Snijbiet heb ik ontdekt in 2020 toen ik begon met een Makkelijke Moestuin (MM). Het principe van MM is gebaseerd op Square Foot Gardening en is handig voor in stedelijk gebied. De drempel is ook laag voor mensen die zonder kennis toch groenten willen verbouwen. Alleen druist alles in tegen het principe wat ik geleerd heb van Martin Crawford/voedselbossen/agroforestry/permacultuur waarin de grond onberoerd blijft en geen meststoffen worden toegevoegd. Daarnaast is MM commercieel een heel goed product en dat trekt mij sowieso niet. Ik heb het één jaar gedaan en echt wel heel veel plezier gehad. Maar toen ik daarmee begon had ik het boek van Martin nog niet gelezen. Nu wil ik op een natuurlijke manier de moestuin verwerken in het voedselbos. Met het systeem van MM wordt je voorgehouden dat je veel minder last van onkruid hebt, maar niets is minder waar. Zolang de grond onbedekt blijft en je zit zoals ik in een buitengebied waar veel zaden worden verspreid heb je binnen dat systeem op je schone nieuwe samengestelde MM-mix grond alsnog duizenden onkruidplantjes in de nazomer die niet meer weg te wieden zijn zonder je nieuwe opkomende plantjes stuk te maken.
De snijbiet zag er prachtig uit. We hebben ze regelmatig rauw gegeten. Het smaakt naar spinazie en de stengels zijn sappig en vezelig. Naarmate de bladeren ouder worden wordt het blad stugger en de stengels vezeliger. Vanaf dat moment zijn ze meer geschikt om te roerbakken of iets dergelijks. Dat heb ik overigens niet geprobeerd.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien
- Hoogte: 30 tot 50 cm
- Zaaitijd: april – half augustus
- Zaaidiepte: 1 – 1,5 cm
- Kiemtijd: 12-18°C in 5 tot 12 dagen
- Tijd tot oogst: vanaf 7 weken
- Zonlicht: Kan zowel in de zon als in de schaduw
30 juni 2022
Wat een transformatie wanneer de snijbiet uitschieters krijgt! De bloemetjes zijn heel klein. Grappige stengeltjes met kleine blaadjes. Ik heb nooit eerder een bloeiende snijbiet gezien.
27 mei 2022
Dezelfde snijbiet (aan het doorschieten lijkt het op) als op de foto’s hieronder, dus gezaaid op 21 mei 2021 en inmiddels getransformeerd naar een bed volgende de Natuurlijke Moestuin van Frank Anrijs. Ik twijfel wel of het dezelfde snijbiet is, want vorig jaar had hij rode stengels. Of het is toch een andere snijbiet, of dit hoort bij het proces nadat hij de winter door is gekomen en gaat doorschieten?
Ik ben erg benieuwd naar de bloei.
20 september 2021
Inzicht komt met de jaren. Zo ook dat ik op dit moment aan het overstappen ben van de Makkelijke Moestuin naar een Natuurlijke Moestuin zoals familie Anrijs van Yggdrasil dit doet. De boeken van Frank Anrijs zijn inspirerend en praktisch. Op de linkerfoto is het moestuintje in transitie. Binnenkort gaan de planken eraf en ga ik mooie bedden maken zoals Anrijs dit beschrijft
Bovenstaande terzijde, de snijbiet op deze foto’s zijn op 15 mei 2021 gezaaid zoals in het voorgaande bericht te lezen is. Vier stuks, waarvan eentje enorm groot is geworden. Echt ervan gegeten heb ik nog niet. Ik ben vooral benieuwd hoe deze de winter doorkomt en hoe de bloei eruit gaat zien. Erachter staat een kleinere snijbiet waarvan we wel wat bladeren hebben geplukt en direct opgeknabbeld hebben. Lekker hoor.
13 juli 2021
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Erg lekker op een tosti met geitenkaas. Vouw het blad dubbel en laat de steel uitsteken dan lijkt het net op een ribkarbonade waarvan het bot uitsteekt. Ik weet niet of je dat wil, maar ik moest daaraan denken. Deze snijbiet is op 15 mei 2021 gezaaid.
8 januari 2020
Vandaag heb ik besloten de MM af te dekken met karton en een mulchlaag op de palmkool na. Intussen zijn de duizenden onkruidjes afgestorven door denk ik de lichte nachtvorsten en donkere dagen. De snijbiet volledig afknippen resulteert in mooie plaatjes. In het midden van de rozet zie je lichte puntjes wat denk ik de nieuwe scheuten zijn.
Eerlijk gezegd heb ik wel spijt van het wegknippen van de snijbiet. Het is een leuker experiment om de oudere scheuten weg te knippen en de minder oude op te eten en kijken hoelang de snijbiet blijft staan en hoe de bloei eruit ziet. Ach, dat komt de volgende keer dan. Nu weet ik in ieder geval de dwarsdoorsnede rond deze tijd.
Vorige week nog snijbiet gegeten uit onze moestuin.
Lekker wokken met een knoflookteentje, heerlijk zoet gerecht met gestampte aardappelen.
Ongelofelijk dat het onder de vergeten groentes valt.
Leuk en lekker om te horen John! Wij gaan het vanavond ook eens eten. Bedankt voor de inspiratie 🙂