Voor de algemene omschrijving van de wilg en het verslag van de Honing Wilg klik dan hier.
In dit bericht wordt de Vroege Wilg bijgehouden. Op het moment van schrijven (eind 2020) is nog niet bekend om welke wilg het gaat. In de loop der tijd zal ik dit moeten determineren als dat al lukt omdat er ook veel bastaarden zijn. Maar wie weet hoe ver ik kom! Er is al geroepen dat het wellicht om de Duitse dot gaat.
Deze wilg heb ik begin 2018 van de imker gekregen die mij het imkeren heeft geleerd. Het is een wilg die als een van de eersten van het jaar bloeit. Om de drie jaar wordt deze na de bloei teruggesnoeid. Ik weet niet of het zo hoort, maar sinds ik deze wilg heb, nu het derde jaar, zijn de katjes al zichtbaar in december. Het voordeel van deze wilg is dat hij slank omhoog groeit. Daardoor kan hij makkelijk op de grens van het perceel gezet worden zonder dat de buren er last van hebben.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Het hekwerk in de overzichtsfoto’s is twee meter hoog ter referentie.
26 februari 2024
Overzichtsfoto’s waarvan de linker 20 februari 2023 is en rechts vandaag. Ietsje langer dan een jaar verschil. Vorig jaar heb ik toch niet deze wilg kunnen knotten, maar zoals te zien is dat er nu dus wel van gekomen. De takken gaan naar een nieuwe takkenril op het perceel en het dikkere hout is naar de houtopslag van de houtkachel gegaan. Het voelt dubbel om de wilg zo te knotten want je ziet dan hoeveel katjes er verloren gaan die dit jaar niet als voedsel kunnen dienen. Ik zal eraan moeten wennen want deze wilg geeft teveel schaduw op andere voedselbos-aanplanten en de moestuin. Regelmatig knipte ik al takken af om aan de geiten te geven, en sinds een paar maanden voor onze nieuwe bewoner: Shetland pony.
20 februari 2023
Overzichtsfoto’s waarvan de linker 5 februari 2022 is en rechts vandaag. Iets langer dan een jaar verschil. Na de bloei wil ik deze wilg gaan knotten voor mijn eigen houtsnippers.
29 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en drie weken verschil.
4 maart 2022
Twee dagen geleden begon deze wilg zijn eerste bloei te laten zien. Twee dagen later en vele katjes meer bloeien. De bijen vlogen er goed op ondanks de oostenwind. De zon is al krachtig, maar het windje nog koud. Uit de wind is het heerlijk vertoeven.
Vorig jaar begon de bloei op 2 maart 2021. Nu in 2022 is de bloei dus op bijna exact dezelfde datum. Erg interessant om te zien dat sommige gewassen door koud weer 2-3 weken achter lopen. Deze wilg trekt zich daar niets van aan. Ik ben benieuwd wat de komende jaren mij gaan laten zien en dus ook leren.
5 februari 2022
Vorig jaar waren de katjes van deze vroege wilg ook al rond eind januari goed zichtbaar. Toen overkwam ons een flinke koude februari. Ik ben benieuwd hoe deze februari gaat en wat voor gevolgen dat heeft voor de bloei van de katjes.
Onderaan nog een vergelijking met overzichtsfoto’s van links half januari 2021 en rechts vandaag 5 februari 2022. Net iets langer dan een jaar verschil. Perspectief blijft een ding…
8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half januari 2021 en 8 september 2021, 8 maanden en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is, alhoewel alleen de takken ook een heel goed beeld geven. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Misschien doe ik beide wel.
In het tweede blok van foto’s vergelijken is waar te nemen hoe ontzettend dik de stam is geworden in amper 3,5 jaar tijd. De oude foto is van 11 mei 2018, de nieuwe van 8 september 2021. Spectaculair verschil!
8 april 2021
De katjes zijn allang uitgebloeid en enkele hangen nog als verzopen katten aan de boom. Wat een weer was het de afgelopen dagen! Sneeuw, hagel, wind, kou en lichte nachtvorst. Tientallen hagelbuien wel te verstaan. Hoe mooi dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen.
2 maart 2021
Mark this day! De Vroege Wilg heeft een kleine start gemaakt met bloeien. Dit is een mannetje wat resulteert in gele katjes. Wat ontzettend mooi als je inzoomt om die gele stuifmeel-leveranciers van dichtbij te bekijken. Dat zijn de meeldraden. De gele ‘balletjes’ zijn de helmknoppen.
24 februari 2021
Wat een hoop katjes! Maar nog niet in bloei. Als ik kijk naar de andere wilgen dan is dit met recht een vroege wilg. De andere wilgen beginnen net met een paar kleine katjes, maar die zijn lang niet zo ver als deze. Wanneer hij gaat bloeien zal ik een foto maken.
20 januari 2021
Vanaf vroeg in december zijn de katjes al zichtbaar. Binnen drie jaar tijd is hij zo groot gegroeid vanuit een kleine tak van ongeveer 50 cm die in de grond is gestoken! Tussendoor hebben we ook nog takken afgeknipt om aan de geiten te geven.
11 mei 2018
Dit is het begin van de Vroege Wilg. Deze stok is voor 2/3 in de grond geduwd in het vroege voorjaar. Inmiddels begint hij uit te lopen. De stokken op de achtergrond hebben het niet overleefd. Het was ook een zeer droog jaar en eigenlijk moet je de stokken eerder in de grond steken, namelijk vanaf november tot uiterlijk maart. Als je dit in februari of maart doet en je hebt een warm en droog voorjaar dan is de kans zeer groot dat de stok niet uitloopt.
Betekent dit dat de wilgenhoning binnenkort weer verzameld wordt door de bijen? Die is lekker!!
Wilgenhoning is héél lekker! Wilgen zijn tweehuizig waardoor het of een mannetje of een vrouwtje is. De Vroege Wilg is een mannetje en daardoor een stuifmeel leverancier met zijn gele katjes. De Honing Wilg is vrouwelijk en die geeft met zijn groene katjes de nectar in grote mate die jij & wij zo lekker vinden. De laatste twee jaar heb ik die eind april kunnen oogsten. Als alles goed gaat is er zo rond 1 mei de eerste honing van het jaar te proeven. Nog even geduld dus.
en… en… en…?
Ik weet het, nog geen mei…
Inderdaad nog geen mei, maar wel een update hoor. Die plaats ik vooral in het bericht van de Honing Wilg. De update is dat het weer te slecht is voor honing om te oogsten. De temperaturen liggen te laag en de afgelopen vier dagen alleen maar hagel, sneeuw, regen, harde wind en zelfs nachtvorst. Dit is de eerste keer dat ik dat meemaak omdat dit nog maar mijn vierde jaar is dat ik imker. Het goede nieuws is dat mijn volken enorm sterk uit de winter zijn gekomen. Volgende week krijgen we ietsje beter weer dus dan durf ik bij één volk wel snel te gluren of er iets in de honingkamer zit. Om van te leren. Laat ik je weten!