Langstelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora

Naast de cultivar Sweet Scarlet in Haag Links staan drie planten van de langstelige olijfwilg – Elaeagnus multiflora. Dit is de soort zelf ten behoeve van kruisbestuiving en diversiteit. En niet te vergeten dat deze gewassen als functie stikstof binden, als windkering kunnen dienen en bloesem voor de bijen en insecten en vruchten oplevert. Dit is de kleinere variant van de herfstolijfwilg en zal zo een 2-3 meter hoog en breed worden.

Deze olijfwilg loopt vroeg uit, bloeit in de lente en de vruchten rijpen begin augustus.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

7 april 2024
Het blijft mij verbazen hoe mooi deze periode is en wat een heerlijke geur dit verspreidt! Deze foto’s heb ik wat later verwerkt waardoor ik niet meer weet of dit nu de soort zelf of de selectie Sweet Scarlet betreft. Wat uiterlijk betreft doen ze het in deze fase even goed en ogen ze op het eerste zicht hetzelfde.

29 april 2023
Door wat harde wind was het moeilijk om deze prachtige periode van bloei en kleuren en zonlicht vast te leggen. Maar zelfs nu is het al erg mooi om ernaar te kijken. De herfstolijfwilgen, ook de langstelige zijn een enorm fijne aanwinst! Ik ben er enorm blij mee.

14 april 2023
Als je goed kijkt zie je dat de eerste bloemetjes open zijn gegaan. Nog even en alles staat in bloei wat een fantastisch gezicht is en heerlijk ruikt.

De buren, Sweet Scarlet, lopen ietwat achter en bloeit bijna.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 1 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog en ik heb door omstandigheden weinig water kunnen geven. Daarbij is de grond hier niet heel erg goed. Duidelijk is te zien dat dit gewas daar allemaal heel goed tegen kan want het groeit goed door.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 mei 2022
De eerste bessen in aanmaak. Vorig jaar had ik onverwacht ineens één rode bes hangen en die was ook al heel snel opgegeten door iets of iemand anders. Dat was toen eind juni. De meeste gewassen liggen zo een twee weken voor op vorig jaar, dus dan kan ik half juni al rode bessen verwachten als het weer zo doorgaat Ik ben benieuwd!

30 april 2022
Vandaag liep ik een rondje door het voedselbos en genoot van de vele hommels die van alle bloemetjes van alle planten aan het snoepen waren. Zo ook van deze langstelige olijfwilg.

14 april 2022
Per dag wordt het maar mooier en mooier. Wat een hoop bloemetjes! En wat een prachtig gezicht! Ik ben hier zo blij mee. Vorig jaar was dit moment eind april. En van toen weet ik hoe nog veel mooier dit gaat worden!

3 april 2022
Heel mooi om het nieuwe verse groene blad tevoorschijn te zien komen vanuit de complexe knoppen wat een mengeling is van bladknoppen en bloemknoppen en bloemetjes.

26 maart 2022
Hier blijf je naar kijken. De textuur is zo bijzonder van olijfwilgen. De knoppen van de langstelige olijfwilgen zijn anders dan de herfstolijfwilgen, maar wat ook zeg! De bloemen liggen zo goed verscholen dat je echt heel goed moet kijken om ze te zien. Ineens ploppen ze eruit en bungelt de bloem aan het lange steeltje. Klik op de foto’s en kijk goed waar je de bloemetjes allemaal al ziet. Ze zijn raketvormig.

28 februari 2022
Toch nog een foto van deze prachtige knoppen. De foto komt niet helemaal goed over want het wat zo mooi om de complexe knoppen met hun bruinige tinten te zien glanzen in de late middagzon!

14 februari 2022
De knoppen van de langstelige olijfwilg zijn erg mooi om te zien. Zo vol, vrolijk en een mooie bruine tint. Er zitten wel flinke stekels aan de struik. Het zijn geen doornen, maar de uiteinden van kleine takjes met een hele harde scherpe punt eraan.

26 november 2021
Van alle herfstolijfwilgen is de soort zelf van de langstelige olijfwilg de eerste waarvan het blad gelig is geworden. De rest van de olijfwilgen zit allemaal nog dik in groen blad. Ook de cultivar Sweet Scarlet van de langstelige olijfwilg is nog helemaal groen. Interessant gegeven en zeker de moeite waard om de volgende jaren in de gaten te houden of dit hoort bij dit gewas.

