Japanse wijnbes – Rubus phoenicolasius

De vruchten van de Japanse wijnbes zijn echt voortreffelijk! Het is zo een kwetsbaar vruchtje als je deze tussen je vingers hebt, maar toch voel je iets van een laagje of stugheid dat het vruchtje beschermt wat je niet proeft. Je voelt en ziet dat je iets bijzonders in je handen hebt. De smaak is ontzettend lekker. Als ik door de tuin loop en deze vruchtjes pluk en proef ervaar ik een gelukkig gevoel. De smaak is zo bijzonder. Er zit een zuurtje doorheen, maar is ook zoet en qua textuur lijkt het vruchtje wel te ‘knetteren’ in je mond. Absoluut een aanrader om in je tuin te zetten. Er zijn geen cultivars bekend. De plant in mijn voedselbos heb ik ooit van een collega gekregen die er ook zo enthousiast over was. Omdat het stukje grond bij mij toen nog de oude paardrijbak was verpieterde de plant de eerste zomer. In 2018 heb ik hem geplant. Hij kwam toch weer op na het verpieteren.

Op tweejarig hout verschijnen de vruchten, veel vruchten! Het afrijpen duurt een tijd dus je moet geduld hebben. Het vruchtje wordt beschermd door kelkslippen. Zodra het vruchtje zichtbaar wordt is hij nog licht van kleur. Als hij rijp is pluk je hem er makkelijk vanaf. Het blad van deze plant vind ik overigens erg mooi in combinatie met de rode stengels. De stengels zien er enorm stekelig uit, en dat zijn ze ook, maar niet zo hard als van stekels de zoals de Robinia pseudoacacia. Uiteindelijk buigt een tak zich naar de grond door zijn lengte. De top van de tak maakt wortels en op die manier ‘wandelt’ dit gewas door je tuin in de loop der jaren. Op die manier kan je ook de plant vermenigvuldigen door zelf takken af te buigen en in de grond te steken in de zomer. Deze vermeerderingstechniek heet afleggen. Volgens Martin Crawford kan dit wel langer dan een jaar duren. In zijn boek heeft hij een tabel opgenomen van gewassen die je kan afleggen en die na een paar maanden al wortels hebben aangemaakt en jawel, de Japanse wijnbes staat daar tussen! Bedenk wel dat deze plant in goede grond gaat woekeren. Dan worden er lange ondergrondse uitlopers aangemaakt en heb je ineens een meter verderop meerdere Japanse wijnbessen staan. Dat heb ik ervaren toen ik een aflegger in gewone tuingrond plantte.
De takken die vrucht hebben gedragen sterven af. Men adviseert om die weg te snoeien zodat je je daaraan niet bezeert met plukken. Vooralsnog heb ik dat niet gedaan omdat ik wil kijken wanneer die takken afbreken. Hoe minder ik hoef te doen qua onderhoud hoe meer tijd ik over hou om te oogsten en te genieten en de verstoring minimaal is wat alleen maar ten goede komt voor flora en fauna. Alhoewel ik snoeien een leuke en rustgevende bezigheid vind. Ik kijk het nog even aan.

De struik zelf schijnt zo een 1,5-2 meter hoog te worden en 2 meter breed en daarbij heb je dan nog de overhangende takken. In de lente is de bloei en de vruchten zijn er zo rond eind juli tot half augustus. De Japanse wijnbes kan tegen schaduw, maar om een goede vruchtdracht te hebben zegt men dat er wel wat zon nodig is.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Weinig verschil qua groei en min of meer hetzelfde als vorig jaar. Alleen 2021 deed hij het beter. Die in voortuin met goede grond groeit als een tierelier.

De positie van de foto neem ik vanaf nu vanuit het paadje zodat ik de grond niet hoef te verstoren.

Overzichtsfoto’s in tijd

6 januari 2023
Hier een mooi voorbeeld van een stengel die zonder hulp van mij afgebogen was naar de grond en de top daarvan wortels heeft aangemaakt. Op de foto kijk je naar het einde van een stengel. Bijzondere manier van voortplanten.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.
Dit jaar zijn er minder nieuwe stengels bijgekomen dan ik gewend ben. Vermoedelijk door de enorme droogte. Door drukte heb ik ook geen water kunnen geven. Ook is er voor het eerst op deze slechte grond een ondergrondse worteluitloper naar boven gekomen, bijna twee meter van de moederplant af! Of zou het een zaadje zijn die is gaan ontkiemen? Dit uitlopertje is wel erg dun vergeleken met de dikke uitlopers van de aflegger die het zo goed doet in betere grond.

Overzichtfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half januari 2021 en 8 september 2021, ongeveer 8 maanden en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is, alhoewel die rode stengels ook erg goed zijn om de omvang van de struik te zien.

Aan de linkerkant zijn de nieuwe stengels goed te zien die vrucht gaan geven in 2022.

Overzichtsfoto’s in tijd

10 augustus 2021
Wat een genot deze Japanse wijnbessen! Op 29 juli begon de eerste pluk met een paar bessen. Bijna elke dag kan je de bessen plukken. De verleiding is groot om ze iets te vroeg te plukken zoals te zien is op de foto van 1 augustus. Ze zijn dan nog niet donkerrood waardoor de smaak iets minder vol is, maar wel een heerlijk zuurtje heeft. Als je ze een dag langer laat hangen zijn ze door die vollere smaak weer lekkerder, maar wel iets zoeter.

Het is zo leuk om de bessen te plukken. Ze plukken heel makkelijk en laten snel los van de plant. Ze voelen zo grappig aan omdat ze iets kleverig zijn, maar niet zo kleverig dat je vingers gaan plakken. Het is wat lastig om dat gevoel te omschrijven. Ik word er erg vrolijk van. Sommige dagen plukken we meer dan 60 bessen per keer. Ze eten zo makkelijk weg! De struik is nu wel bijna leeg, maar we hebben al honderden bessen geplukt. De opbrengst is enorm gezien er maar enkele takken vorig jaar gegroeid zijn en nog niets eens op volle lengte naar wat ik gezien en gelezen heb. Ik ben erg benieuwd naar volgend jaar!

26 juli 2021
En weer een fase verder. De vruchten zijn gevormd en moeten nu rijpen. Nu zijn ze nog bleek en geel, maar ze worden mooi rood!

5 juli 2021
Van veraf zijn de mooie rode knoppen waarin de vrucht zich ontwikkeld goed te zien. Echt een hoge sierwaarde en werkelijk fantastisch mooi om de knoppen van dichtbij te zien. Wat de naam van die knoppen is weet ik overigens niet, ze hebben immers al gebloeid waardoor het geen bloemknop meer is.

17 juni 2021
De eerste bloemetjes zijn open gegaan. Wat een hoop knoppen!

29 mei 2021
De eerste bloemknoppen worden gevormd.

23 mei 2021
Echt heel mooi hoe nieuwe stengels opkomen uit de wortelstok. De zon scheen niet tijdens deze foto, maar als hij schijnt is het nóg mooier! De stekels en haren geven dan een heel mooi kleurverloop van geel-oranje-rood.
In totaal zie ik vier nieuwe stengels van deze plant. Leuk en lekker voor volgend jaar, want op de stengels die nu groeien komen de wijnbessen voor het volgende jaar.

6 mei 2021
Mooi in blad inmiddels. Volgende update wellicht de bloesems?

3 april 2021
Het groene blad begint uit te lopen. Ik kan niet wachten tot ik deze heerlijke snoepjes weer mag proeven!

28 februari 2021
Vandaag één van de afleggers 15 cm diep uitgestoken en verplant. Die 15 cm bleek toch te weinig te zijn want op de tweede foto zie je volgens mij het restant van de wortel van de wijnbes nog in de grond zitten. Ik heb de kluit er bewust omheen gelaten omdat ik daarmee vermoedelijk de wortels meer intact laat. Alleen kan ik nu niet zien hoe de wortels eruit zien. Eerst kijk ik of deze aflegger aanslaat dan zal ik bij een volgende keer het wortelgoed bekijken. Deze aflegger heb ik overigens aan de zijkant van ons huis geplant. Helemaal aan de andere kant van het eerste deel van het voedselbos. Uiteindelijk wordt het hele perceel een voedselbos en gaat het huis erin staan. Prima zo!

Update november 2022
Deze aflegger heeft het enorm naar zijn in deze tuingrond. De vele dikke takken zijn meer dan twee meter lang. De vruchten vele malen groter en enorm lekker, maar er zijn ook meerdere ondergrondse uitlopers op een meter afstand naar boven gekomen.

20 januari 2021
Op de overzichtsfoto zie je aan de rechterkant de rode stengels. Die zijn gegroeid in 2020 en zouden dit jaar dus vrucht moeten geven. Aan de linkerkant zie je het donkere, grauwere gedeelte van dit gewas. Dat is een stuk kleiner dan de nieuwe stengels. Ik heb echt goede hoop dat het mulchen van de grond in 2020 zijn vruchten gaat afwerpen 🙂

24 mei 2018

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.