Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Brilliant Rose

De herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata wordt over geschreven in bericht Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata | Red Cascade. In dit bericht wordt de cultivar Brilliant Rose bijgehouden. In Haag Achter heb ik twee stuks van Brilliant Rose staan. Rechts van deze twee staat de cultivar Ruby en links staat de Zilverbes – Elaeagnus x ebbingei.

De echte verschillen tussen de cultivars worden vooral zichtbaar als er vruchten komen. Zowel bij kwekerij de Zoete Wei in België als Arborealis is Brilliant Rose nieuw in de collectie zonder een verdere omschrijving wat deze cultivar speciaal maakt. Het lijkt mij leuk om dit te ontdekken. Ook hier moet ik geduld hebben.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

28 februari 2024
In 2023 zijn ze enorm gegroeid! September 2023 heb ik geen vergelijkingsfoto kunnen maken. En wat lopen ze vroeg uit, prachtig om te zien. Het herkenbare patroon van spikkels blijven mij verbazen hoe mooi dat is om te zien door je eigen ogen. Op een foto is het simpelweg niet vast te leggen.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil. Deze gewassen hebben duidelijk geen last van de enorme droogte van dit jaar, want ze groeien behoorlijk goed door!

Overzichtfoto’s in tijd

30 april 2022
Alle herfstolijfwilgen en langstelige olijfwilgen barsten uit hun voegen van de vele bloemetjes. Een heel mooi gezicht en een lekkere geur. De Brilliant Rose staat volop in bloei, terwijl de andere herfstolijfwilgen op Red Cascade na de meeste bloemetjes nog dicht hebben als een trosje raketjes.

14 april 2022
Van alle herfstolijfwilgen is de Brilliant Rose dit jaar als eerste voorzichtig in bloei gekomen. Deze zijn ook echt verder dan de andere cultivars. Vorig jaar bloeiden die andere herfstolijfwilgen ook meer vanaf begin mei.

Het blad ziet er wat gehavend uit.

16 maart 2022
Net zoals bij Red Cascade heeft Brilliant Rose al groene roosjes met daarin het prille begin van de vele bloemetjes die gaan komen. De rest van de herfstolijfwilgen is nog niet zover, behalve de soort zelf, maar die is niet zover als Brilliant Rose en Red Cascade.

14 februari 2022
Alleen onderaan ontvouwen zich de eerste bladeren. De andere herfstolijfwilgen krijgen nog geen blad, behalve de soort zelf en cultivar Red Cascade.

De bovenste bladeren op de tweede foto zijn mooie flinke knoppen!

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half december 2020 en 8 september 2021, bijna 9 maanden en drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

De hoek van de nieuwe foto is expres anders gekozen om de toekomstige groei te kunnen blijven zien.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 juli 2021
Er is geen vruchtvorming te zien op deze cultivar zoals ik dat wel zie bij de cultivars Red cascade en Ruby. Zeer opvallend is dat deze Brilliant Rose opnieuw is gaan bloeien! Brilliant of van het padje? Het blad is overigens wat donkerder gekleurd dan twee maanden geleden. Alle herfstolijfwilgen lijken nu erg op elkaar qua kleur.

24 mei 2021
Alle herfstolijfwilgen bloeien al enkele weken. Opvallend is dat deze cultivar minder bloeit en het lijkt erop dat veel bloemetjes gevallen zijn. Alleen het steeltje zit er nog op. Misschien hoort dat wel als ze uitgebloeid zijn?

Leuk detail over deze cultivar is dat het blad duidelijk een lichtere en frissere kleur groen is dan cultivars Ruby en Garnet.

2 april 2021
Van de herfstolijfwilgen in Haag Achter is deze Brilliant Rose cultivar het meest ver qua uitlopen. Wat groeien die kleine schattige blaadjes snel uit naar steeds grotere bladeren.

24 maart 2021
Er staan twee Brilliant Rose cultivars naast elkaar, maar de ene is verder dan de andere met uitlopen. Tussen deze en vorige update hebben we flinke sneeuw gehad en -15 graden nachtvorst. Maart aan de koude kant en nu ineens begint het gewas uit te lopen. Fijn! Ergens was ik toch een beetje bang dat ze misschien dood waren gegaan door de aanplant en daarna de winterse omstandigheden. Gaat dus helemaal goed!

8 januari 2021
Iets intrigeert mij heel erg aan Olijfwilgen. Die stippels, het soort laagje wat op alles van de plant lijkt te zitten. Het komt daardoor heel solide over. Op plaatjes vond ik het eerst heel lelijk, maar met je eigen ogen dit bekijken verwonderd mij op de een of andere manier. Zo is dit stengeltje heel sierlijk met een knop van blad die op het punt staat zicht te ontvouwen. Zo is de winter toch weer heel erg mooi en krijg je bewondering voor blijkbaar nietszeggende en niet opvallende zaken.

19 december 2020
Zowel links als rechts van de emmer is er op 13 december een Brilliant Rose geplant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.