De radijs is een plant uit de kruisbloemenfamilie waardoor deze gevoelig is voor knolvoet. Als je over knolvoet leest dan durf je geen koolsoorten meer te telen. Zelfs kruisbloemige onkruiden loop je risico mee. Knolvoet is een parasiterende schimmel en als deze eenmaal in je grond zit heb je de komende 20 jaar sporen die kunnen ontkiemen. Voordat dit bericht over knolvoet gaat, lees hier meer over knolvoet. Omdat radijs vooral in het voorjaar wordt gezaaid en snel klaar is om geoogst te worden (vier tot vijf weken, da’s lekker snel!) is deze minder gevoelig voor knolvoet. Kijk, dat is dan weer een geruststelling.
Via Makkelijke Moestuin had ik in 2020 een zakje zaden gekocht maar nog niet gebruikt omdat ik andere zaden had gekregen. De Riesenbutter schijnt een lekkere grote radijs te zijn tot wel 8 cm groot. In 2021 ga ik voor het eerst deze reuzenradijs uitproberen. In de zomer kan je beter geen radijs zaaien omdat het loof dan veel vocht onttrekt en de radijsjes voos worden.
- Familie: kruisbloem
- Hoogte: 15 tot 20 cm
- Zaaitijd: maart t/m juni en september tot half oktober
- Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
- Kiemtijd: tussen 10 en 25°C in 3 tot 11 dagen
- Tijd tot oogst: vanaf 4 weken
- Zonlicht: kan zowel in de zon als in half schaduw
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien
23 maart 2021
Erg vroeg was ik erbij. Op 1 maart heb ik – omdat het kan – de zaadjes in de grond gedaan. De temperaturen waren toen ineens zo een drie weken onder de tien graden en een paar nachten nachtvorst. Ik las dat als de kieming te lang duurt de zaadjes ‘het halverwege op kunnen geven’. Hoe blij was ik om vandaag te zien dat ze opkomen!
Het is wel even goed kijken op de foto waar het kiemplantje te zien is in mijn veel-te-grove-en-te-laat-neergelegde mulchlaag. Wel gaaf om naar de details en kleuren van de mulch te kijken. Zoeken maar! En anders zal ik er een keer een pijltje bij zetten.