Nanking kers – Prunus tomentosa

De nanking kers, ook wel bekend onder de naam dwergkers of struikkers ben ik heel erg benieuwd naar. De bloei is heel mooi en de vruchten schijnen best goed te zijn. Daar meer over wanneer ik zelf kan oogsten. Het blad lijkt wat op die van een framboos of Japanse wijnbes. Dit is een kers die qua groei van de plant voor een kers niet al te groot wordt. Ik schat in dat hij zo een 2,5 meter hoog en breed wordt bij mij. Er wordt geadviseerd de kersen te plukken wanneer de vogels er ook interesse in krijgen.

De bloei is in de lente en late nachtvorst kan de bloesem stuk maken. De vruchten zijn te oogsten in de nazomer.
Deze kers heeft wel zon nodig en verdraagt alleen lichte schaduw. In de praktijk betekent dit 4-5 uur zon per dag. In mijn voedselbos staat hij aan de west-noordkant omdat de avond zon daar flink schijnt. Door de warmte aan het eind van de dag is de fotosynthese ook efficiënter dan in de ochtend. Voorlopig heb ik nog lang geen successie van alle aangeplante gewassen (2021) en krijgt dit gewas een groot deel van de dag zon.

Winterhard zone: -40 tot -46 graden!

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

1 april 2023
Fijn om ook deze bloemetjes te mogen begroeten in het voorjaar. Een wat minderopvallende bloei, maar oh zo mooi. Vorig jaar was dit moment op 19 maart.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog en ik heb dit jonge plantje door omstandigheden geen water kunnen geven. Daarbij is de grond hier niet heel erg goed. Duidelijk is te zien dat dit gewas daar allemaal niet zo goed tegen kan.

Overzichtsfoto’s in tijd

20 maart 2022
Gisteren waren de eerste bloemetjes geopend. Wat een mooie bloesem zeg! De foto is van vandaag en het waait erg hard waardoor het heel moeilijk is om de bloesems te fotograveren.

16 maart 2022
Wauw! Nu al bloemknoppen terwijl het struikje nog maar vijf maanden geleden aangeplant is. Wat een schoonheid als deze gaat bloeien als volwassen struik. Ik kan bijna niet wachten!

Ineens zag ik een hele gave spin op een takje zitten. Zodra ik met de camera in de buurt kwam liep de spin snel ergens anders heen, hij/zij zal merkt mij dus op! Maar wat een bizarre verschijning hoe plat de spin zich maakt! Echt een lowrider en een enorm lange voorkant. Het doet mij ook denken aan die waanzinnige mooie Nautilus auto in de film The League of Extraordinary Gentlemen.

14 februari 2022
Heel voorzichtig schuiven de knopjes wat van de nankin kers.

15 oktober 2021
Direct na aankoop kunnen planten. De mulchlaag bestaat uit karton en daarop houtsnippers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.