Gojibes – Lycium barbarum | New Big

Bij mijn moeder in de tuin staat een gojibes en dat vind ik maar een lelijke struik. Ik denk dat dat komt door de ranke takken. Maar de bloemen en vruchten zien er heel mooi uit en dan is dat ranke weer erg mooi. Typerend voor de bes van een gojibes is dat deze gedroogd nog lekkerder zijn dan de rijpe bessen. Van horen zeggen heb ik dat dan. Zodra ik zelf kan oogsten zal ik mijn bevindingen opschrijven. Ontzettend nieuwsgierig ben ik naar deze cultivar New Big. Vooral om deze dan te vergelijken met die van mijn moeder.

De struik zal zo een 2,5 meter hoog en breed worden. De bloei is in de zomer en vruchten zijn rijp in de herfst. Qua bodem vraagt een gojibes niets bijzonders. In de zon is dit gewas het meest productief. Ook al kan hij tegen schaduw en heeft hij genoeg met zo een twee uur zon op een dag zal de productie van bessen dan wel afnemen.

Een leuk weetje is dat de gojibes ook als vaste groente gebruikt kan worden. Jonge scheuten en bladeren kunnen net als spinazie gestoomd bereid worden in de lente en zomer.

Winterhard zone: -18 tot -23 graden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

3 oktober 2022
Overzichtfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Je moet wel heel goed kijken op de foto’s om de gojibes te spotten. Het stokje geeft wat houvast om te kijken.

Dit jaar was enorm droog en ik heb geen water kunnen geven. Halverwege de zomer vielen er heel wat blaadjes van het struikje af.

Overzichtsfoto’s in tijd

14 februari 2022
Het was mij bijna niet opgevallen zo piepklein zijn de ontvouwende blaadjes van de gojibes! Erg moeilijk om met een telefoon een foto van te maken. Voor de zekerheid mijn hand erbij gedaan zodat je kan zien hoe klein de blaadjes zijn. Leuk hè!

15 oktober 2021
Direct na aankoop kunnen planten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.