Zwarte moerbei – Morus nigra

De moerbei! Spreek dit uit op zijn Haags om een glimlach op je gezicht te toveren: moeâhrbè!

Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe de moerbei eruit gaat zien en hoe de vruchten gaan smaken. De grootte van het gewas is flink, maar vooral onbekend hoe groot hij daadwerkelijk gaat worden. Volgens Martin Crawford tussen 5-10 meter hoog en breed. Hij kan eventueel gesnoeid worden in een cyclus van 1-4 jaar waarbij het niet onverstandig is om vruchtbaarheid verhogende planten in de buurt te zetten om het bladgroei te kunnen ondersteunen. Bijna op één lijn in de breedte van het perceel met de Robinia pseudoacacia die ontzettend groot wordt hoop ik dat de Morus nigra onder de randen van de kruin van de Robinia blijft. Ik weet namelijk niet wie er sneller groeit en hoe dat uit gaat pakken. Daarnaast is het probleem dat de moerbei echt veel te dicht naast de bestaande walnoot staat. In bericht Walnoot – Juglans beschrijf ik de strijd en twijfel tussen de walnoot, valse acacia en de moerbei. Normaal voorkom je deze strijd als je een voedselbos ontwerpt, maar ik ben nog niet bekend met de snelheid van het groeien van gewassen en ik heb al zoveel gewassen moeten wegstrepen omdat mijn perceel te klein is voor wat ik allemaal wil. Ik denk dat deze situatie mij ook de nodige ervaring gaat geven wat ik nu al als waardevol zie!

De moerbei komt als laatste in blad en jonge boompjes moeten misschien beschermd worden tegen de vraatzucht van slakken die de bast van het jonge boompje erg lekker kunnen vinden. Vooralsnog doe ik er niets proactief tegen tenzij ik zie dat het verkeerd gaat, als ik dan nog op tijd ben uiteraard.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil.

De positie van de foto neem ik vanaf nu vanuit het paadje zodat ik de grond niet hoef te verstoren.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Zoals je ziet is er niet veel verschil met vorig jaar. Toen waren er enkele takjes bijgekomen, nu nog minder. Het was ook een enorm droog jaar. De boom staat op slechte grond en door drukte heb ik geen water gegeven.

Overzichtfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half december 2020 en 8 september 2021, bijna 9 maanden en drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is. Helaas was ik iets te laat met het nemen van de foto omdat er al veel blad af is gevallen. De moerbei heeft als eerste zijn blad laten vallen nadat ze ongeveer een maand geleden al gelig werden. Of dit zo hoort weet ik nog niet en zal de tijd mij leren.

Er lijkt niet heel veel gebeurd te zijn, maar je ziet wel dat er meerdere zijtakjes gevormd zijn.

Overzichtsfoto’s in tijd

3 juni 2021
Verbazingwekkend! In 1,5 week zijn er twijgen van 10 cm gegroeid! Zo langzaam als de moerbei op gang kwam zo snel groeit hij nu. Het is een paar dagen 25+ graden geweest. Wie weet komt dit daardoor?

23 mei 2021
Het blad ontvouwt zich mooi.

22 april 2021
Als één van de laatste loopt het blad van de moerbei uit. Fijn om ook hier sinds eergisteren groene knoppen te zien en dat eerste winter goed overleefd is. Warme en droge zomers zijn ook spannend als je erover nadenkt. Ik ben blij dat ik deze begin december2020 geplant heb.

11 december 2020
Het zier er kaal maar weids uit nu de coniferen haag helemaal achteraan weggehaald is. Links zie je één van de drie stammen van de walnoot. De zwarte moerbei is overigens half november aangeplant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.