De eerste keer dat ik een honingbes at was drie jaar geleden in de prachtige tuin van Freek die mij het imkeren heeft geleerd. Het zijn heerlijke snoepjes. Ze zien eruit als langwerpige blauwe bosbessen maar smaken wat zuurder. De textuur van de buitenkant is erg mooi. Er zijn veel cultivars op de markt en de twee die ik nu heb gekocht blijven kleine struikjes onder de één meter. Ik ga er in de toekomst meerdere plaatsen. De andere cultivar betreft Duet.
Qua smaak en grootte is de Blue Velvet een kleinere honingbes die flink zuur smaakt. Wel heel lekker dat zure! Zodra de bessen blauw worden moet je ze niet plukken want dan zijn ze enorm zuur en echt niet te pruimen. Ik las ergens dat je ze zo een 10 dagen moet laten hangen eer ze lekkerder worden. Voor het oogsten wordt geadviseerd een kleedje onder de struik te leggen en de struik te schudden zodat je de gevallen vruchten kan oprapen. De vruchten die blijven hangen zouden dan nog niet lekker zijn. Bij mij vielen er inderdaad enkele vruchten zo een 1,5 week nadat de eerste blauw werden. Maar daarna viel er niets meer ook al schudde ik de struik steeds heviger. Zo nu en dan plukte ik een vruchtje met het risico dat het echt niet te pruimen is. Na zo een twee weken waren ook de vruchten die niet vielen best lekker als je ze plukte. Zo een drie weken na de eerste verkleuringen naar blauw heb ik de struik leeggeplukt omdat ik bang was dat ze weg zouden rotten wat sommigen al deden.
De bladeren van de Blue Velvet voelen extreem zacht aan en zijn heerlijk om even te voelen. Duidelijk waar de naam van deze cultivar vandaan komt.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.
14 maart 2024
Er is kans dat dit de foto is van de selectie Duet, dat weet ik niet zeker.
23 oktober 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 september 2022 (links) en vandaag (rechts), 13 maanden verschil. Er zit flink groei in en de stengels beginnen zich te verweven met de buurman cultivar Duet.
Het perspectief van de foto is vanaf nu anders om de foto vanuit het pad te kunnen nemen en de grond zo niet te verstoren.
26 maart 2023
Ongeveer een week staat de honingbes al in bloei. Redelijk onopvallend terwijl het een ontzettend mooi gezicht is met de prachtige bladeren eromheen. Echt iets waar je even bij stil moet staan om het te kunnen zien.
De bloei is ruim een week tot twee weken vroeger dan de voorgaande twee jaren.
6 februari 2023
Dit is alweer het derde jaar dat ik het schuiven van de knoppen mag meemaken. Een prachtig gezicht!
22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.
Zowel de Duet als deze variant zijn dit jaar een stuk voller geworden. Misschien hoort dat wel zo in het derde jaar na aanplant als klein struikje?
22 mei 2022
De foto is niet helemaal goed gegaan, maar de donkere besjes zijn toch echt blauwe honingbessen en het is niet de schaduw die ze zo donker maakt. Een paar dagen geleden zag ik dat de eerste bessen blauw zijn geworden. Ze zitten zo goed verstopt onder het blad dat je de bessen niet ziet als je er langsloopt. Vorig jaar was dit moment op 3 juni. Over een week verwacht ik de eerste bessen te kunnen plukken. Nu zijn de blauwe bessen nog veel te zuur!
30 april 2022
Dit is zo een ontzettende mooie struik om te zien en de bladeren de zachtste die ik ken. Inmiddels is hij bijna klaar met bloeien. Enkele laatste bloemetjes zijn nog te ontdekken. Op de achtergrond zie je al groene besjes vormen die later plotsklaps blauw worden. De vele nieuwe takjes groeien gigantisch! Sommige zijn al meer dan 15 cm lang gegroeid dit voorjaar. Het wordt dus een mooie volle struik. Ik ben wel benieuwd of ze onder de één meter blijven.
24 maart 2022
Vandaag is de Blue Velvet honingbes in bloei gekomen. Gisteren stonden de knoppen al op barsten. Wat een fantastisch gezicht is dit weer! De Blue Velvet heeft enorme zachte bladeren en tegen het licht van de zon is ziet het er spectaculair uit. Vorig jaar was dit moment op 2 april 2021. Het patroon van vroeger zijn ten opzichte van vorig jaar is behoorlijk ingehaald. Natuur is ook niet lineair.
10 maart 2022
De eerste foto lijkt wel een gezichtje. Erg grappig! Wat mooi toch hoe dit zich ontwikkeld. En wat een structuren als je erop inzoomt Onbeschrijfelijk.
Vorig jaar was deze fase eind maart. We lopen dus flink voor! Als dat patroon is door te trekken kan ik eind mei de eerste eetbare vruchten verwachten.
10 februari 2022
De knoppen schuiven en laten al wat groens zien (echt moeilijk om een foto ervan te maken met een telefoon). Vorig jaar was dit moment rond 21 januari 2021. Nu is het dus later, terwijl andere gewassen eerder zijn. Bijzonder verschil.
