Aardbeiboom – Arbutus unedo | Compacta

Als je tegen mensen zegt dat je een aardbeiboom in de tuin hebt staan krijg je vragende gezichten terug vanwege de naam. Het is sowieso een bijzondere boom qua gewas. Ten eerste is het een wintergroen gewas. De vruchten lijken erg op lychees om te zien, van die knobbelige balletjes. Dat ziet er niet heel Nederlands uit. Nog mooier is dat de vruchten er langer dan een jaar over doen om te rijpen. Daardoor heb je het hele jaar rond vruchten hangen die verschillend rijp zijn. Je hebt dus altijd een leuk uitzicht.

De bloei is mooi aan het einde van het jaar in oktober en november als er veel gangbare gewassen allang niet meer bloeien. Perfecte aanvulling voor een bloesemboog om het hele jaar bloemetjes te hebben voor insecten. Ik weet alleen nog niet hoeveel en welke insecten baat hebben bij de Aardbeiboom. Dat ga ik mooi bekijken en erachter komen. Martin Crawford schrijft dat de hommel wel gebaat is bij dit gewas.

Wat wel een aandachtspunt is dat dit gewas niet zo goed tegen koude kan, het is dan ook een gewas uit het Middellandse Zeegebied. Er wordt geadviseerd deze aan de kust of in een koude kas te plaatsen. Hij heeft volop zon nodig, maar kan wel iets van schaduw hebben. Volgens de beschrijvingen voldoet 4-5 uur aan volle zon op een dag. De soort zelf wordt 6-8 meter hoog en breed. Ik heb gekozen voor de cultivar Compacta omdat die ongeveer tot twee meter hoog wordt. Als ik kijk naar de echte laurier, die qua winterhardheid net een zone kouder aankan en de winter van februari in 2021 deels wel en deels niet heeft overleefd ben ik bang dat de aardbeiboom het niet heel goed gaat doen hier bij mij. Bij Arborealis staat een aardbeiboom van zo een vier meter hoog, gewoon buiten in hun voorbeeld tuin. Met de juiste windbescherming en microklimaat die het voedselbos uiteindelijk gaat geven moet het dus lukken.

Winterhard zone: -12 tot -18 graden

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

6 februari 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 17 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna 1 jaar en vier maanden verschil.

Zoals je ziet overleven de bloesems de winter niet allemaal. Vorig jaar in ieder geval niet. Nu zie ik linksboven enkele bloemetjes die nog goed zijn. Ik ben benieuwd hoe die het gaan volhouden want februari kent zijn vorstige momenten.

Groei is er wel ondanks dat 2022 een droog en warm jaar was en ik nagenoeg geen water heb kunnen geven door omstandigheden.

Overzichtsfoto’s in tijd

26 november 2021
De mooie witte bloemetjes van begin november zijn bruin aan het verwelken. Ik ben zo benieuwd hoe deze Middellandse plant zich gaat houden en ontwikkelen in ons klimaat. Ook al is de temperatuur buiten niet koud het is wel nat en guur de laatste tijd. Intussen zijn de overige bloemen zich goed aan het ontwikkelen en zien er zo mooi uit! Gewoon eind november en dan van die heerlijk ogende bloesems alsof het voorjaar is. Bizar.

8 november 2021
In drie weken tijd zijn de bloemetjes die erop zaten echt heel mooi geworden. Wat een plaatje in november in Nederland! Samen met de zilverbes (die nog niet bloeit vandaag) heb ik prachtige bloemen aan het einde van het jaar. Fijn voor de beestjes!

17 oktober 2021
Twee dagen na aankoop kunnen aanplanten. Mooi om te zien dat er al heel wat bloemen op zitten! Het is gelukkig nog een klein struikje. De komende winter moet ik deze wel in de gaten houden of ik hem moet beschermen als het kouder wordt dan -12. Met de laurier heb ik dat toen niet gedaan, maar het kan geen kwaad om in het begin toch maar een handje te helpen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.