Herfstolijfwilg – Elaeagnus umbellata

Dit is de soort zelf. In dit artikel wordt alleen de soort zelf bijgehouden. Naast deze heb ik diverse cultivars eerder aangeplant. Eerder wilde ik de soort zelf al planten, maar dat lukte niet omdat deze toentertijd uitverkocht was. Een uitgebreide beschrijving over de herfstolijfwilg is te vinden in het artikel over de cultivar Red Cascade. Ik heb maar één plant van de soort aangeplant. Deze staat rechts van de cultivar Garnet en sluit daarmee Haag Achter af in de hoek met het perceel van de buren.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

5 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. De soort zelf is ontzettend goed aangeslagen. Dit gewas heeft helemaal geen hinder van de enorme droogte dit jaar.

14 februari 2022
Van alle herfstolijfwilgen komt alleen de soort zelf en cultivar Red Cascade inmiddels voorzichtig in blad. Een kleine uitzondering is het blad aan de voet van cultivar Brilliant Rose waar ook het blad zich begint te ontvouwen.

15 oktober 2021
Direct na aankoop heb ik deze kunnen aanplanten en zijn eindelijk alle gewassen van Haag Achter geplant. Wat mij bijzonder opviel is dat er al bloesems in de plant zitten. De bloei is normaliter in het vroege voorjaar. Toen ik vorig jaar enkele cultivars kocht zaten er ook een paar bloemetjes in. Vreemd hoor. Maar als je beseft dat bij de bloei in het voorjaar en honderden tot misschien wel duizenden bloemetjes bloeien dan zijn deze paar niet zo heel veel.

Het lijkt er overigens op dat de soort zelf stekels heeft. Het lijkt in ieder geval heel veel op de stekels van de soort zelf van de langstekelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora. Wat een leuke ontdekking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.