Heemst – Althea officinalis

Heemst komt voor in nattere gebieden. Op mijn Drentse zandgrond zonder het sponseffect nog bereikt te hebben (in 2022) is het niet de beste keuze om deze nu al aan te planten. Toch wil ik dit nu alvast uitproberen. In Nederland staat deze plant op de Rode Lijst Vaatplanten met zeldzaamheidsklasse ‘vrij zeldzaam’ en trendklasse ‘matig afgenomen’. Het is daarom alleen al niet verkeerd om dit aan te planten.

Het blad en de bloemen zijn rauw eetbaar, maar volgens Martin is de harige structuur van het blad niet aangenaam om te consumeren. Je kan ze wel koken. Jonge wortels daarentegen zijn zoet en knapperig en kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Zodra de tijd rijp is zal ik dit artikel bijwerken met mijn persoonlijke ervaringen. Wat verrassend voor mij was om te lezen is dat heemst vroeger werd gebruikt om marshmallows te maken. Ook al doen de bloemen je misschien al denken aan marshmallows, het zijn de wortels die daarvoor gebruikt wordt vanwege de stoffen die daarin zitten. In het Latijn zie je dat er officinalis in de naam voorkomt. Dit gewas werd vroeger dus als geneesmiddel toegepast. Zowel op internet als in boeken wordt daarover geschreven.

De bloemstengels worden zo een 1,5 tot 2 meter hoog. Zonlicht tolerantie is volle zon en schaduwtoleratie zo een 4-5 uur zonlicht per dag. In de winter sterft dit gewas bovengronds af om in het voorjaar weer uit te lopen. Qua temperaturen kan heemst wel -34 tot -40 graden aan.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

6 december 2022
Vandaag gekocht en direct aangeplant. Het is al bijna winter en dat is te zien aan het plantje waar niet veel meer van over is. Ik laat mij verrassen volgend jaar hoe deze gaat uitlopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.