan kan een imker toch enkele potjes oogsten zonder al teveel impact op het bijenvolk. Deze wilgenhoning oogsten is dus niet altijd mogelijk. Op zich is het voor mij ook interessant om de honing dit jaar te proeven om te zien of er verschil is als deze wilgennectar minder in de toekomstige honingkamer komt. Maar wie weet slaat het weer enorm om en kan ik in de laatste week van deze bloei deze nectar alsnog volop verzamelen. Mijn ervaring is dat met echte topdagen de honingkamer in een paar dagen gevuld is! Het mooie aan dit blog is dat ik op deze manier een database verzamel om te zien wanneer ongeveer en hoe lang er bloei is. En om het verschil in de jaren in kaart te brengen.
20 januari 2021 – Honing Wilg
Gegroet Honing Wilg. Na de bloei in 2019 voor het eerst geknot en de grote zijstammen afgezaagd. Met een verkeerde boomzaag en dom inzicht heb ik daarmee mijn zaag gesloopt en bijna twee vingers kwijtgeraakt omdat mijn hand tussen de zaag en stam knel kwam te zitten. Dat was flink schrikken maar het is gelukkig goed afgelopen. Op de foto’s krijg je een indruk hoe enorm groeikrachtig deze boom is. Wat een takken die aangegroeid zijn binnen twee jaar! En dat terwijl er ook nog eens flinke takken weggesnoeid zijn als voer voor de geiten.
8 april 2018
Wat een mooi en vredig gezicht de groene katjes! Spot de bij. Rechtsonder zie je nog net hoe klein de brem nog is.