Erwtenstruik – Caragana arborescens

Naar deze erwtenstruik ben ik heel nieuwsgierig. Ik ben gek op jonge peultjes snoepen en heb geen idee hoe deze smaken. Het idee om een meerjarig gewas te hebben die peultjes geeft maakt mij enthousiast. Het is een stikstofbinder en de bloesem is goed voor de bijen en andere insecten. Er zitten veel stekels aan deze plant. Prima om deze als haag aan de zijkant van het perceel te hebben. In een gematigd klimaat wordt de struik 2-3 meter hoog en 2 meter breed. In warmere streken het dubbele. Ik ben benieuwd. Het is geen snelle groeier.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

1 april 2023
Prachtig om vanaf eind maart het frisse groen van dit mooie blad te zien in de tuin. Echt een toegevoegde waarde in het voorjaar wat esthetiek betreft.

3 oktober 2022
Overzichtfoto’s om het verschil te zien tussen 1 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar verschil. De struiken zien er nog wat magertjes uit.

Overzichtfoto’s in tijd

22 mei 2022
De eerste peultjes zijn zichtbaar. De gekleurde donkere rand is een mooi detail op de peulen!

23 april 2022
Door de harde wind op de struik uit het noorden is het wat moeilijk fotograferen, maar het is een mooi plat bloemetje. Deze foto is van onderen genomen. Het lijkt erop dat de bloemetjes wat plat liggen met de opening naar beneden. De wind moet echt even dimmen om dat goed te kunnen zien. Deze struik zit inmiddels onder de ongeveer 20 bloemknoppen en twee andere struiken hebben ook al vele bloemknoppen. Wat leuk!

19 april 2022
Vandaag heb ik een nieuwe ontdekking gedaan. Het begin van de allereerste bloem in knop wat erg op een peultje lijkt. In totaal zie ik er twee zitten. De andere drie planten hebben dit nog niet. De peul glanst mooi in de stralen van de ochtend zon. Het is sowieso een erg leuke struik om tussen de rest te hebben staan qua kleur en textuur.

26 maart 2022
Wat ontzettend mooi om dat verse groen te zien en de prachtige vouwen in de samengestelde bladeren.
Ten opzichte van vorig jaar loopt de struik nu ruim drie weken voor qua uitlopen!

14 februari 2022
Wow! Vorig jaar zag ik pas op 24 maart de eerste groene knoppen. Nu vandaag al, ruim 5 weken eerder! Alleen de meest linkse plant heeft groene knoppen, de andere drie ernaast nog helemaal niets.

1 oktober 2021
Nogmaals een overzichtsfoto, maar deze keer net nadat de mulchlaag opnieuw is aangebracht. Op die manier zijn de gewassen beter te zien nu zij nog wat kleiner zijn. Leuk voor de vergelijkingen in de toekomst!


De overzichtsfoto’s laten het verschil zien tussen half november 2020 en 1 oktober 2021, bijna 11 maanden en bijna vier seizoenen verder. Links van de emmer staan de vier erwtenstruiken.

Overzichtsfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half november 2020 en 8 september 2021, bijna 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is. Links van de emmer staan de vier erwtenstruiken.

De erwtenstruiken sloegen niet heel goed aan. De ene deed het beter dan de andere. Veel verschil in kleur van het blad heb ik gezien variërend tussen geel en groen. Veel vraat door insecten en slakken is er geweest. Ach, misschien was dat wel goed. Die diertjes worden ook weer gegeten of gaan dood en worden door het bodemleven verwerkt. In ieder geval deed één van de vier (die lange met donkergroenere blaadjes dan de rest) het wel goed qua groei.

Overzichtsfoto’s in tijd

11 mei 2021
Wat een mooie smaragdlangsprietmot zeg! Eerlijk gezegd heb ik deze nooit eerder gezien. Enorm lange sprieten! Hence the name…
De erwtenstruiken groeien rustig door. Het is erg koud geweest en ook nu is het na twee warme dagen niet heel warm voor de tijd van het jaar wat we gewend zijn. Ik heb nog geen bloemen in wording gespot. Het leuke van het koekeloeren naar de ontwikkeling van gewassen is het opmerken van de beestjes die erop leven. Zo zie ik met de dagen ook de komkommerspinnen groeien die ik her en der vindt.

20 april 2021
Kijk, dit is nu de reden waarom het zo mooi is om een haag te hebben met diversiteit. Prachtig om deze vlinderbloemige bladeren ertussen te hebben. Zo vrolijk en fris!

2 april 2021
Door de vrij krachtige noordwestenwind (beaufort 5) was het lastig om een foto te maken met de telefoon. Maar deze struikjes gaan de goede kant op en dat is fijn.

24 maart 2021
Wat zagen ze er doods uit na de aanplant, winterse omstandigheden van -15 graden nachtvorst, een week sneeuw van op sommige plekken bijna 1 meter hoog en een ijskoude harde wind. Toen was het eind februari ineens warm en daarna was maart weer aan de koude kant. Zouden de erwtenstruiken het nog wel doen? Geef mij wat groen! En ja hoor. Ineens zie je de kleine groene kopjes uit de toch-niet-doodse-stengels.

Euforie!

Het kon ook niet anders want deze plant schijnt het goed te doen in windhagen en is enorm vorstbestendig. Maar toch, iemand zoals ik zonder ervaring… vertrouwen moet je winnen!

18 november 2020
Je moet goed kijken om de vier erwtenstruiken links van de emmer te spotten. Ik kan niet wachten tot ze in blad komen. Toen ze geleverd werden zat er één plant met een klein stukje nog in blad. Dat zag eruit als de kleine versie van de Robinia pseudoacacia. Erg mooi en divers in een haag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.