Het is leuk om alle knopjes al zo goed te zien voor volgend seizoen.

1 oktober 2021
Nogmaals een overzichtsfoto, maar deze keer net nadat de mulchlaag opnieuw is aangebracht. Op die manier zijn de gewassen beter te zien nu zij nog wat kleiner zijn. Leuk voor de vergelijkingen in de toekomst!


De overzichtsfoto’s laten het verschil zien tussen half november 2020 en 1 oktober 2021, bijna 11 maanden en bijna vier seizoenen verder. Het gaat om de drie planten links van de emmer.

Overzichtsfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half november 2020 en 8 september 2021, bijna 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is, alhoewel er op de oude overzichtsfoto nog enkele blaadjes hangen.

De langstelige olijfwilg heeft het best goed gedaan dit jaar. Ik zie uit naar de tijd dat hij vol gaat hangen met vruchten. Zo vrolijk! Het gaat om de drie planten links van de emmer.

Overzichtsfoto’s in tijd

27 juni 2021
Tot mijn verbazing zag ik vanmorgen deze ene rode vrucht hangen. Bijna dagelijks inspecteerde ik de struiken van de langstelige olijfwilg om de ontwikkeling van de bloemetjes in de gaten te houden, maar dit vruchtje heb ik nog niet eerder gezien. Rond begin juni waren alle bloemetjes verdwenen, maar ook de steeltjes waardoor ik de conclusie trok dat er geen vruchten zouden komen.
Waarom de rest van de bloemetjes niet tot vruchtontwikkeling zijn gekomen kan ik alleen maar naar raden. Ik dacht gelezen te hebben dat de soort zelf kruisbestuiving nodig heeft. Dan is het wachten tot de buurstruiken Sweet Scarlet bloemen gaan krijgen. Maar wellicht speelde het koude en natte begin van het jaar mee? Of de echt enorm harde wind op deze jonge struiken die alle steeltjes uiteindelijk toch heeft weggeblazen? De tijd zal het mij leren.

Update 29 juni 2021: die ene bes die er hing is ontvoerd door een ik denk gevleugeld beest.

6 mei 2021
Ontzettend leuk gezicht al die hangende bloemetjes. Gisteren en eergisteren was het windkracht 7 en hier op de vlakte waait het dan enorm hard. Deze planten stonden vol in de noordwestenwind en toch zijn de bloemetjes gewoon blijven hangen. Stoer hoor!

25 april 2021
Sesam open u!

20 april 2021
Wat een verrassing vandaag! Ineens zie ik bloemetjes hangen! Nog redelijk onopvallend, maar wat blijkt is dat ze in de oksel van het blad groeien en dan helemaal niet opvallen en ineens hangen ze naar beneden aan het steeltje waarom het de langstelige olijfwilg heet. Leuk dat dit nu zichtbaar is. Inzoomen op de foto’s is echt de moeite waard. Prachtig om te zien!

Op de tweede foto zie je een spin zitten die een maaltje aan het verorberen is. Op de derde foto zie je bloemetjes zitten die nog niet hangen.

8 januari 2021
Het leuke van verschillende soorten olijfwilgen van de familie Elaeagnus te hebben is kijken hoe ze verschillen van elkaar. Inmiddels hebben alle olijfwilgen hun blad verloren, behalve de wintergroene zilverbessen. Natuurlijk speelt de locatie, leeftijd en meerdere factoren mee. Maar opvallend is dat deze als eerste nieuw blad krijgt. Hij staat dan ook omschreven als vroeg uitlopend. Op deze foto is ook duidelijk te zien dat sommige takjes eindigen in een flinke doorn.

Op de achtergrond is de mulchlaag duidelijk te zien wat er best mooi uitziet. Het touwtje gebruikt bij de aanplant laat ik nog even zitten omdat ik hoop dat dit de hertjes op afstand houdt. Geen idee of dat werkt.

18 november 2020
Een paar dagen geleden geplant. De mulchlaag moet nog komen. De middelste is een stuk langer dan die ernaast.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.