Kaki – Diospyros | Sayo

De kaki – Diospyros is een interessante boom in de tuin vanwege zijn bijzondere vruchten. Niet voor niets heeft het de naam godenpeer! Ik was op zoek naar de cultivar Nikita’s Gift omdat deze meer winterhard zou zijn dan D. kaki en een kruising is tussen de Aziatische en Amerikaanse versie met vergelijkbare vruchten, maar deze kon ik niet krijgen waar ik hem wilde kopen. Omdat ik mij niet heb kunnen beheersen om verder op zoek te gaan en misschien zelfs wel een heel seizoen te moeten wachten heb ik de cultivar Sayo gekocht zonder die uitgebreid opgezocht te hebben wat voor cultivar het is. Gewoonweg ook omdat ik er niet veel over kan vinden. Ontdekken is ook leuk!

Qua naamgeving raakte ik bij deze wat in de war. Eigenlijk is dit mijn enige gewas waarvan ik niet weet welke ik nu precies heb. In het Latijns gaat het om Dispyros spp. Je hebt dan de D. kaki (Aziatische kaki), D. lotus (dadelpruim, godenpeer, kakipruim of lotus boom) en de D. virginiana (Amerikaanse persimoen of dadelpruim). De Aziatische wordt ook wel sharonfruit genoemd.

De D. kaki zou het in dit gematigde klimaat minder goed doen omdat er lange hete zomers nodig zijn. Qua klimaatverandering kan dit wel veranderen in ons voordeel. D. lotus en D. virginiana zouden het nu al wel goed doen in ons gematigde klimaat. Het lijkt mij zo een mooi gezicht als de vruchten nog blijven hangen terwijl het blad in de herfst eraf is gevallen.

Van D. kaki zijn er rassen die geen kruisbestuiving nodig hebben. Ideaal, want ik heb ook maar één boompje gekocht omdat er op de site van Arborealis niet iets geschreven stond over de bestuiving. Wat niet uitsluit of de boom kruisbestuiving nodig heeft.

Wat ik wel zeker weet is dat het niet de D. lotus is, want daar zijn geen cultivars van bekend. Dan blijven D. kaki en D. virginiana over. Deze worden volgens Martin Crawford respectievelijk 4-6 meter hoog en breed en 15 meter hoog en 8 meter breed. Volgens Arborealis wordt de Sayo 3-5 meter hoog. Dit zou betekenen dat het om de D. kaki gaat. Maar Arborealis noemt wel vaker lagere hoogtes dan Martin. Zoals ik zei: dit wordt een ontdekking en ik laat mij verrassen hoe dit verhaal zich gaat ontwikkelen. Of helemaal niet, want hij staat echt niet beschut…  

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

22 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en twee weken verschil.

De mooie berk die veel te dicht op deze kaki staat heb ik een ring van de bast weggenomen zodat deze langzaam afsterft in plaats van omzagen met alle geweld en schade die daarbij komt. Ik ben benieuwd of de kaki het dan volgend jaar beter doet.

Overzichtfoto’s in tijd

22 mei 2022
Dood is hij niet, maar op deze manier gaat het niet heel hard met deze kaki. Het nieuwe twijgje van vorig jaar is zeker voor 4/5 deel afgestorven. Als je goed op de foto kijkt zie je een groen (gelig op de foto) knopje onderaan. Verder zie je nieuwe uitlopers aan de voet. Wellicht staat hij ook nog eens teveel in de schaduw door de dikke berk ernaast. Lastig hoor, want die berk is zo mooi!

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half november 2020 en 8 september 2021, bijna 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is (sorry voor mijn schaduw, maar het kon even niet anders).

De kaki is niet echt gegroeid. Door de strenge vorst van dit jaar is een deel afgestorven en hij was nog maar net geplant. Er zijn twee kleine vertakkingen gekomen. Ik ben erg benieuwd wat de komende winter brengt en hoe de kaki volgend seizoen gaat reageren. Wellicht moest hij eerst goed wortelen ondanks dat hij vroeg in het plant seizoen is neergezet? Misschien staat de grote berk ernaast toch te dichtbij en zuigt teveel water weg?

Update 15 november 2021
Ik heb er spijt van dat ik de mooie herfstkleuren van dit blad niet heb vastgelegd. Mooie cliffhanger voor volgend seizoen!

Overzichtsfoto’s in tijd

10 juni 2021
Wat doet hij het goed en wat gaat het hard zeg! Drie mooie zijtakjes in korte tijd. De bladeren zien er dik en vettig uit. Ze glimmen soms mooi vanuit een bepaalde hoek. Ik ben benieuwd of de rest van het kleine stammetje kapot is gegaan of nog leeft.

22 mei 2021
Echt lang op moeten wachten, maar zo een vier dagen geleden begonnen de eerste knoppen onderaan te schuiven en wat groenigs te laten zien. Ik was zó enorm benieuwd of deze jonge kaki-spriet de winterse omstandigheden had overleefd! Fijn, superfijn!

8 februari 2021
Zie je die twee kleine sprietjes van een paar cm uit het sneeuwoppervlak prikken? Dat is de kaki met zijn bamboe-ondersteunings-stokje ernaast. Op een foto komt de indruk van de massa sneeuw niet echt over, maar het geeft wel een beeld. Op een groot deel van het voedselbos ligt er 70-90 cm sneeuw. Met het weghalen van de coniferen had de noordoosten wind volop grip op dit deel van het perceel en is er enorm veel sneeuw aangevoerd met de wind. Wel erg mooi. Nu maar hopen dat de sneeuw de kaki gaat isoleren tegen de -16 nachtvorst die ze hebben opgegeven over een paar dagen.

18 november 2020
Een paar dagen geleden geplant. Helaas zijn net de blaadjes een dag voor deze foto eraf gewaaid. De mulchlaag moet nog komen en de bomen eromheen worden in het voorjaar uitgedund qua wortelconcurrentie zodat deze kaki zich kan gaan ontwikkelen. Een aantal boompjes laat ik staan om de kaki nog wat beschutting te geven, alhoewel die nu al veel te karig is. Misschien had ik deze pas moeten planten in een later stadium van het voedselbos. Ik ga erachter komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.