Wilg – Salix udensis | Sekka

Voor de algemene omschrijving van de wilg en het verslag van de Honing Wilg klik dan hier. In dit bericht wordt de Salix udensis | Sekka bijgehouden. Dank naar Annet die mij de naam van deze wilg heeft gegeven.

Dit is een hele bijzondere wilg vanwege de mooie groei van de takken. De meeste takken krullen in een soort van barok stijl en verdikken ook nog eens terwijl ze plat blijven. Dat verdikken wordt fasciatie genoemd, wat ook wel vertaald wordt met bandvormige verbreding. Van wie ik een tak van deze wilg heb gekregen vertelde mij dat deze wilg bekend staat onder de Nederlandse naam ‘bandwilg’. De bladeren zijn slank en lang en de katjes zitten met hele kolonies op een tak. Hoe breder en platter de tak is én dan ook nog eens met die bijzondere krullen is oogstrelend om naar te kijken.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

28 februari 2024
Het is het mooiste om het met je eigen ogen te kunnen zien. Deze wilg is zo ontzettend mooi en sereen. De staande katjes zijn zo mooi in bloei, maar ook voordat ze gaan bloeien zoals op de eerste foto is te zien. Het aantal kleuren is heel rijk en het lijkt wel een soort fluweel. Deze wilg zit niet in mijn ontwerpplan, maar voorlopig hou ik deze vanwege zijn pracht en aanwinst voor insecten, vogels, schimmels en meer.

28 februari 2022
Prachtig dat sommige katjes beginnen te bloeien. Vorig jaar was dat pas na ruim half maart, maar het is nu ook niet zo koud geweest als toen.

5 februari 2022
Wat een prachtige verschijning deze Barok Wilg. Grillige patronen die zo mooi zijn om waar te nemen! Best jammer dat deze wilg op een plek staat waar ik hem niet heel groot kan laten worden. Maar ik kan deze gewoon niet weg halen, zoo mooi is hij. Ik hou deze gewoon in toom want hij groeit heel breed. Dat wist ik wel, maar toen ik deze ging aanplanten had ik nog helemaal niet mijn ideeën over het voedselbos.

23 maart 2021
Twee (koude) weken verder ten opzichte van de laatste update. De katjes bloeien mooi! Het blad aan het eind van de twijg doet ook zijn best. Als je vol inzoomt op zo een katje dan zie je donkere blaadjes tussen de helmdraden. Gaaf hè!

8 maart 2021
Na de katjes komen de eerste blaadjes aan de top van de twijgen. Ooit heb ik ergens gelezen dat dit een belangrijk detail is om wilgen te determineren. Bij deze vastgelegd zodat ik het goed kan gebruiken als ik de sleutel tegenkom die hierom vraagt. In de laatste update van 2 maart zie je het groene knopje van het blad ook terwijl de rest van de twijg nog geen blaadjes laat zien.

2 maart 2021
Wat statig staan deze katjes zeg. Deze wilg is duidelijk later dan de Vroege Wilg. Opvallend is dat helemaal in de top een groene knop zichtbaar is, helaas is dat op de foto niet goed te zien. Dat hebben die andere wilgen niet. Leuk detail!

20 januari 2021
Op de eerste foto is het begin van zo een bijzondere tak al te zien. Maar zoals ik ze gezien heb bij de moederboom kunnen ze factor 10 keer zo mooi worden. Dit is echt nog niets, maar toch iets. Weinig mensen die ik tegenkom kennen deze wilg.

Op de overzichtsfoto is te zien hoe deze wilg groeit welke inmiddels twee jaar oud is (de bijenkasten ter referentie). De stek die in de grond is gestoken groeit niet de hoogte in. Wat je ziet is dat de zijtakken heel breed uitlopen. Meerdere takken heb ik al weg moeten snoeien omdat ze tegen de bijenkasten kwamen. Ik hoopte eigenlijk dat de boom meer de hoogte in zou groeien om wat beschutting te geven voor de bijenkasten.

7 april 2018
Dit is niet een foto van mijn Barok Wilg, maar van zijn moeder waar ik de stek vandaan heb. Omdat aan die van mij nog niet te zien is hoe mooi deze wilg wordt heb ik deze foto ogenomen om alvast een indruk te krijgen van deze bijzondere wilg. Als iemand weet welke soort dit is hoor ik dat graag.

2 gedachten over “Wilg – Salix udensis | Sekka”

  1. Annette den Heijer

    Leuk om de ontwikkeling van het voedselbos te volgen! De ‘barokwilg’ is de Salix udensis ‘Sekka’. Een Japanse soort.
    De takken zijn erg decoratief in boeketten of gewoon los in een vaas. Je kunt ze ook bij bloemisten vinden. Toch een soort oogst mogelijk dus.

  2. Heel erg bedankt voor het doorgeven van de naam en selectie! Het artikel heb ik zojuist aangepast. De takken zijn ontzettend goed te gebruiken voor decoratie. Zeker op dit moment van het jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.