26 oktober 2021
Prachtige paddestoelen zijn er opgekomen! Ze staan er alweer een week en beestjes hebben er al lekker vn gesnoept.
update 11 december 2021
Gaat het hier wellicht om de bittere boleet? Als beginnend mycofiel (net enkele weken) kan ik zeggen dat het een boleet is gezien de buisjes onder de hoed. Eerst dacht ik aan een type eekhoorntjesbrood, maar gezien het profiel op de steel en de onregelmatige rand denk ik nu aan de bittere boleet. Ik kan dat bevestigen door een stukje te proeven en weer uit te spugen. Volgend jaar!
8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen eind december 2020 en 8 september 2021, 8,5 maand en bijna drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is (sorry voor de schaduwen in de nieuwste foto, maar het kon even niet anders).
22 juni 2021
Vandaag heb ik de resterende honingbessen van de struik geplukt. Ze vielen er namelijk niet echt vanaf. Op zich een fijn resultaat voor een heel klein struikje die een half jaar geleden geplant is. Tussendoor heb ik enkele vruchten kunnen eten die gevallen waren en anderen geplukt om te kijken of deze rijp genoeg waren.
10 juni 2021
Vanmorgen lagen er twee honingbesjes op de grond onder de beide struiken. Op de foto in mijn hand is de grote bes van Duet en de kleinere van Blue Velvet. De grotere van Duet heb ik doormidden gesneden. Dat was al erg lastig want het is een hele zachte en zeer sappig vruchtje. Wat ziet het er lekker uit zeg!
Maar hoe smaakten ze? Die van Duet was enorm lekker! De textuur is heel plezierig in de mond omdat ze zo zacht en sappig zijn. De smaak was zo lekker van Duet! Een licht zuurtje zat erin. Die van Blue Velvet was enorm zuur. Ik vermoed door de grootte van het vruchtje want die was best klein. De komende dagen dus meer hiervan!
3 juni 2021
Vandaag, of gisteren, zijn er enkele bessen blauw gekleurd! Zomaar ineens. Het is inmiddels een paar dagen 25+ graden dus wie weet komt het daardoor. Daar ga ik in de toekomst achter komen. Op een site las ik ooit ergens dat na het blauw worden de vruchten ongeveer 10 dagen moeten blijven hangen om een goede smaak te geven. Als je ze te vroeg plukt zijn ze niet lekker.
10 mei 2021
Het bloemetje valt af en het vruchtje ontwikkelt zich. Grappig dat het eerst een groen hard besje is als je beseft hoe mooi blauw en zacht de honingbes wordt. Waar de bloem vast heeft gezeten zit nu een opvallend littekentje. Volgens mij wordt dat de opvallende onderkant van de honingbes.
18 april 2021
Daar word ik vrolijk van om zo een mooie wilde bij een maaltje te zien snoepen van de bloem van deze honingbes. Prachtig moment om eens op in te zoomen. Het blad is ook zo lekker fluwelig om te zien.
2 april 2021
Wat een aangename verrassing zeg. Plotseling zie ik de honingbes bloeien! Dit had ik echt nog niet verwacht. De afgelopen drie dagen waren dan ook wel heel warm met temperaturen rond de 20 graden. De honingbes is ook wel een vroege bes in het jaar die rijp is om te eten, nou ja dan moet je ook vroeg bloeien!
Wat een grote bloem en leuke vorm! Blij dat ik dit moment heb mogen meemaken. Door de vrij krachtige noordwestenwind (5 beaufort) moest ik het takje goed vasthouden om een fatsoenlijke foto te kunnen maken.
26 maart 2021
Daar wordt je toch stil van. Kijk die vier knoppen uit de knop komen als levende matroesjka’s. Echt prachtig!
8 maart 2021
Wat een verschil al met de laatste update van 21 januari. Wat ontzettend mooi die ronde knoppen aan het eind van de takken. Het lijkt wel een klein kooltje. als je inzoomt op de knop wordt je meegenomen in een wereld waar je normaal niet op let. Die structuur op de knop is verbluffend! Een goede camera is eigenlijk nodig om het goed vast te leggen, maar zelfs nu zijn de foto’s al prachtig.
Opvallend is dat de honingbes gewassen allemaal zo een dikke ronde knop aan het einde van de meeste takken hebben. Typerend om de honingbes te kunnen herkennen in het voorjaar tussen de vele andere bessenstruiken.
21 januari 2021
En het eerste groen van dit jaar van deze honingbes is zichtbaar. Erg mooi hoe deze knop open kraakt. De bast barst helemaal. Eventjes dacht ik dat de plant dood zou zijn. Of dat zo hoort weer ik niet, want vorige week was het nog -15 graden en nu plus 15 graden.
15 december 2020
Vandaag geplant. Omdat ik alleen de kruinlaag en hagen heb ontworpen en enigszins de paden op de maquette heb ingetekend was het een ietwat lastige keuze waar ik de honingbes wilde planten. Het leek mij leuk om ze niet bij de bestaande blauwe bosbessen en aalbessen neer te zetten. Ze hebben een plaatsje gekregen nét buiten de maximale kruinrand van de kaki. Dit is ook naast een T-splitsing van het toekomstige hoofdpad.