Szechuan peper – Zanthoxylum simulans

De sechuan pepper is een bekende in voedselbossen en echt een hele leuke plant omdat het peperachtige vruchten geeft. In filmpjes en artikelen op internet zijn de proeverijen van dit gewas de leukste want de besjes schijnen een tinteling in de mond te geven. De vruchten kan je makkelijk drogen in de open lucht en in de pepermolen gebruiken. Sommigen kennen deze plant onder de naam ‘kiespijnboom’. Er zijn meerdere soorten bekend van Zanthoxylum spp. waarvan elke soort zijn eigen aroma heeft. Martin Crafword beschrijft drie favorieten: Z. armatum, Z. schinifolium en Z. simulans. Die laatste wordt beschreven in dit bericht.

De vruchten groeien vanaf 3-4 jaar als trossen met roodachtige vruchten. Elke vrucht bestaat uit een zwart zaadje zo groot als een peperkorrel met daaromheen een rode papierachtige omhulsel. Dit omhulsel geeft de peperige smaak. Het zaadje zelf schijnt geen smaak te hebben. Het oogsten kan wanneer de hulzen open beginnen te barsten en de zwarte zaden zichtbaar worden. De hele tros met steel wordt geplukt en bij het drogen worden de stelen verwijderd. De zaden zijn ongeveer een jaar te bewaren. Op kamertemperatuur zal na enkele maanden al het aroma verdwijnen. In de vriezer wordt het aroma langer behouden.

Deze Szechuan peper heeft flinke doornen! Hij wordt zo een 3-4 meter hoog en breed. Voorkeur is een zonnige plaats. Schaduwtolerantie is 4-5 uur volle zon op een dag.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Normaal staat bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie, maar in dit geval is het kippengaas van één meter hoog de referentie.

6 oktober 2023
Al geruime tijd zit ik te wachten tot de zaaddoosjes opkrullen en de zwarte zaden zichtbaar worden, hét moment om te oogsten zoals ik gelezen heb. Dat gebeurd niet echt. Vandaag zag ik wel voor het eerst enkele zaden. Een aantal trosjes heb ik geoogst. Dit ging niet pijnloos want meerdere keren werd ik zeer onaangenaam diep geprikt in mijn vingers. Het trosjes komt niet helemaal los waardoor je met je andere vinger vlakbij het trosje afzet en laat daar soms net een flinke prikkel te zitten.

De laatste foto is drie dagen later, 9 oktober. Tijdens het drogen springen de zaaddoosjes open en komen er mooie glimmende zaadjes tevoorschijn. De smaak en het tintelende effect (echt heel aangenaam en lekker) zit in de rode zaadhuls. De zaden zelf hebben geen smaak en geven zelfs het effect alsof je op zandkorrels zit te kauwen. Niet iedere zaadhuls zat smaak aan. Hoe dat komt moet ik nog uitzoeken. Maar als het wel smaak had was dat direct enorm intens.

6 juni 2023
De vraag of ik dit jaar voor het eerst bloemen zou krijgen, is beantwoord! Echter, dit ging bijna mis. Vanwege een probleem met het schrikdraad hebben de geiten een groot deel van deze struik opgegeten. Gelukkig staat de hoofdstam nog overeind, met een paar takken eraan. Het is echt ongelooflijk dat de geiten gewoon die enorme stekels opeten! Misschien selecteren ze ze eruit? Hoe dan ook, er zijn veel takken met bloemen verloren gegaan.

29 april 2023
Het blijft een mooi gezicht hoe deze vettig uitziende bladeren uitlopen tussen de enorm scherpe en harde stekels! Zal ik dit jaar voor het eerst zaden krijgen?

29 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 28 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar verschil. Vorig jaar schoot hij de hoogte in, dat valt nu mee. Wat je nu ziet is dat dit gewas veel voller is geworden. Ik ben heel benieuwd of er volgend jaar de eerste vruchten te zien zijn.

Overzichtfoto’s in tijd

20 april 2022
Komt prachtig in blad inmiddels. De bladeren schitteren vettig in het zonlicht.

28 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half april 2021 en2 8 september 2021, iets meer dan 5 maanden en bijna twee seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Deze Szechuan peper is flink de hoogte in gegroeid in korte tijd! Het blad glanst heel mooi met de zon erop.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 juli 2021
De groei zit er goed in. Er is een tweede stuk aangegroeid dit jaar. Wat een mooie dorens zitten er onder én boven het blad! Goed beschermd hoor!

3 juni 2021
Hij doet het goed hoor! Mooi in blad gekomen en nieuwe twijgen zijn ontstaan.

18 april 2021
Half november 2020 is deze Szechuan peper geplant in het geitenverblijf die grenst aan het eerste stuk voedselbos dat aangeplant wordt. Deze moet dus goed beschermd worden ook al heeft dit gewas enorme doornen. Ik heb de geiten ook al zien eten van een meidoorn met echt wel flinke doornen. En het bleef niet bij één hapje!

Helaas heb ik geen foto’s van de aanplant en besefte ik vandaag pas dat ik nog geen blog had geschreven over de Szechuan peper! Bij deze dus. Het is erg lastig om door het gaas heen een goede foto te maken. En het plantje is nog zo klein dat het fotograferen met een iPhone best lastig is. Sinds een paar dagen zijn er groene knopjes tevoorschijn gekomen. Van de winter ontdekte ik dat het water slecht doorloopt op deze plek en de plant regelmatig natte voeten had. Ik ben blij dat er ook hier een teken van leven is gegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.