Egyptische ui – Allium cepa var. viviparum

Een Egyptische ui is bijzonder omdat hij in etages groeit. Erg grappig om te zien, maar ook rommelig. Bovenop de stengel van de ui ontstaan nieuwe ui-bolletjes en daaruit groeien ook weer stengels. Je kan deze uitjes die in de lucht groeien gewoon oogsten. In de grond ontstaan overigens ook uitjes. Ik ben erg benieuwd naar de smaak. Het schijnt dat dit uitje pittiger is dan een doorsnee ui. Ook ben ik benieuwd naar de smaak van de stengels. De bloei, smaak en hoe dit gewas is ga ik uitgebreider verslag over doen zodra ik daar ervaring in heb gekregen. De Egyptische uitjes heb ik 20 bolletjes van besteld bij Vreeken’s Zaden.

Het is dus wel een meerjarig gewas en is winterhard tot zo een -25 graden. Ik vind dat de Egyptische ui het ook goed kan doen in de moestuin. Daarom vindt je de Egyptische ui bij mij in zowel het voedselbos als in de moestuin.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

31 augustus 2022
Mijn dochter kon de verleiding niet weerstaan om eens te kijken hoe groot de ui nu is die in de grond zit. De uien staan in haar oude moestuinbak en die is wat verwaarloosd (door mij). Die bak staat op straatstenen waardoor deze snel uitgedroogd is en wij niet echt water hebben gegeven in deze enorme droge periode. Maar er kwam toch een beste uit tevoorschijn!

25 juli 2022
De stengels van de ui vielen precies naar de plek van het looppad. Op een gegeven moment was de stengel dood gegaan, maar heeft mooie nieuwe bolletjes achtergelaten.

22 mei 2022
Aha, dat zat dus in die knop. Nog meer Egyptische uien! Ik ben benieuwd wanneer dit knolletjes worden.

12 mei 2022
Het bakje waar de bolletjes in zijn gezet staat op stenen en is totaal verwaarloosd door mij terwijl het weer enorm droog is dit voorjaar. Toch staan er twee mooie exemplaren die het goed doen. Het stengeltje met het gele knopje is in heel korte tijd heel snel gegroeid, het begon helemaal onderaan en is naar boven geschoten en hangt nu krom door het gewicht. Ik ben benieuwd wat eruit komt.

4 november 2021
Vandaag deze 20 bolletjes in de grond gestopt. Her en der in het voedselbos op verschillende plekken en het merendeel in een stukje moestuin waarvan ik niet wist wat we ermee moesten doen. Dit stukje moestuin was een restantje van de Makkelijke Moestuin van mijn dochter. Mooi kweekbakje dus voor dit uitje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.