Hartbladige els – Alnus cordata

Als één van de grootse stikstof leveranciers was het even puzzelen waar ik deze enorme grote boom zal gaan neerzetten. Ik moest en zal een grote els ergens plaatsen! De A. cordata was een van de kleinere van de soort. De A. rubra wordt 30 meter hoog en zes breed en de A. glutinosa 20 meter hoog en 15 breed. Er is nog een kleinere: A. sinuata van 10 meter hoog en vier meter breed. Het leek mij wel mooi om een boom van 20 meter te plaatsen dus heb ik gekozen voor de A. cordata. Het voordeel is dat de kruin slank is. De hoogte van de hartbladige els wordt uiteindelijk zo een 20 meter, terwijl de kruin maar zes meter breed schijnt te worden, een kegelvorm. Door zijn hoogte kunnen de bladeren met pakketjes stikstof mooi uitwaaien over een groot deel van het perceel. Onder de els komt de hazelaar en een deel van Haag Links. De overige lagen eronder heb ik nog niet over nagedacht.

Deze elzen kunnen heel goed tegen wind, een natte bodem en droogte in de zomer. Het zijn dan ook pioniersbomen en groeien snel.

Al bijna een half jaar was ik op zoek naar waar ik deze els kon kopen. Ik kon ze óf in grote getalen in bundels kopen of heel duur omdat het al een boompje zou zijn met een bepaalde stamomtrek. Bij Arborealis zag ik ineens dat ze deze els verkopen als wortelgoed. Voor maar € 1,60 voor een hoogte van 40-60 cm. En wat een plaatje is het nu al! Zie de foto’s. Wortelgoed blijft bijzonder. De wortels die je normaal niet ziet zie je dan wel. Alsof je een kijkje wordt gegund achter de coulissen.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

24 februari 2024

In de herfst was al te zien dat er voor het eerst bloemen (vrouwelijk) zouden komen die uiteindelijk zouden uitgroeien tot elzenproppen. Wat zijn ze mooi om te zien! De katjes (mannelijk) hangen er sierlijk bij. Ik ben erg blij met dit aanzicht.

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Elk jaar moet ik flink wat stappen achteruit doen om de boom op foto te krijgen. De els groeit ontzettend hard en heeft al een flinke stam gekregen.

Dit jaar zijn er voor het eerst, en direct heel veel, elzenproppen verschenen. Dit is de vrouwelijke bloeiwijze. De mannelijke zijn de hangende katjes.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Deze els groeit als een speer!

Overzichtsfoto’s in tijd

11 april 2022
Die nieuwe groene roosjes zijn erg mooi om te zien, mét die scherpe kartelrand, maar alleen zichtbaar voor wie de moeite neemt om de uitlopende blaadjes van dichtbij te bekijken.

Er zit wel een bruin waasje op de randjes, wellicht door het gure weer van de afgelopen twee weken? Er was ook wat nachtvorst…

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half december 2020 en 8 september 2021, een kleine 9 maanden en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Door andere begroeiing moest ik de laatste overzichtsfoto vanuit een andere hoek nemen. Deze els is ontzettend gegroeid! Hij is al ver boven de takkenril gekomen. Ik denkt dat ik deze winter al enkele onderste takjes wegsnoei om de boom de hoogte in te jagen.

Overzichtsfoto’s in tijd

8 juni 2021
Inmiddels hebben we flinke warme dagen achter de rug en groeit de els hard. De nieuwe aangroei is tot nu toe zo een 14 cm per twijg.

6 mei 2021
Nog even een update over de ontwikkeling van deze hartbladige els.

8 april 2021
Tijd voor een update voor deze els! Er gebeurd niet heel veel. Door de takkenril staat hij ook erg veel in de schaduw en nu helemaal omdat de zon nog laag staat. Intussen komt er wel beweging in enkele knoppen en het ziet er mooi uit hoe deze zich ontvouwt met aan één kant een langer blad.

13 december 2020
Op de een of andere manier voel ik mij enorm verbonden met dit boompje. Prachtig om de wortels te zien, maar ook op de 3e foto is te zien dat er al knoppen beginnen uit te lopen. Mooi fris groen. Er zijn meer gewassen die ik nu al uit zie lopen die dat normaal in het vroege voorjaar pas doen.

De foto’s zijn genomen met een telefoon waardoor het onmogelijk is om op het boompje zelf of een takje scherp te stellen. Wel heel mooi is de nieuwe takkenril van de weggezaagde coniferen op de achtergrond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.