Gele kornoelje – Cornus mas | Jolico

In het bericht Gele kornoelje – Cornus mas wordt de soort Cornus mas al besproken. In dit bericht wordt de voortgang van de cultivar Jolico bijgehouden. Volgens Arborealis zijn de vruchten het lekkerst na een flinke nachtvorst. Ze hebben dan een pruim-achtige smaak. Ik ben erg benieuwd. Deze cultivar is zelfsteriel wat betekend dat bevruchting niet mogelijk is met eigen stuifmeel en kruisbestuiving noodzakelijk is voor vruchtvorming. Qua formaat heb ik in mijn ontwerp rekening gehouden met een hoogte van vijf meter en vier meter breed.

Dit was overigens de mooiste plant van de eerste batch omdat er hele bijzondere knoppen op zitten. Ik blijf ernaar kijken en ben zeer benieuwd naar het ontvouwen van wat erin zit.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Weer een voller geworden struik. Helaas geen vruchtvorming gezien ondank dat de soort zelf verderop in (lichte) bloei stond.

Overzichtsfoto’s in tijd

6 februari 2023
De Jolico blijft zo mooi wanneer deze vol in knop staat! Intussen schuiven de eerste bloemknoppen. Dat is mooi, want voor het eerst in drie jaar is ook de soort zelf een beetje in bloei gekomen voor de noodzakelijke kruisnbestuiving. Hopelijk krijg ik dit jaar vruchten te zien.

In 2021 was het eerste geel pas in de 3e week van februari te zien. Vorig jaar was dit op hetzelfde moment als dit jaar.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 6 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

Erg leuk om te zien is dat de struik al veel voller is geworden terwijl het een heel droog jaar was. Vorig jaar ging het hoofdstammetje erg hangen waardoor het soms leek alsof hij zou gaan knappen als de wind erop kwam. Maar je ziet nu dat er uit die kromming nieuwe takjes omhoog zijn gegroeid. Gaaf hoor!

Overzichtsfoto’s in tijd

14 februari 2022
Het blijft mooi dit stadium. Zo bizar hoeveel moois er uit die al ontzettend mooie knop komt. Het is zo verfijnd allemaal. En als je inzoomt op zo een knop en de textuur van de tak, dan is dat overweldigend.

10 februari 2022
Prachtig om het ontluiken van deze bloemetjes weer mee te maken!

7 februari 2022
Door de harde wind erg moeilijk om met een telefoon een foto te maken, maar bij deze toch nog redelijk gelukt. Fantastisch om nu al te zien dat de knoppen van de Jolico aan het schuiven zijn en het eerste geel van de bloemetjes te zien is.

Vorig jaar gebeurde dit omstreeks 20 februari. Begin februari was toen erg koud. Ik ben benieuwd of dat effect had op de bloei. Dat ga ik de komende jaren te weten komen door dit elk jaar in de gaten te houden.

26 november 2021
Wederom ben ik zeer verbaasd hoe mooi de knoppen zijn van deze Jolico. Nu het blad bijna allemaal afgevallen is vallen de knoppen nog meer op. De kleurschakeringen, textuur en vorm van deze knoppen is zo bijzonder om naar te kijken en werkelijk een visuele aanwinst in het voedselbos. Het heeft ook iets heel vrolijks. En nu ik weet hoe mooi ze gaan bloeien komende februari wordt ik er nóg blijer van!

8 september 2021
De nieuwe knoppen worden al gevormd. Als ik het mij goed herinner was dit een kleine maand geleden al zichtbaar.

6 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen begin december 2020 en 6 september 2021, 9 maanden en drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Overzichtsfoto’s in tijd

23 mei 2021
De bloei is vroeg en lang in een jaar. Wat een plezier van deze gele kornoelje. Intussen is het blad gekomen. Net zoals de soort zelf zijn veel bladeren aangetast.

3 april 2021
Inmiddels is de Jolico uitgebloeid en begint het blad uit te lopen.

2 maart 2021
Exact een week nadat de eerste bloemetjes heel zachtjes Hello world riepen. Wat een bloei nu al! Goed om te zien dat er nog knoppen dicht zijn en anderen op het punt staan om open te barsten. Zo wordt de bloei over een langere periode verdeeld. Ik weet niet in hoeverre deze bloemetjes tegen vorst kunnen, maar stel dat het ineens heel hard gaat vriezen en de bloemetjes gaan stuk dan is niet alles verloren omdat sommigen nog in de knop zitten. Het is nog een kleine plant, wat gaat dat mooi worden als deze meters hoog en breed is!

24 februari 2021
Wat een vrolijke tonen en structuren in het voorjaar. Zo ontzettend mooi wat er uit de knoppen tevoorschijn komt. Wat komt er veel en uitbundig uit zo een knop zetten! De eerste bloemetjes van de Jolico bloeien al. Wel erg jammer dat de soort zelf nog niet bloeit want er is kruisbestuiving nodig omdat de Jolico zelfsteriel is. Ai!

20 februari 2021
Vandaag was het 15 graden buiten en in het zonnetje in het voedselbos was het T-shirt weer. Warm gewoon. De bijen vlogen volop. Er lag nog een klein beetje sneeuw terwijl het al bijna een week flink dooit. De Jolico Gele kornoelje schuiven de bloemknoppen ietsje open. Helaas met de iPhone niet gelukt om het te fotograferen, maar er is wel een indruk met deze twee foto’s.

11 december 2020
Omdat het wegzagen van de coniferen voor Haag Achter zoveel werk was heeft deze plant bijna een maand in de pot in de achtertuin gestaan. De Jolico staat op het pad waar we nu nog veel lopen en ik wilde niet dat deze per ongeluk stuk gelopen zou worden met een kruiwagen en stammen sjouwen. Intussen was ik ook nog eens overvallen door twee nachten nachtvorst. Ik hoop dat dit de plant geen schade heeft toegebracht. Het is erg lastig om een redelijke foto te maken met het gaas van het geitenhek als achtergrond. Rechts op de achtergrond zie je de nieuwe takkenril van de stammen van de coniferen.

Zie de foto hieronder voor de prachtige knoppen op dit gewas. In het echt komt het beter over, maar ze zien er heel bijzonder uit. Ook erg gezellig op de een of andere manier. Elke keer als ik er nu langs loop sta ik er even bij stil om ervan te genieten.

2 gedachten over “Gele kornoelje – Cornus mas | Jolico”

  1. Mooi hoor! Pas wel op dat die jolico^h^hge geiten niet een keer ontsnappen en je kornoelje aanknabbelen, want het ziet er voor een geit denk ik best smakelijk uit zo net achter het hek. mm(^o^)mmommnommnomm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.