Gele kornoelje – Cornus mas

Gele kornoelje – Cornus mas. Dit wordt een haagje van de soort zelf om verderop de cultivar Jolico te bestuiven. Hier staan nu (18-11-2020) vier plantjes om als haagje te dienen tussen de bijenkasten en de buurman zijn grond. Op die manier beheers ik de aanvliegroute ook wat beter. In de toekomst wil ik de bijenkasten meer verspreid zetten in het voedselbos. Volgens Martin Crawford wordt de struik 4-6 meter hoog en 3-5 meter breed, maar hij beschrijft dit bij Cornus spp. waarvan hij drie soorten beschrijft. Meestal geeft hij bij verschillende soorten de grootte verschillen ook aan. Of deze kenmerken tellen voor alle drie de soorten: C. capitat, C. kousa en C. mas. Arborealis geeft alleen de hoogte aan en zegt dat Cornus mas 2 tot 3,5 meter hoog wordt. We zullen zien. Wat ik niet helemaal goed heb gedaan is dat dit haagje in de volle zon staat. In de schaduw schijnt hij productiever te zijn. Maar wie weet kan ik dit sturen met een klimmer in de toekomst of het volgroeien van andere gewassen die ik later aanplant.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

4 februari 2023
Het duurde eventjes voordat er een update kwam over de soort zelf. Dit komt omdat de gewassen in een gedeelte staan waar geen pad is en ik er zo min mogelijk de grond wil betreden.

Het was lastig om de bloei te vangen op de camera van een telefoon, maar eindelijk zijn er twee van de vijf gele korrnoeljes gaan bloeien! Hopelijk gaan deze de selectie Jolica bestuiven zodat die vruchten kan ontwikkelen.

23 mei 2021
Veel bladeren van de gele kornoelje zijn bruin/zwart geworden en lijken een schimmel in zich te hebben. Zou dit door de nachtvorsten en de koude periodes komen? Het is ook erg vochtig dit voorjaar. De tijd zal het mij leren. De ene plant is meer aangetast dan de andere.

17 april 2021
Het duurde eventjes maar de soort zelf van Gele kornoelje begint uit te lopen met prachtige blaadjes. Hopelijk groeit deze flink dit jaar en komen er volgend jaar bloemen om de cultivar Jolico te bestuiven.

13 december 2020
Vandaag twee extra plantjes erbij geplant om de haag langer te maken. Deze twee plantjes waren wortelgoedmet prachtige wortels! Kijk maar op de foto’s.

18 november 2020
Drie dagen geleden geplant. De achterste heeft nog wat verkleurd blad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.