Wilde citroen – Citrus trifoliata

De wilde citroen is echt een heel leuk gewas om in het voedselbos te hebben staan. Het is niet een echte citroen, maar wel eraan verwant. De oranje kleine vruchten van 3-4 centimer groot hebben heel erg weinig vruchtvlees en bestaan voornamelijk uit schil, maar je kan ze goed gebruiken om ze uit te knijpen of de schil te raspen en dan alsnog het zuur van de citroen te hebben. Fantastisch toch? Er zitten wel enorme stekels aan dit gewas. Ik moet zeggen dat ik stekels erg mooi vind aan planten en er boeiend uit kunnen zien. De struik wordt zo een 2-3 meter hoog en breed en groeit langzaam. Dit gewas verlangt volle zon, maar kan enigszins schaduw verdragen. In de praktijk heeft hij zeker 4 tot 5 uur volle zon nodig per dag, maar deze gaat in ieder geval niet dood zoals andere Citrius spp soorten.

Laat in de lente t/m in de zomer gaat de wilde citroen bloeien en in de herfst zijn de vruchten te oogsten.

Winterhard zone: -23 tot -29 graden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

5 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 16 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Het is een erg droog jaar geweest en ik heb nagenoeg geen water gegeven. Het is al een langzame groeier en volgens mij zijn er stengeltjes verdwenen. Wat dat betreft gebeurd er nog niet heel veel met dit gewas.

De foto’s zijn niet heel inspirerend met het hekwerk en een bijenkast van piepschuim eromheen.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 maart 2022
Ik kan het nog niet met alle zekerheid zeggen, maar het lijkt erop dat de wilde citroen het wat moeilijk heeft. Een deel van het nieuwe takje is afgestorven. Sowieso gedraagt een plant zich wat anders na aanplant. Volgend jaar heb ik hopelijk een beter beeld.
Wat wel heel mooi is zijn de knoppen van denk ik de nieuwe bladeren. Je moet goed kijken in de oksels bij de stekels en de uiteinden van de takjes.

26 november 2021
Een deel van de bladeren is inmiddels afgevallen. De dikke dorens zijn nu nog beter zichtbaar!

16 oktober 2021
Gisteren gekocht en vandaag kunnen planten. Er zitten nu al flinke stekels op het kleine plantje. Mooi hoor!

4 gedachten over “Wilde citroen – Citrus trifoliata”

    1. Ah, dank je wel voor je antwoord Bastiaan. Ik ga verder zoeken.
      Wel een leuk project waar je mee bezig bent. Ik ga het volgen. Ben wel benieuwd hoe het verder gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.