Krentenboompje – Amelanchier lamarckii | Ballerina

Ook al woon ik in Drenthe, ik heb niet voor het Drents krentenboompje – Amelanchier laevis gekozen. Eigenlijk wilde ik een kleinere variant van een krentenboompje kopen en wel de Saskatoon – Amelanchier alnifolia. Die worden tot zo 2-3 meter hoog en breed afhankelijk van de selectie. Maar omdat ik zonder al teveel vooronderzoek tijdens het bestellen van Aanplant deel 2 bij Arborealis de Ballerina tegen kwam en ik daarover hele goede verhalen las heb ik de Ballerina in het winkelmandje gezet. In je ontwerp van een voedselbos moet je rekening houden met de factor tijd. Het ene gewas groeit sneller dan het andere. Zo kan een bepaalde notenboom pas over 40 jaar een bepaalde grootte hebben zoals je die in je design hebt aangegeven, maar kan een ander gewas na 40 jaar al zo oud zijn dat die alweer dood is. Omdat ik voor een kleiner gedeelte een ontwerp heb gemaakt heb ik niet heel veel langzame groeiers. Maar helemaal achteraan heb ik toch wat open ruimtes onder de walnoot, zwarte moerbei en schijnacacia dat ik daar de krentenboom Ballerina heb geplant.

De Ballerina wordt volgens Arborealis zo een 3 tot 3,5 meter hoog. Als ik de omschrijvingen van Crawford bekijk schat ik in dat dit boompje zo een 2,5 tot 3 meter breed wordt. Het is overigens geen boom, maar een struik. De krentenboom is zelfbestuivend, bladverliezend en heeft volop zon nodig. Qua schaduwtolerantie doet hij het nog goed met 4-5 uur zon op een dag. De bloei is in maart tot mei en de vruchten zijn rijp in juni tot begin juli. Zodra ik ze kan oogsten zal ik daarover schrijven.

Winterhard zone: -29 tot -34 graden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

22 april 2023
Het was een prachtige bloei en inmiddels op zijn retour. Een krentenboom bloeit niet heel lang. De fragiele bloemetjes waaien snel stuk. Dit jaar was het goed weer om een extra lange bloei mee te kunnen maken. Ik ben erg benieuwd naar de vruchtzetting.

7 april 2023
Heel erg mooi om de bloemknoppen gevolgd door prachtig blad te zien ontvouwen!

26 maart 2023
Erg mooi om te zien hoe wollig de bladeren zich ontvouwen van dit krentenboompje. Een mooie toevoeging aan de esthetiek van het al zo prachtige voorjaar.

3 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 24 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was enorm droog en door omstandigheden heb ik bijna geen water gegeven. Dit gewas kan daar blijkbaar goed tegen.

Overzichtsfoto’s in tijd

10 maart 2022
Mooie schuivende serene knoppen. Dit krentenboompje is nog maar een sprietje, maar wat zijn die knoppen mooi om te zien!

24 oktober 2021
Op 14 oktober gekocht en op 24 oktober kunnen aanplanten. Het is nu alleen een stokje zonder blaadjes en takjes, maar wel knopjes. Nog niets bijzonders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.